V poslední době avokádo patří mezi nejoblíbenější plodiny na světě a mnoho lidí si na něm ráda pochutná. Patříte mezi ně? Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Též má dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu najdeme až 30% organických, zdravých tuků, po nichž se nepřibere ani deko na váze. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.
Avokádo má oválný až kulovitý tvar. Roste na stále zeleném stromu, též nazývaném hruškovec, v tropických a subtropických oblastech. Sklízí se po celý rok. Strom může dosáhnout až dvaceti metrů výšky a trvá až 4 roky než začne produkovat ovoce.
foto / Freepik
Má silnou hladkou slupku s lesklou zelenou barvou. Barva dužiny je krémová a pohybuje se od světle zelené po nažloutlou, podobnou máslu. Uvnitř najdeme jediné značně velké jádro žluté barvy, pokryté hnědou dřevnatou vrstvou. Ačkoliv existují druhy, které mohou vážit přes sto gramů a jiné dosahující až dvou kil, obyčejně měří plod 10-13 cm a váží 150-350 gramů.
Charakteristická chuť závisí na rozmanitosti odrůdy a připomíná ořechy či lískový oříšek. Nezralé avokádo je hořké. Zralé avokádo má měkkou máslovitou dužinu se skvělou výživovou hodnotou.
Avokádo v kuchyni
Plod před zpracováním omyjeme, podélně rozkrojíme nožem až k pecce, přepůlíme a vyjmeme pecku. Jelikož se normálně konzumuje v syrovém stavu, pokapeme jej okamžitě šťávou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Používá se na polévky, saláty, krémy, jako doplněk jakéhokoliv jídla. Pro svou podobnost s máslem ho lze jíst na chlebu se solí a pepřem.
První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n.l. v Mexiku, kde se z něho připravuje typické jídlo "Guacamole" (z ovoce se vymačká dužina, přidá nasekaná cibule, citrónová šťáva, sůl, pepř, chilli). Aztécké jméno "Ahuacatl" se vztahuje k plodům divokého avokáda, rostoucí v páru a připomínající varlata, a protože ještě navíc obsahují vitamín E (vitamín plodnosti), Aztékové ho považovali za afrodiziakum. Ze zralých avokád lze vytáhnout olej, podobný olivovému, který se hodně využívá ve farmacii a kosmetice. Jádro pecky obsahuje mléčnou šťávu, která, když se vystaví na slunci, zčervená a postupně zčerná, proto se může používat jako nesmazatelná barva. Prášek z oleje ze semen se po usmažení používá v dávce jednoho gramu po ránu na lačný žaludek a vyhání střevní parazity.
Jak nakupovat avokádo?
Avokádo nakupujte bez příliš měkkých míst a bez tmavých skvrn. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou většinou tvrdé a nezralé. Aby změklo, zabalte jej do hnědého papírového pytlíku nebo novin a nechte 2-3 dny v pokojové teplotě, která nesmí klesnout pod 10 °C, jinak začne plod černat. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.
Avokádový salát
- 4 avokáda, 3 lžíce strouhané cibule, 100 g sekaných mandlí, 2 citróny, olej a pepř
Avokáda přepůlíme, vyndáme jádro a vydlabeme dužinu. Dáváme pozor, abychom neporušili slupku. Dužinu rozmačkáme vidličkou na talíři a smícháme ji s cibulí a mandlemi. Do masy přikápneme citrónovou šťávu, trochu a oleje a opepříme. Dobře promícháme, směsí naplníme slupky, přendáme do nádoby a necháme chvíli ochladit. Poté podáváme.
Avokádová studená omáčka
- 1 zralé avokádo, 1 zelený citrón nebo limeta, 2-3 lžíce kysané smetany, sůl a pepř podle chuti
Oloupeme avokádo, překrojíme na půl, vybereme pecku. Vymačkáme citronovou šťávu do skleničky, rozmačkáme avokádo vidličkou, smícháme s citrónovou šťávou a přidáme kysanou smetanu. Osolíme a opepříme. Podávámě k hotovým jídlům.
Avokádo plněné rýží a tuňákem
- 3 tvrdá avokáda, 1,5 lžic oleje, půl lžičky octa, 1 lžička citronové šťávy a lžička soli, čtvrt lžičky pepře
- Náplň: 1 hrnek předem uvařené a studené rýže, 0,5-1 hrnek majonézy, 1 hrnek rozdrobeného tuňáka, 1 malá, nadrobno nakrájená cibule, 3 lžičky kečupu, 1 nakládaná paprika na kousky, 5-6 oliv na plátky.
Umyjeme avokáda, přepůlíme je. Odstraníme jádro a část dužiny, aby se dalo plnit. Odkrojíme slupku. Smícháme olej, ocet, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Směsí potřeme avokáda. Spojíme všechny ingredience náplně kromě papriky a oliv. Masou naplníme středy avokáda. Ozdobíme paprikami a olivami. Servírujeme jako předkrm nebo salát u hlavního jídla.
napsala Andrea Pastirčáková
zdroje: redakce, https://www.fitness4u.cz/3-duvody-proc-jist-avokado/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.