Šípky k podzimu patří stejně tak neodmyslitelně, jako časté nachlazení. Jen málokdo patří ke šťastlivcům, kteří nemají ani potuchy o podzimním škrábání v krku, a také vůbec neví, co je to rýma. Šípky v sobě mají neuvěřitelnou sílu a jsou to malé lékárničky nabité prospěšnými látkami. Je proto veliká škoda, vzpomenout si na šípky jen tehdy, když se začíná ozývat ono nachlazení a jiné zdravotní potíže. Vyrazte proto v těchto dnech na šípky. Procházka podzimní přírodou vám uklidní mysl, a my vám ukážeme, jak si šípky můžete uchovat nekonečně dlouho i se všemi jejich vitamíny a minerály.
foto / Freepik
Proč ocet a ne čaj
Ani šípkový čaj není rozhodně k zahození. To v žádném případě. Když si pravidelně dopřejete šálek šípkového čaje, bude se vám krásně spát, pročistíte cévy, posílíte imunitu a zlepšíte trávení. Dost často se ale bohužel stane nemilá věc, která je pořádně k vzteku. Než stihneme šípkovou směs na čaj spotřebovat, vrhnou se na ni moli, nebo se začne objevovat plíseň, či zatuchlý zápach. Takový čaj je nám pak k ničemu.
Naopak u octa máme jistotu, že se žádný takový problém neobjeví. S octem si můžeme užívat jistotu dlouhodobé trvanlivosti bez jakéhokoliv poškození, když jej budeme správně skladovat. Navíc, ocet pravděpodobně využijete častěji, než čaj. Jednak ho jednou pro vždy máte hotový, a odpadá vám tak nutnost vaření, když jej chcete použít, a také má všestrannější využití.
- zdravým šípkovým octem dochutíte zálivky, omáčky, polévky, luštěniny a dokonce i některé pomazánky
- šípkový ocet se často přidává do masek na odmaštění vlasů
- babské rady tvrdí, že teplá plena navlhčená šípkovým octem pomáhá při nočních záchvatech kašle
- přivonění k šípkovému octu uvolňuje ucpaný nos
- šípkový ocet uzdravuje i ošklivé nedokonalosti, které zůstaly po akné
K výrobě šípkového octa budete potřebovat:
- 100-300 g zralých šípků
- 500 ml jablečného, nebo vinného octa
- Dobře těsnící láhev, nebo nádobu
Jak budete při výrobě šípkového octa postupovat:
- Šípky omyjte a dobře osušte
- Zbavte šípky případných poškozených částí
- Odřízněte oba konce šípků
- Šípky, zbavené konců, nyní podélně překrojte
- Určitě z vnitřku šípku nic neodstraňujte. Chceme naopak zachovat všechny možné důležité látky
- Připravené a opracované šípky uložte do láhve, nebo uzavíratelné nádoby, a zalijte octem. Všechny šípky musí být skutečně ponořené, určitě proto není dobré s octem šetřit
- Nyní láhev, nebo nádobu uzavřete, a nechte ocet na tmavém místě při pokojové teplotě odpočívat dva, až čtyři týdny
- Během této doby láhev pravidelně protřepávejte, aby se případně šípky octem dostatečně zvlhčovaly a nedocházelo k plísni. Byla by to velká škoda
- Po uplynutí doby hotový šípkový ocet sceďte přes cedník a přelijte si jej do sterilizované láhve
- Poté už svůj šípkový ocet máte připravený k použití a můžete začít využívat všechny jeho báječné vlastnosti. Když jej budete skladovat na tmavém a chladném místě, vydrží vám i několik měsíců
napsala Bára Klímová
zdroj: lekarna.cz, jimejinak.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.