Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Minimální trvanlivost vs datum spotřeby potravin. Jak jim správně porozumět

Minimální trvanlivost vs datum spotřeby potravin. Jak jim správně porozumět

25.4.2024 - redakce Babinet.cz

Plýtvání potravinami je bohužel velký nešvar. Pakliže se řídíte označením na obalech, vězte, že ne všechny potraviny ale musí skončit hned v koši. Některé druhy potravin můžete bezpečně sníst i po uplynutí této doby. Rozdíl je ovšem mezi "Minimální trvanlivost do" a "Spotřebujte do".

foto / Freepik

Datum minimální trvanlivosti je spíše orientační

Než se podíváte na přehled, je dobré si položit několik otázek. Skladovali jste potraviny v předepsaných podmínkách? Neporušili jste obal? Voní a vypadá tato potravina dobře a není na ní plíseň? To, že byste neměli objevit žádné potravinové moly, či jejich larvy, je samozřejmé.

Datum „Minimální trvanlivost do“ se objevuje na široké řadě chlazených, mražených, sušených (těstoviny, rýže), konzervovaných a jiných potravin (rostlinný olej, čokoláda atd.). Dříve než se rozhodnete potravinu po uplynutí data „Minimální trvanlivosti do“ vyhodit, tak zkontrolujte, zda je obal neporušený a zda potravina stále ještě nevypadá, nevoní a nechutná dobře. Jestliže jste potravinu s označením data „Minimální trvanlivosti do“ otevřeli, řiďte se případnými pokyny jako „Po otevření spotřebujte do tří dnů“.

Jak dlouho vydrží potraviny po uplynutí data trvanlivosti při správném skladování?

+ 1 rok: Rýže, těstoviny, mouka, káva, kakao, koření, konzervované potraviny, cukr, sůl, hořčice a med

+ 6 měsíců: Zavařeniny, mražené ovoce a zelenina

+ 2 měsíce: Ovesné vločky a müsli

+ 28 dní: Oříšky, trvanlivé mléko, sušenky a oplatky, rostlinné oleje

+ 21 dní: Vejce a tvrdý sýr

+ 14 dní: Čokoláda

+ 10 dní: Zrající sýr

+ 5 dní: Jogurt, balený krájený salám, pečivo a chléb

„Spotřebujte do“ označuje datum, do kterého může být potravina konzumována bezpečně

Nekonzumujte žádné potraviny po uplynutí data „Spotřebujte do“. Datum „Spotřebujte do“ se objevuje na potravinách, které velmi rychle podléhají zkáze, jako např. čerstvé ryby, čerstvé mleté maso atd.

  • Řiďte se pokyny pro skladování, jako např. „Uchovávejte v lednici“ nebo „Uchovávejte při teplotě 2-4 °C“; v opačném případě se potraviny rychleji zkazí a vy riskujete otravu jídlem.
  • Zmrazíte-li potraviny doma krátce po jejich zakoupení, můžete prodloužit jejich použitelnost na dobu přesahující datum „Spotřebujte do“, ujistěte se však, že zmrazení bude provedeno správným způsobem.
  • Řiďte se pokyny uvedenými na obalu, jako např. „Zmrazte a spotřebujte do“, „Před vařením nerozmrazujte“ nebo „Před použitím řádně rozmrazte a spotřebujte do 24 hodin“.
  • Jestliže jste potravinu s označením data „Spotřebujte do“ otevřeli, řiďte se pokyny pro skladování jako např. „Po otevření spotřebujte do tří dnů“. Mějte však na paměti, že potravina by měla být zkonzumována před uplynutím data „Spotřebujte do“

V případě, že doba expirace vyprší, byste výrobek měli bez debat vyhodit! Zahráváte si totiž s vlastním zdravím. Konzumace prošlých potravin může vyvolat žaludeční potíže a průjem!

zdroj: 

bezpecnostpotravin.cz, dTest

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz