Vánočka nazývaná v minulosti húska nebo calta má i dnes mnoho různých názvů: pletenice, pletanka, štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík.
První zpráva o vánočce pochází ze 16. století. Dříve je mohli péct pouze cechovní řemeslníci neboli pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct i doma. Upéct vánočky však nebylo snadné, a tudíž se při pečení dodržovaly různé zvyky, které měly zajistit vánočkám nebo spíš hospodyni úspěch. Hospodyně musela zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku a nesměla mluvit. Při kynutí těsta musela vyskakovat vysoko do výšky, aby těsto hodně nakynulo..
Do vánoček se také zapékala mince. Kdo ji při krájení našel, byl po celý příští rok zdravý a bohatý. Neúspěchem hrozily připálené či natržené vánočky. První upečenou vánočku dostával hospodář, aby se mu v příštím roce urodilo hodně obilí.
Vánočka se rozkrájela na konci štědrovečerní večeře a dávala se po krajíčku i dobytku, jako ochrana proti nemocem a zlým silám.
I dnes hospodyňky vědí, že upéct dobrou vánočku není snadné. Jenom upletení z 9 dílu je pro některé ženy každoročním oříškem. Ovšem existují mistři, kteří umí uplést spodní pletenec ze sedmi dílů (běžně se plete ze čtyř), nebo najednou upletou celou vánočku ze šesti dílů.
Pro ženy - vánočkové začátečnice, které chtějí zkusit štěstí s vánočkou nabízíme jeden český recept na vánočku
Vánočka po česku
12 dkg másla, 8 dkg cukru, tři žloutky, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, vanilku, 2,5 dkg droždí, ¼ l mléka (lepší je sladká smetana), 5é dkg hladké a krupičkové mouky, 5dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, jedno vejce na potření, 1,5 dkg másla na vymaštění papíru.
V míse mícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru (není nezbytně nutné), vanilku a vše důkladně mísíme 20 minut. Do těsta dodáme vykynutý kvásek, smetanu a mouku, v míse vypracujeme v tuhé těsto, vmícháme hrozinky, nadrobno posekané mandle, citrónovou kůru a necháme jednu hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů a uválíme z nich stejné válečky. Nejprve zapleteme 4 dohromady, položíme na pomaštěný papír na plechu, pak upleteme tři, položíme je na ně a poslední rozdělíme na dva díly, stočíme je a položíme nahoru. Vánočku necháme ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřeme vajíčkem a necháme chvíli oschnout. Ještě jednou ji potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péci do dobře předehřáté trouby. Když začne na povrchu červenat, teplotu zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a zvolna dopečeme. Pečeme ji asi hodinu.
Rada na závěr: neotvírat troubu v začátku pečení a nevytahovat vánočku ven, aby se nesrazila. Po vytažení potřít spodek mlékem, aby zůstal pěkně měkký po celou dobu uchovávání. Uchovávat zabalenou v pečicím papíru pod skleněným poklopem. Tak vydrží jako čerstvá až do Štěpána.
napsala Hana Formánková
zdroj:
archiv redakce
https://www.vitalia.cz/clanky/trhla-vanocka-vesti-nezdar/
Vaše názory
Student, regardless of their academic level, aspires to achieve high grades and impress their professors. However, only a few realize this goal. This is where Instant Assignment Help plays a pivotal role, supporting students in attaining their desired grades through its assignment service. Our team consists of writers who boast significant degrees and relevant expertise, always prepared to provide exceptional quality in assignment services and flawless documents. When students seek assistance for an assignment, they often turn to us first. Our extensive knowledge in various subjects and effective strategies guarantee the highest standard of help, enabling students to achieve excellent scores. If you're wondering about the right time to contact us, there's no need to hesitate; we offer 24/7 support. Whether through email, text, or phone, our customer service team is promptly available to update you on your document's status or to take down your order. my assignment help
https://www.instantassignmenthelp.com/my-assignment-help
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.