Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Nákup kapra na Vánoce. Na co si dát pozor

Nákup kapra na Vánoce. Na co si dát pozor

16.12.2023 - redakce Babinet.cz

Na Vánoce je mnoho věcí jinak, než je tomu ve všední dny. Spotřebitelé jsou ve stresu a při méně obvyklých nákupech mohou ztratit ostražitost. Takovým méně obvyklým nákupem je právě nákup kapra z kádě. Jaké jsou jeho nástrahy?

foto / Pixabay

Ve většině domácností nesmí na štědrovečerní tabuli chybět čerstvý kapr a bramborový salát. Toho si jsou dobře vědomi prodejci ryb a Vánoce jsou pro ně klíčovým obdobím roku. „Podle zjištění České obchodní inspekce asi čtvrtina prodejců spotřebitele šidí“, varuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jednou z nezákonných praktik je fixlování s váhou. Prodejce může úmyslně špatně nastavit váhu, nebo může kapra vážit v nádobě se „zbytkovou“ vodou.  Obojí zvyšuje cenu. Dále prodejci i přes žádost spotřebitele někdy nevystavují doklad o zakoupení, případně neuvádí dostatečně jasně a srozumitelně cenu.  Spotřebitele lze klamat i neoprávněným použitím tzv. chráněného značení.

Specifické je prodávání ryb tzv. bez hlavy a/nebo vnitřností. „Spotřebitelům se může stát, že prodejce rybu nejprve zváží, podle plné váhy určí cenu a rybu následně za poplatek vykuchá, čímž její výsledná váha a hodnota samozřejmě klesne“, uvádí Eduarda Hekšová a doplňuje: „Další zájemce o vnitřnosti a hlavu na rybí polévku se brzy najde, čímž prodejce vydělá podruhé“.

Pokud to prodejce neuvede sám, spotřebitelé by neměli váhat se zeptat, jak prodejce cenu za vykuchanou rybu počítá. Na místě je i otázka, zda obsluha rybu vůbec zabije a vykuchá. K těmto dvěma činnostem totiž musí mít prodejce odpovídající zázemí i náčiní, resp. zdravotní průkaz. Proto se nelze divit, pokud obsluha odmítne rybu zabít. Není to její povinnost. Navíc, zabití ryby může být i zpoplatněno, stejně jako vykuchání.

„Pohlídejte si i kvalitu samotné ryby“, radí Eduarda Hekšová a uzavírá: „Zaměřte se na čisté a nezakalené oči, na pravidelné otevírání skřelí a na pěkně červené žábry. Kapr by neměl mít na těle bílé flíčky, ani být odřený. Pochopitelně nekupujte kapra plavajícího břichem navrch“.

Kapr je nejmladší českou vánoční tradicí. Jak ho připravovaly naše babičky?

Kapr na černo podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Omáčka se vaří den předem, aby se rozležela. Do hrnce se nalije litr vody. Přidají se: 4 lžíce octa (nejlépe vinného nebo jablečného), půlka cibule, půl lžíce rozkrájené mrkve, celeru a kořenové petržele, jeden bobkový list, hřebíček, 3 zrnka nového koření a 4 zrnka černého pepře, lžička soli, 2 lžíce piva.

Vše se nechá vařit na mírném ohni. Když zelenina změkne, přidá se do hrnce naporcovaný a osolený kapr a vše se povaří na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Hotové maso se vyndá a do šťávy se přidá několik vlašských ořechů, tři tabulky perníku a vše se za stálého míchání povaří, dokud omáčka nezhoustne. Pak se dochutí špetkou nastrouhané citrónové kůry, trochou citrónové šťávy, dvěma lžícemi červeného vína a malinovou zavařeninou a vše se ještě chvíli za stálého míchání povaří. Nakonec se procedí, vloží se do ní ryba a přidá se lžíce hrozinek a nakrájených mandlí.

Kapr na modro

Den předem se připraví rosol. V osolené vodě se uvaří telecí a vepřové nožičky s vepřovou kůží.

Kusy kapra se narovnají do pekáče kůží dolů a polijí se vařícím osoleným octem (nejlépe jablečným), aby kůže zmodrala.

Z uvařených nožiček se sebere mastnota. Vývar se pak procedí a přidá se do něj ocet z kapra, sůl, na plátky nakrájená mrkev, kořenová petržel, celer, cibule, zrnka pepře podle chuti, čtyři zrnka nového koření malý bobkový list, proutek tymiánu a vše se nechá povařit.

Potom se kapr vloží do marinády namodralou stranou dolů a uvaří se v něm do měkka (asi 20-25 minut). Kapr se nechá v odvaru vychladnout, opatrně se vyndá a vloží do pekáče. Odvar se procedí, zamíchají se do něj kousky želatiny, dva rozšlehané bílky a za stálého míchání se přivede do varu a pak se rychle odstaví na nahřátou plotýnku. Po ¼ hodině se rosol přecedí přes čisté plátýnko a nalije do pekáče na kapra tak, aby v něm byl celý ponořený. Když rosol na rybě ztuhne nakrájí se na porce, urovná se na mísu a ozdobí zbytkem sekaného rosolu, citrónem, různě vykrajovanou zeleninou a petrželkou.

 

zdroj: dTest, redakce

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz