Cheesecake je pokrm, který si již poměrně dlouhou dobu drží přední příčku v oblíbenosti, jde-li o dezerty. Získal si srdce gurmánů po celém světě a hojně vyhledávaný je rovněž v našich končinách. Tato sladká pochoutka, známá svou krémovou konzistencí a plnou chutí, má za sebou bohatou historii, která sahá až do starověku. Cheesecake je dnes velmi oblíbený nejen díky chuti, ale velkou roli hraje také jeho rychlá příprava, nespočet variací a dostupnost.
Historie cheesecaku
Historie cheesecaku začíná ve starověkém Řecku, kde se první zmínky o tomto dezertu objevují kolem roku 776 př. n. l. Tehdy byl servírován sportovcům na olympijských hrách jako zdroj energie. Řekové připravovali cheesecake z jednoduchých ingrediencí, jako jsou sýr, pšeničná mouka a med. Tento základní recept se pak šířil a transformoval po celé starověké říši.
Římané, kteří si oblíbili řecký cheesecake, začali tento dezert roubovat na své vlastní chutě a nové ingredience si již také přidávali po svém. Recept na cheesecake se pak díky římským vojákům a obchodníkům dostal do různých koutů Evropy. Ve středověku se cheesecake často objevoval na slavnostních tabulích a v Itálii byl součástí velikonoční kuchyně. Tam byl však cheesecake později výrazně poznamenán ricottou.
Když do Ameriky začali migrovat Evropané, do pohybu se s nimi dostávaly i jejich recepty na cheesecake. Moderní podoba cheesecaku tak, jak ji známe dnes, vznikla v New Yorku na úplném konci 19. století. Německý imigrant Arnold Reuben, který si v New Yorku otevřel restauraci, do svého receptu zakomponoval smetanový sýr a tato novinka se rychle stala jednotným základem s nejrůznějšími obměnami. New York Style Cheesecake se stal ikonou americké kuchyně a takto je většinou vnímán i dnes.
Zajímavosti o cheesecaku
Cheesecake je ohromně zajímavý už jen díky svému progresu, kdy se z obyčejného nášupu pro sportovce stala ikona. Pozoruhodné na něm však je například i to, že kromě sladkých variant existují také slané cheesecaky, které mohou obsahovat ingredience jako bylinky, zeleninu a další sýry. Stejně tak jsou druhy pečené a nepečené. Vzhledem k tomu, že je cheesecake oblíbený po celém světě, má tak dnes víceméně každá kultura své vlastní podoby tohoto koláče. A jak už to tak bývá, tomu, co je sympatické chuťovým buňkám, bývají zasvěceny i tematické festivaly, kde se nápaditě prezentují různé druhy a inovace.
Díky popularitě zdravého stravování nově velmi často můžeme vidět také cheesecakové verze bez lepku, veganské nebo s nízkým obsahem cukru. Není tak vůbec divu, že cheesecake se v rozmanité paletě podob často objevuje také v populární kultuře, ať jde o televizi, film nebo o knihu.
Druhy cheesecaků
Mnoho dezertů má pochopitelně spoustu podob a nespočet příchutí či druhů. Cheesecake si ale v tomto ohledu drží jisté prvenství a byl by hřích, kdybychom si jich konkrétně alespoň pár neuvedli.
- New York cheesecake
- Philadelphia cheesecake
- Chicago cheesecake
- ricotta cheesecake
- cheesecake s řeckým jogurtem
- veganský
- nepečený
- čokoládový
- jahodový
- borůvkový
- malinový
- citronový
- dýňový
- arašídový
- se slaným karamelem
- matcha
- kokosový
- mangový
- pekanový
- moka
- ananasový
- višňový
- levandulový
- rakytníkový
- medový
- mandlový
- lískový ořech
- vanilkový
- makový
Recept na rychlý cheesecake
Cheesecake, který je u nás zdomácnělý a zažitý jako tvarohový koláč, není ničím složitým. Jeho příprava je rychlá a nemůžete na koláči nic zkazit. My si dnes ukážeme recept na nepečenou variantu.
Ingredience:
Těsto:
- malý sáček piškotů
- vanilkové aroma
- necelý hrnek rozpuštěného másla
Náplň:
- 250 g tvrdého tvarohu
- půl hrnku cukru
- vanilkový cukr
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- malá kostka lučiny
Postup:
- Piškoty si rozdrtíme v robotu.
- Přilijeme teplé máslo a přidáme vanilkové aroma.
- Vše společně důkladně promícháme a vzniklou hmotu namačkáme do menší dortové formy, kterou jsme si vystlali pečicím papírem.
- K tvarohu, mascarpone a lučině si přidáme lehce vyšlehanou smetanu, oba cukry a všechno si společně vyšleháme do krému.
- Krémem pokryjeme piškotový korpus, uhladíme a dáme do druhého dne chladit do lednice.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.toprecepty.cz/recept/32975-nepeceny-cheesecake-s-ovocem/
https://kuchynalidla.sk/recepty/nepeceny-ovocny-cheesecake
https://www.cheesecake.com/Blog/post/the-history-of-cheesecake.aspx
https://www.thoughtco.com/history-of-cheesecake-and-cream-cheese-1991463
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.