„Cukrovka je plíživý nepřítel, který nebolí a zpočátku probíhá zcela bezpříznakově. Mnohdy se na onemocnění přijde náhodně, při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. Pokud lidé preventivní vyšetření podceňují a na kontroly nechodí, přichází tato diagnóza s již rozvinutými příznaky nadměrné žízně, močení, hubnutí, zhoršení zraku, ztráty energie, nechutenství a někdy i s kolapsovým stavem,“ popisuje Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že s nástupem lockdownů se změnil životní styl značné části populace a počet nově zjištěných diabetiků se navyšuje.
Nezdravá strava, málo spánku či pohybu, navýšení stresu a kouření výrazně přispívá ke vzniku diabetu, a to dnes napříč věkovými skupinami. „Již dávno nejde o nemoc stáří. Do rizikové skupiny patří nejen lidé nad 40 let, ale i děti školního věku. Pro děti a dospívající byl dříve typický diabetes 1. typu, kdy kvůli autoimunitní reakci organismu dochází k postupné ztrátě inzulínu ze slinivky a je nutné léčbu zahájit aplikací inzulínu injekčně. Změnou stravovacích návyků, nedostatkem pohybu a přítomností nadváhy a obezity se ale u dětí stále častěji rozvíjí i diabetes 2. typu,“ varuje Lenka Prokopová.
foto / Freepik
Jídelníček? Ten zdravý
Jídelníček diabetika 2. typu[1] není tak odlišný od jídelníčku, který nutriční terapeutka doporučí komukoli z nás. „Pravidla pro osoby s diabetem platí i pro osoby bez diabetu, protože při nedodržování zdravého životního stylu se mohou diabetiky stát,“ říká nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová.
Zásady je možné shrnout do 5 slov: pravidelnost, zdravé potraviny a zdravé postupy. Co to ale znamená?
- Jezte pravidelně 3–5x denně s pravidelnými intervaly – budete mít větší pocit nasycení; tip pro diabetiky: pokud potřebujete snížit hmotnost nebo vám přetrvává vyšší glykémie, vynechte svačinky, nebo si k nim dejte pouze zeleninu
- Snažte se jíst co nejvíce zeleniny a ovoce – každý den alespoň 500 g v poměru 2:1;
tip pro diabetiky: pozor ale na sacharidy v ovoci a například banány, hroznové víno, hrušky a švestky zařazujte pouze výjimečně - Omezte uzeniny a masné výrobky – obsahují značné množství živočišného tuku a soli
tip pro diabetiky: sůl můžete omezit i v jiných jídlech a nahradit ji například bylinkami - Konzumujte dostatek vlákniny (30 g denně u dospělých) – vláknina působí příznivě na střeva; najdete ji např. v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích, ořeších a semenech
tip pro diabetiky: naopak opatrně i s Dia výrobky – mohou obsahovat nevhodná náhradní sladidla a mají vysoký obsah tuků - Nepřekračujte denní tolerovanou dávku alkoholu – cca 3 dcl vína nebo 1 malé pivo
tip pro diabetiky: alkohol je bohatý na energii a zvyšuje riziko hypoglykémie - Nekonzumujte ve větším množství sladkosti a sladké nápoje – při časté konzumaci přiberete na váze
tip pro diabetiky: hladina glykémie po nich bývá vysoká
Pohyb? Každý se počítá
Pohyb patří do života diabetiků stejně jako nediabetiků. Je důležitý pro:
- zlepšení tělesné kondice a udržení tělesné hmotnosti
- snížení krevního tlaku a hodnot krevních tuků a zlepšení hladiny cukru v krvi
- posílení srdce, plic a svalů
- zlepšení celkové funkčnosti kloubů, pohyblivost a snížení jejich bolestivosti
- snížení stresu a lepší náladu
- zlepšení kvality spánku.
Dalo by se říci, že pohybu není nikdy dost. Proto choďte, ať už s holemi, nebo bez, jezděte na kole, nebo pracujte na zahradě.
zdroje:
Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov
nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová, Nemocnice AGEL Prostějov
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31514301/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.