Každé malé (no dobře, tak néé úplně každé, ať to zas nepřeháníme), gastronomicky uvědomělými rodiči vychovávané dítě ví, že pasta fresca není pasta k malování na zeď, nýbrž že se tím samo sebou rozumí čerstvé těstoviny. Ale jen málokterý takový potomek zažil na vlastní kůži jejich přípravu v domácích podmínkách. Přitom se jedná o akci veskrze zábavnou a poučnou, neboť těstovinový strojek umí jinak zdatnému kuchaři alias sebevědomému rodiči snadno naznačit, kde jsou hranice jeho schopností.
Je-li na domácích těstovinách vůbec něco pracného, pak nanejvýš jejich tvarování. Příprava (rozumějte vytvoření i prohnětení) nudlového těsta se zavrčením kuchyňského robota smrskne na pouhou jednu minutu českou. Doopravdy. Bohužel ke zkrácení doby na odležení ještě žádný urychlovací přístroj nebyl vynalezen, nicméně oněch potřebných 15 minut můžete strávit buď přípravou náplně do lasagní (proč zrovna těch, o tom viz dále), nebo jej možná ještě užitečněji strávit meditací, abyste zkoncentrovali veškeré své soustředění na nadcházející bitvu s těstovinovým strojkem.
On ten těstovinový strojek, to není jen taková lecjaká věc. Pořídíte ho klidně za pár (sto)korun nebo i za několik tisíc, ale tak jako tak určitě bude mít dva nerezové válce, kličku na ruční pohon (ten není bohužel součástí balení) a nastavitelný rozestup válců kvůli postupnému snižování tloušťky procházejícího těsta. Za předpokladu, že máte tři ruce, se rozválení nudlového těsta na strojku dá považovat za vcelku odpočinkovou záležitost. Jednou rukou těsto zavádíte mezi válce, druhou točíte kličkou a třetí ze spodu odebíráte hromadící se plát, aby se neslepil. Ve všech ostatních případech počítejte s vysilujícím cvičením v koordinaci končetin, zejména pokud jste v této oblasti úplným nováčkem.
Nemyslete si, že můžete na okamžik přestat s jednou z těchto tří činností, protože jejím pozastavením se těstovinový plát v okamžiku nalepí k čemukoli v dosahu, zejména sám na sebe nebo na válce strojku. Zdá se, že nejsnazším použitím dlouhých těstovinových pásů, které lze posléze najít po celé kuchyni, je pouhé příčné rozkrájení na obdélníky velikosti pekáčku a sestavení lasagní. Tyhle čerstvé vaječné těstoviny se totiž nemusí předvařovat, a tak na ně nevyplýtváte už ani jednu zbytečnou špetku své, natož elektrické energie.
Pokročilejší jedinci však samozřejmě mohou pokračovat nasazením krájecího nástavce a zdatně tvořit tagliatelle, ravioli či jinou havěť. Hlavu vzhůru, příště to půjde určitě líp. Jen s tou dvojitou dávkou si, prosím, ještě chvíli počkejte.
Základní těsto
- 2 vejce 200 g hladké mouky plus další na podsypávání
- podle potřeby Diazepam, Lexaurin, nebo jiné sedativum :-))
1. Přesátou mouku (ne že by na tom v tomto případě tak záleželo) a vejce dáme do kuchyňského robota s nasazeným sekacím nástavcem a necháme běžet na nejvyšší otáčky, dokud se vše nepromíchá na konzistenci drobenky (čili asi 10 sekund). Snížíme rychlost na minimum a počkáme, dokud se suroviny nespojí do několika málo kousků. Příliš lepivý výsledek vylepšíme trochou mouky, příliš drolivý kapkou vody nebo oleje. Vyklopíme na kuchyňskou linku, spojíme do jednoho kusu a bleskově třemi rychlými chvaty prohněteme. Zabalíme do pytlíku a necháme aspoň 15 minut odpočívat, aby se mohly plně projevit lepivé vlastnosti lepku.
2. Při práci s těstovinovým strojkem máme stále po ruce mouku, abychom mohli povrch těsta kdykoli poprášit, je-li to třeba. Z odpočatého těsta odřízneme polovinu, zploštíme ji rukou, pomoučníme a necháme projet strojkem při největším rozestupu válců. Těsto přehneme napůl, otočíme o 90° a znovu protlačíme mezi válci. Tento úvodní krok zopakujeme ještě asi třikrát, těsto se tak prohněte a je lépe připravené na další ztenčování.
3. Po prohnětení těsta přestaneme plát po každém průchodu překládat a otáčet, ale naopak začneme snižovat rozestup mezi válci. Co průchod, to jeden stupeň dolů. Zatímco šířka plátu se ustálí, jsa omezována délkou válců, do délky bude plát po každém průchodu přibývat. Ke konci se s dlouhým kusem těsta špatně manipuluje, obzvláště pak nováčkům, proto je snazší plát překrojit na polovinu nebo na ještě kratší kousky a s těmi pak samostatně vyválení dokončit.
4. Nakonec těstoviny nakrájíme a natvarujeme nožem, rádýlkem nebo nástavcem těstovinového strojku a vaříme ve vroucí osolené vodě jen několik málo minut doměkka.
PS. Sedativum dávkovat dle potřeby a instrukcí uvedených v příbalovém letáku, nikoli však do těsta!
PPS. Aby tu nevznikla mýlka, že snad haním tak úžasného kuchyňského pomocníka, se strojkem na těstoviny jsme náhodou velcí kamarádi. Všechno je jen záležitostí zvyku a cviku.
napsala Andea Pastirčáková
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.