Brambory se dělí na několik známých varných tipů, a to A, B a C. Kromě toho ale existuje i další dělení. Při koupi věnujte pozornost označení obalu. K čemu se tedy jednotlivé typy hodí?
Varný typ A
Nebo-li také salátové brambory. Ty se používají třeba na přípravu oblíbeného bramborového salátu. Jsou tuhé a nerozváří se, ani když je necháme ve vroucí vodě o chvilinku déle. Fajn jsou také na pečení, nebo prosté vaření ve slupce.
Ilustrační foto / Pixabay
Varný typ B
Béčka jsou polopevná, mírně moučnatá. Jejich použití je výborné jako příloha. Dobře se ale hodí také třeba do polévek, gulášů a salátů. Díky šíří možností jejich využití není divu, že se jedná o nejpoužívanější varný typ vůbec.
Varný typ C
Céčka jsou brambory, které se rády rozvářejí. Jsou tedy ideální na hranolky a přípravu kaší, pyré, nebo šťouchaných brambor. Velmi se také hodí k přípravě bramboráků nebo bramborových placek. Díky vysokému obsahu škrobů se totiž škrob s těstem dobře pojí. Připravují se z nich skvěle také knedlíky, škubánky nnebo noky.
A teď si rovnou můžeme dát jeden recept na excelentní bramborový salát.
- 1 kg brambor
- 2 věší cibule
- Olivový olej
- Sůl
- Tři vejce
- Dvě větší mrkve
- Bílý jogurt
- Hořčice
- Kyselé okurky
- Deci octa
Zeleninu a vejce uvaříme. Brambory necháme zchladnout, ale mohou zůstat vlažné. Poté je pomocí mačkátka nakrájíme na kostičky, dále nakrájíme mrkev a okurky. Cibulku nasekáme na drobno a v deci octu ji svaříme. Následně přidáme k zelenině do větší mísy.
Následně přidáme jogurt, lžíci oleje, lžičku hořčice, sůl a pomocí mačkátka nakrájíme také vejce. Vše promícháme a rovnou podáváme.
Odrůdy brambor a k čemu se hodí
Jednotlivých odrůd je opravdu velké množství. Základní dělení je pak na rané, které se sklízejí už zjara a po dlouhé zimě pro konzumenty představují, klidně už v červnu, velkou dobrotu, která po zimě zazáří na českých talířích. Vysazujeme je do čerstvě rozmrzlé půdy.
Dále existují polorané odrůdy, které se vysazují také zjara a sklízejí už v průběhu srpna, nebo na počátku září. Nevydří ovšem, podobně jako rané odrůdy, příliš dlouhé skladování. Chladno a temno je však udrží v kondici i pár měsíců.
Pozdní odrůdy se sklízejí od září do října a vydrží dlouhodobé skladování, tedy klidně celou zimu. Mimoto existují také speciální druhy, které jsou barevné. Ideální a oblíbená je fialová odrůda, kterou můžeme v českých marketech potkat kolem Mikuláše. Fialová na talíři ale může řadu lidí spíš odpudit.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.