Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Smažený sýr: Češi si ho přivlastňují, ale naše národní jídlo to ve skutečnosti není

Smažený sýr: Češi si ho přivlastňují, ale naše národní jídlo to ve skutečnosti není

11.5.2024 - redakce Babinet.cz

Byť jsou čeští kulinářští bossové již dlouho spíše proti, smažený sýr neboli “smažák“ pořád boduje v prvních příčkách, co se oblíbenosti týče. Češi jej milují a většina z nás žije v domnění, že jde rozhodně o naše národní jídlo. Nalháváme si, že smažák jsme vymysleli my a kdykoliv můžeme, s chutí si ho dáme. Pochopitelně s hromadou tatarské omáčky k tomu. Historie smaženého sýru je ale rozmanitá víc, než by asi většina z nás čekala.

Nejde o národní pokrm

To, že si smažený sýr můžeme dát v jakékoliv jídelně, restauraci i v kterémkoliv okénku rychlého občerstvení, je tím, co v nás s největší pravděpodobností vzbuzuje právě onen pocit, že smažený sýr je naše národní jídlo. Hojně se traduje, že smažený sýr jsme jednoznačně vymysleli my v našich českých končinách. Opak je ale pravdou a přivlastňujeme si něco, co ve skutečnosti naše není. Smažený sýr v kombinaci s tatarskou omáčkou, to už je jiný příběh. Taková kombinace se opravdu zrodila až v naší zemi, ale eidam obalený v mouce, ve vajíčku a strouhance, není naším výmyslem.

smažený sýr historie

foto / Wikimedia Commons, Public domain

Le Ménagier de Paris

Smažený sýr obalený v mouce a vejcích, tehdy ještě bez strouhanky, se objevoval už někde ve středověku. Nebo alespoň takto o tom mluví historické prameny. Ty dokládají, že sýr jako takový byl oblíbenou pochoutkou ve starověkých říších, do které musíme zahrnout i tu Římskou. Z některých zdrojů vyplývá, že tepelnou úpravu sýra, přičemž se jeho chuť krásně zintenzivní, objevili poprvé ve středověké Káhiře.

Něco málo o smaženém sýru dále najdeme například také ve středověkém průvodci Le Ménagier de Paris. Ten ženám radil a doporučoval nejen jak se správně chovat v manželství, jak být správnou ženou a příkladnou manželkou, ale také jak efektivně vést domácnost. Tento průvodce pochází z roku 1393 a smažený sýr je v něm tehdy prezentován ještě jako sýrové smažené provázky.

Doba socialismu

Byť jsme smažený sýr přímo nevymysleli, u nás zdomácněl nejvíc. V naší zemi jej skutečně najdeme na každém kroku, zatímco ve světě na něj narazíme spíše málokde. K nejslavnější éře “smažáku“ u nás došlo v době socialismu. Coby polotovar měl za úkol dostat rychleji české ženy z domácnosti do zaměstnání, aby mohly socialismus podpořit a budovat. Pochopitelně to pak byla také otázka ceny, kdy obalovaný sýr samozřejmě platil za o poznání levnější variantu drahého řízku.

Smažený sýr, který nikdy nevyteče

S oblibou smaženého sýra samozřejmě roste i počet nejrůznějších babských rad a tipů jak na to, aby sýr z trojobalu nikdy nevytekl. To je přesně to, o co nám většinou u “smažáku“ jde. Nechceme, aby vytekl na pánev. Pánev pak jednak jde velice špatně vyčistit, ale na nevytečení cílíme zejména proto, aby se smažený sýr hezky táhnul až na talíři. Tento krok lidé neustále různě pilují a vylepšují tak, aby byl výsledek co nejperfektnější. My jsme pro vás některé babské rady a tipy vybrali.

  • sýr obalíme a na 20 minut jej uložíme do mrazáku. Až poté začneme smažit
  • olej na smažení musí být rozehřátý opravdu dostatečně
  • dejte pozor také na dostatečné množství oleje
  • nepoužívejte plátky, které jsou silnější než 2 centimetry
  • místo hladké mouky použijte mouku polohrubou
  • čím prudší a rychlejší smažení, tím lépe
  • před obalením sýr vždy nechte v lednici. Vytáhněte jej až na samotné obalování
  • zbytečně velké kusy jsou vždy větším rizikem, jde-li o vytečení

Základní recept na smažený sýr

Recepty pochopitelně procházejí různými obměnami a každý si tzv. “smažák“ připravuje dle sebe. My si dnes ukážeme základní a velmi jednoduchý recept na smažený sýr, který zaručeně nevyteče.

Ingredience:

  • silnější plátek sýru gouda nebo eidam
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup:

  • Vše si připravíme pěkně k ruce.
  • V misce si poté rozšleháme vidličkou vejce, které si opepříme a osolíme.
  • Plátek sýra si navlhčíme rukou, kterou jsme si namočili do studené vody. Díky tomuto kroku nám bude na sýru mouka držet lépe.
  • Poté si připravený kus sýra obalíme v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Abychom si pojistili, že sýr nevyteče, obalíme ho znovu ve vajíčku a ještě jednou ve strouhance.
  • Na pánvi si nakonec rozpálíme olej a připravený sýr zprudka osmažíme dozlatova z obou stran.

 

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.cooklikeczechs.com/smazeny-syr-czech-breaded-fried-cheese/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr

https://www.196flavors.com/czech-republic-smazeny-syr/

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-udelat-smazak-30000114.html

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz