Tato jednoduchá, ale přesto výjimečně chutná pizza je symbolickým představitelem italské kuchyně. Klade důraz na kvalitu surovin a jednoduchost přípravy. S několika základními ingrediencemi jako jsou rajčata, mozarella, bazalka a olivový olej je pizza Margherita dokonalým příkladem toho, jak lze i z absolutního mála vytvořit gastronomický skvost.
Za touto lahodnou pochoutkou, která se těší velké oblibě po celém světě, se navíc skrývá bohatá historie plná legend, zajímavostí a mýtů. Pizza Margherita tak dnes už zdaleka není jen obyčejné jídlo. Je to také kulturní dědictví, které u jednoho stolu mnohdy spojuje lidi po celém světě.
foto / Freepik
Pizza Margherita a její historie
Pizza Margherita je jedním z nejslavnějších a nejklasičtějších pokrmů italské kuchyně. Její kořeny sahají do 18. století, kdy byla pizza již populárním jídlem v Neapoli. Původně byla jednoduchým jídlem chudých, které se skládalo z chlebového těsta zakápnutého olivovým olejem a zasypaného bylinkami. V roce 1889 však pizza Margherita získala svou ikonickou podobu díky návštěvě královny Margherity Savojské, která Neapol navštívila.
Podle legendy královnu Margheritu při její návštěvě přivítal neapolský pekař Raffaele Esposito, který vzácné návštěvě připravil tři různé pizzy. Královna si nejvíce oblíbila pizzu s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Ta představovala barvy italské vlajky. Čili červená, bílá a zelená. Esposito pak pojmenoval tuto pizzu na počest královny jako "Pizza Margherita". Tento příběh se stal stavebním kamenem legendy, která je dnes považována za verzi tlumočící oficiální vznik pizzy Margherita.
Mýty a zajímavosti
O této jednoduché pizze s vytříbenou chutí koluje mnoho mýtů a nejrůznějších legend. Hojně se například traduje, že ačkoliv je příběh o královně Margheritě velmi populární, existují důkazy, že podobné pizzy se připravovaly již dříve. Pizza jako taková byla konzumována v Neapoli již před návštěvou královny. Existuje také jistá pochybnost o autentičnosti dopisu, který údajně Esposito od královny Margherity obdržel. Ten měl v souvislosti s pojmenováním pizzy obsahovat královnino potvrzení v podobě jejího souhlasu. Někteří historici věří, že dopis byl později zfalšován, aby legendu posílil a učinil ji zajímavější.
Zajímavosti a úsměvné nejasnosti kolují také v otázce ingrediencí. Třeba v souvislosti s rajčaty. I když se dnes rajčata San Marzano a mozzarella di Bufala považují za základní ingredience, původní pizza Margherita mohla být teoreticky připravována i s jinými druhy rajčat a s jiným sýrem. To vše s ohledem na dobovou dostupnost.
Jsme-li u zajímavostí, opomenout bychom neměli ani fakt, že neapolská pizza, včetně pizzy Margherita, byla v roce 2017 zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V Itálii se pak také pravidelně konají festivaly věnované pizze, kde se setkávají nejlepší pizzaři z celého světa. Tyto festivaly jsou oslavou tradičního řemesla a skvělou příležitostí ochutnat různé druhy pizzy, pochopitelně včetně Margherity. Pizza Margherita se pak často jako symbol italské kultury a gastronomie objevuje také ve filmech a televizních pořadech. Například ve známém animovaném filmu "Ratatouille" si hlavní postava krysáka Remyho vychutnává právě pizzu Margherita.
Snadný pizza recept, který zvládne každý
S několika kvalitními ingrediencemi a trochou péče si můžete připravit tradiční pizzu, která oslní svou chutí a vůní, i vy. Připravte se na kulinářský zážitek, který vás přenese na slunné pobřeží Itálie, a přitom zůstaňte hezky v pohodlí domova.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 325 ml vlažné vody
- 2 g čerstvého droždí
- 5 g soli
Omáčka:
- 300 g rajčat konzervovaných rajčat nebo rajčatového pyré
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé bazalky
Náplň:
- 250 g mozzarelly
- čerstvé lístky bazalky
- extra panenský olivový olej na pokapání
Postup:
- Droždí rozpusťte ve vlažné vodě a nechte několik minut pracovat.
- V míse smíchejte mouku a sůl. Postupně přidávejte vodu s droždím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto hněťte na pracovní ploše asi 10 minut, dokud není tvárné a hladké.
- Vraťte těsto do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi 8 hodin, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Rajčata rozmixujte do hladké konzistence, pokud jste se rozhodli nekoupit pyré přímo.
- Přidejte olivový olej, sůl a česnek. Omáčku nechte odležet, aby se chutě krásně spojily.
- Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu.
- Těsto rozdělte na 2-4 části (podle velikosti pizzy, kterou chcete) a z každé části vytvarujte kuličku.
- Každou kuličku těsta rozválejte nebo roztáhněte rukama na tenkou placku.
- Těsto si nyní položte na pečící papír.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete rajčatovou omáčku.
- Rozložte plátky mozzarelly a přidejte lístky bazalky.
- Pokapejte olivovým olejem.
- Pečte pizzu v předehřáté troubě 7-10 minut, dokud není kůrka zlatavá a mozzarela pěkně rozteklá.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/pizza-margherita-the-neapolitan-recipe
https://cookieandkate.com/margherita-pizza-recipe/
https://www.atlasobscura.com/places/birthplace-of-the-pizza-margherita
https://learnitalianwithannalisa.online/blog/italian-cooking/pizza-margherita-history-tracing-the-origins-of-a-beloved-dish/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.