Když si volně přeložíme název tohoto oblíbeného dezertu, dostaneme něco jako ,,zvedni mě" nebo ,,rozvesel mě". Tiramisu je dokonale známé svou krémovou texturou, bohatou chutí kávy a kakaovým posypem. Je nejen lahodné, ale také s sebou nese lehce pikantní historii a mnoho zajímavostí. A to zdaleka nejen v souvislosti s afrodiziakálními účinky, kterými údajně vládne.
Historie tiramisu
Dá se říct, že historie téhle dobroty je plná zajímavých dohadů. Ačkoli je dnes tiramisu považováno za klasický italský dezert, jeho přesný původ zůstává lehce zahalen nejasnostmi a visí nad ním několik otazníků. Jedna z nejznámějších teorií tvrdí, že tiramisu vzniklo v 60. letech 20. století v regionu Veneto, konkrétně v restauraci Le Beccherie v městě Treviso. Dezert měl údajně vytvořit kuchař Roberto Linguanotto, který ho připravil na počest italského kuchaře Carminetta.
foto / Freepik
Další verze naznačují, že tiramisu bylo inspirováno starším dezertem zvaným "Zuppa Inglese", což je italská verze anglického trifle. Někteří historici věří, že tiramisu bylo původně připravováno pro rodinné oslavy a různé speciální příležitost pouze v domácnostech. A až později se stalo oblíbeným dezertem v restauracích po celé Itálii.
Jiné prameny pak tvrdí, že tiramisu bylo vynalezeno v nevěstinci v Trevisu a tam vzniká ona jeho pikantní historie a pověst. Tento dezert byl prý oblíbený mezi návštěvníky kvůli jeho povzbuzujícím účinkům, které měly zlepšit jejich výkonnost. Zdá se tak, že tiramisu byla sladká dvousečná zbraň. Návštěvníci domu rozkoše si mohli užívat svá lechtivá dobrodružství intenzivněji a déle, a chytrá majitelka vykřičeného domu madam Siora mohla pochopitelně inkasovat větší částky. Někde odtud pak zřejmě pramení důmyslný název s překladem ZVEDNI MĚ.
Zajímavosti
Něco tak populárního a oblíbeného jako tiramisu se samozřejmě vyznačuje i pestrými zajímavostmi. Některé z nich rozhodně stojí za to si uvést:
- První písemné zmínky o tiramisu pocházejí z konce 60. let 20. století. Přesto existují různé recepty z předchozích dekád, které by mohly být považovány za předchůdce tiramisu.
- Mezi milovníky tiramisu patří mnoho slavných osobností. Například i Sophia Loren, která je svou láskou k tomuto dezertu vyloženě známá.
- Ačkoli je tiramisu italského původu, dnes je populární po celém světě a každá země má svou vlastní verzi tohoto dezertu.
- V původním receptu samozřejmě najdeme syrová vejce. Existují však i varianty tiramisu, které vejce neobsahují. Taková možnost je ideální pro ty, kdo mají z konzumace syrových vajec obavy.
- V Japonsku je populární tiramisu s matcha (zeleným čajem). Tahle verze dezertu vtiskla úplně jiný a nový rozměr.
- V Itálii a dalších zemích je oblíbená i zmrzlinová verze tiramisu. Ta kombinuje tradiční chutě dezertu se zmrzlinou.
- V roce 2015 bylo v italském městě Gemona del Friuli připraveno největší tiramisu na světě, které vážilo více než 3 tuny.
- Moderní obměny mohou obsahovat různé likéry, jako je Amaretto nebo Kahlúa.
- Pro celiaky existují bezlepkové varianty tiramisu, které používají bezlepkové piškoty nebo jinou náhražku.
Recept na domácí tiramisu
Nad tiramisu, které zdomácnělo v našich končinách, by Italové asi nejásali, to je pravda. Nicméně přihlédneme-li k tomu, že každá pochoutka má v osudu psány nejrůznější obměny podle možností a dostupnosti některých surovin, pak se na nás tihle horkokrevní jedince jistě zlobit nebudou.
Ingredience:
- 1 hrnek rozpustné kávy
- 3 lžíce rumu
- 2 balíčky piškotů
- 1 kelímek mascarpone
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti
- 3 lžičky kakaa
foto / Freepik
Postup:
- Ze všeho nejdřív si uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout.
- Do ní si nalijeme rum.
- Teď si robotem vyšleháme pomazánkové máslo, mascarpone a cukry.
- Nyní si připravíme formu, do které budeme jednotlivé komponenty tiramisu skládat. Vždy je lepší sáhnout po formě s odnímatelnou boční stranou.
- Piškoty si teď namočíme do kávy a naskládáme si je do formy.
- Na piškoty pak natřeme asi třetinu připraveného krému.
- Na něj přijde další vrstva mokrých piškotů.
- Znovu potřeme krémem, přidáme další piškoty a krém už dobereme.
- Zasněžíme kakaem a dáme do lednice do druhého dne chladit.
Tipy závěrem
Samozřejmě se nemusíte držet jen klasické příchutě. Pokud se nebojíte experimentů, můžete vyzkoušet i jiné netradiční varianty. My vám jich pár pro inspiraci poradíme.
- s lískovými oříšky
- s mandlovou příchutí
- s jahodami
- s banány
- s kokosovou příchutí
- s likérem
- s karamelem
- s borůvkami
- s višněmi
- s meruňkami
- s kiwi
- s mascarpone a medem
- s koktejlovými třešněmi
- s pistáciovým likérem
- z bílé čokolády
- s matcha čajem
- s liči
- tiramisu s dýní
- s levandulí
- fíkové tiramisu
- s rakytníkem
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.accademiadeltiramisu.com/en/the-origin-of-tiramisu-fact-and-legend/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-tiramisu.html
https://cooking.nytimes.com/recipes/1018684-classic-tiramisu
https://www.accademiadeltiramisu.com/en/tiramisu-traditional-original-recipe-from-treviso/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.