Mnoho lidí si rádo sladí čaj medem, a to zejména v období nemocí a nachlazení. Čaj s citrónem a medem, případně zázvorový čaj s medem, zná asi každý z nás. Mimochodem, víte o tom, že velmi často diskutovaná věc, zda vysoké teploty medu škodí či nikoliv, nemá vlastně žádný reálný základ? Med totiž snese i vysoké teploty bez větší újmy. Pokud si připravíte již zmiňovaný čaj, rozhodně nemusíte čekat, až bude vlažný, abyste přidali med.
Stačí ho nechat krátce vylouhovat, už po pěti minutách tam med můžete přidat. Dokonce i při pečení moučníku, kde je teplota přece jen vysoká, med o své cenné složky nepřichází. Ale možností, jak tohle tekuté zlato využít, je mnohem více.
Med je vynikající surovinou do moučníků, při přípravě dezertů a sladkých receptů. Skvělý je také do různých snídaňových kaší či smoothie. Velmi často se také setkáváme s namazaným krajícem chleba s máslem a medem k snídani. Nejen exotické kuchyně, ale i ta česká, se při grilování bez medu neobejde, jelikož je součástí mnoha marinád. Vhodný je i jako doplněk salátových zálivek. Sice už je po Vánocích, nicméně určitě nesmíme zapomenout jeho nepostradatelnost při pečení cukroví. Perníčky by bez medu prostě nebyly. A nápoje, krom již zmiňovaného čaje, tak umíte si představit například punč bez medu?
Med je odpradávna velmi výživná a snadno stravitelná potravina, což zjistili už naši předkové. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl právě med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu.
Med je ale používán nejen v kuchyni samotné, velmi často jsou mu (a to právem) přiřazovány léčebné účinky. Na některé z nich se nyní podíváme.
Med je zvlášť prospěšný tehdy, jste-li slabí nebo vyčerpaní v průběhu nemoci nebo po ní. Cukry v medu dodávají energii a mají uklidňující účinek, stimulují tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku, navozuje uvolnění a spánek a může i zmírnit bolest hlavy.
Med smíchaný s citronem nebo jablečným octem tvoří tišící sirup proti nachlazení a horečce.
Jedna nasekaná lžička tymiánu v medu se může brát proti kašli, bronchitidě, černému kašli a astmatu.
Zvlášť učinný je med proti návalům, kataru a zánětu dutin. Med je také vynikající lék na infekční průjem a zvracení.
Lidem trpícím nespavostí může pomoci polknout čajovou lžičku medu před spaním.
Med je antiseptikum a urychluje hojení ran včetně vřídků v ústech a na nohou při křečových žilách.
Polykat také můžete malé množství pylu v místním domácím medu po několik týdnů před pylovou sezónou a během ní, abyste nebyli tak citliví vůči pylům a vyhnuli se senné rýmě.
Žádná zde uvedená rada, ač léty prověřená, ale určitě nesmí v případě větších potíží zastínit konzultaci svého zdravotního stavu s lékařem.
A na závěr nesmí chybět medový recept. Dnes si připravíme
Medový šálek
- 1/2 šálku mléka
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 šálku silné kávy
- kousek citrónové kůry
Mléko krátce svaříme s medem a skořicí, potom do něj přidáme kakao, rozmícháme a zalijeme horkou kávou. Pro vůni můžeme přidat kousek citrónové kůry.
Zdroje:
https://www.cpzp.cz/clanek/3873-0-Med-jako-sladky-lek.html
nazeleno.cz
recepty.cz
redakce Babinet.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.