Jako patří k Vánocům na stůl kapr a bramborový salát, vánočka nebo vánoční cukroví, dárky mají své místo pod vánočním stromečkem. Pokud jste zastánci řezaného stromku s vůní jehličí, probereme pár rad, jak ho udržet krásný a svěží co nejdelší dobu.
foto / Pexels
Vybrat ten správný strom do vašeho domova, je důležité poslání a můžete si z něj udělat i vánoční tradici celé vaší rodiny. V Čechách již dokonce fungují plantáže a farmy, kde si můžete strom vybrat předem. Společnost vám ho uřízne a doveze jen pár dní před Vánoci, aby vydržel dlouho v dobrém stavu.
Většina lidí si pro koupi vánočního stromku zvolí stánek ve městě nebo hobbymarket. Pro mnohé je to nejjednodušší cesta. Bohužel na takovém místě nikdy nevíte, co kupujete. Obchody a stánky často prodávají zboží ze zahraničí a nejsou schopni zaručit čerstvost stromků. Nejlepší volbou je tedy zahradnické centrum, lesní školka nebo plantáž vánočních stromků. Stromek si můžete vybrat dokonce celé týdny předem a potom si ho jen vyzvednout těsně před Vánoci, nebo si ho nechat doručit. Velkou předností takového nákupu je, že vám pracovníci přesně řeknou, jak o daný strom pečovat a jak dlouho vám doma pravděpodobně vydrží. Zavedení dodavatelé by měli být členy Sdružení pěstitelů vánočních stromků, tím je zaručena čerstvost stromu i jeho zdraví. U každého dobrého prodejce budete mít také možnost ofrézování kmenu. Výhodou je, že se lépe vejde do stojanu. Nevýhodou naopak je, že vám vydrží mnohem kratší dobu čerstvý. Při koupi nezapomeňte, že strom musí být v ochranné fólii. Díky tomu se vám při přepravě neponičí. Tuto fólii musíte po příjezdu domů ze stromku odstranit.
Při výběru stromku je třeba také brát v potaz, jaký máte stojan, případně jaký si pořídit. Především myslete na výšku stromku a průměr jeho kmene. Od těchto základních údajů se následně odvíjí jednotlivé kategorie stojanů. Stojany jsou většinou schopné upevnit stromky o průměrech 3 až 15 cm, přičemž se najdou výjimky i pro stromky s širšími kmeny, aby nebylo nutné osekávat kmen. Druhý rozměr, výška stromku, je pro výběr stojanu rovněž důležitý. Stojan musí být konstruovaný tak, aby se strom snadno nepřevrátil. Většina stojanů je uzpůsobena pro velikosti stromků mezi 2 - 3 metry. Většina moderních stojanů je rovněž vybavena nádržkou na vodu (s objemem pohybujícím se mezi 1,5 až 2 l), díky níž si stromek déle udrží svou svěžest a neopadá. Samotné upevnění stromku je zajištěno buď trojicí či čtveřicí upevňovacích šroubů nebo systémem svěracích čelistí. Stromek se do takového stojanu vloží, pomocí páky zaaretuje a tím odpadá povinnost vystředění či zmenšování průměru.
Smrk ztepilý je poměrně levný, ale za to vám nejrychleji opadá. Smrk pichlavý už vydrží o něco déle a navíc ho najdete v klasickém zeleném i stříbrném provedení. Mezi největší držáky rozhodně patří borovice černá nebo lesní a jedle kavkazská. Jedle je bezpochyby nekorunovanou královnou vánočních stromů. Oproti borovici má velmi bohaté větve, je odolná a není téměř vůbec pichlavá. Tomu samozřejmě odpovídá i cena, takže patří mezi nejdražší vánoční stromky.
Stejně důležitým úkonem jako výběr stromku je následná péče o něj. Jakmile si stromek dovezete, je nutné seříznout kmen o zhruba dva centimetry, aby se uvolnily kapiláry, kterými stromek rozvede vodu do všech větví – často jsou totiž zalepené pryskyřicí. Před Štědrým dnem jej skladujte v chladnějším prostředí v nádobě s vodou, aby mohl načerpat živiny. Pro stromek následně zvolte ve svém domově vhodné místo, aby byl chráněný před dopadem slunečních paprsků a přímým vlivem tepla sálajícího z topení či krbu. Při umisťování do stojanu pokud možno neořezávejte kůru. Právě ta je totiž zásobárnou živin a udržuje stromek svěží. Pokud máte stojan s prostorem pro vodu, vydrží vám stromek mnohem déle svěží. Nezapomínejte jej pravidelně každý den dolévat tak, aby voda neustále dosahovala ke kůře.
Vánoční stromek v květináči se stal trendem posledních let a je více než důstojnou alternativou řezaných či umělých vánočních stromků. Jeho výhodou je, že po skončení vánočních svátků vám může zdobit vaši zahradu a nemusíte ho vyhodit jako řezaný vánoční stromek.
Obchody dnes již nabízí širokou škálu vánočních stromků v květináčích. Vybrat si můžete z různých druhů smrků, jedliček i borovic. Mezi nejoblíbenější druhy, jako u stromků řezaných, patří jedle Kavkazská, smrk stříbrný a smrk pichlavý. Ideální jsou stromky pomalu rostoucí, které vám poslouží jak vánoční stromeček i více let. Při samotné koupi stromečku je velmi důležité dbát na to, zda byl stromek v květináči pěstován od malička a zda má dokonale rozvinutý kořenový bal. Takový stromek snadněji překonává teplotní výkyvy, kterým bude vystaven.
Velmi důležitou roli hraje samotný přesun stromečku z exteriéru do interiéru. Přesun musí být postupný, aby se stromek přizpůsobil vyšším teplotám. V případě rychlého přesunu by mohl stromeček utrpět teplotní šok, což by mohlo způsobit jeho rychlý úhyn. Doporučuje se přesunout stromek v květináči alespoň na týden či dva do garáže, zimní zahrady nebo jiné nevytápěné místnosti. Až se takto stromek aklimatizuje, může se přemístit domů.
Při výběru správného místa je třeba myslet na to, že blízkost přímého tepelného zdroje mu uškodí. Je pro to zásadní, aby byl stromek umístěn co nejdále od krbu či radiátoru. Stromek v květináči má rád, tak jako všechny jehličnany, světlé prostředí, na co třeba brát při jeho umístění ohled.
Pokud stromek v květináči nechcete další rok na Vánoce znovu použít, nebo nemáte čas o něj celoročně pečovat, můžete ho na jaře vysadit do lesa a tím podpořit naši přírodu. Aby se stromek mohl bez problému zjara vysadit, je třeba dodržovat pár jednoduchých kroků. Určitě je důležité ho dobře zalévat, aby nestrádal. V teplém prostředí by měl být co nejkratší čas. Jakmile budete stromek přesouvat ven, musíte ho uchránit, aby neprodělal teplotní šok. Je dobré ho opět nechat 2 – 3 dny v chladné místnosti.
napsala Gabriela Horáčková
zdroje:
https://www.vanocnisen.cz/zive-vanocni-stromky/
https://svetstromku.cz/jak-se-starat-o-zivy-vanocni-stromek-v-kvetinaci/
https://ceskykutil.cz/clanek-15415-vanocni-stromek
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.