Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Zařaďte kroupy do pravidelného jídelníčku. Vyzkoušet můžete rozmanité chutné recepty a odlehčíte tak svůj jídelníček

Zařaďte kroupy do pravidelného jídelníčku. Vyzkoušet můžete rozmanité chutné recepty a odlehčíte tak svůj jídelníček

25.10.2023 - redakce Babinet.cz

Kroupy. Obyčejná surovina za pár korun. Nemastný, neslaný produkt například ječmene, který už dnes nikoho neohromí. Co jsou kroupy vedle jiných a lepších superpotravin? Nic. Kroupy zkrátka nejsou žádný zázrak… Smýšlíte takto o kroupách i vy? Pokud ano, děláte ohromnou chybu. Kroupy jsou velmi prospěšné našemu zdraví a právě v tomto zimním období je na ně ten ideální čas.

foto / Freepik

Využití v kuchyni

Jen těžko si lze představit, že dřív naši předkové konzumovali kroupy tak často, jako my dnes saháme po rýži. S kroupami se ve starodávných i novodobějších kuchyních absolutně nešetřilo. S touto dostupnou surovinou dřív lidé vařili nonstop. Až později začaly kroupy upadat v zapomnění. Postupně je z českých stolů začaly vytlačovat zdánlivě atraktivní potraviny, které mnohdy ale ani zdaleka nejsou tak fantastické, jak si myslíme. I takové (ne)obyčejné ovesné vločky, které jsou sice samozřejmě lepší než pytlík chipsů, jsou vedle krup poměrně slabým čajem.

V  dřívějších dobách se kroupy neupozaďovaly ani v čase vánočním. Bylo tomu přesně naopak. Určitě si ještě dobře pamatujete na tradičního vánočního houbového kubu, kterého připravovaly naše babičky. I dnes se asi ještě najde hodně domácností, ve kterých se tento jídelní zvyk dodržuje, ale už to pravděpodobně nebude v tak velké míře, jako kdysi.  A to je velká škoda. Houbový kuba je úžasný, rychlý a levný. Zapečená směs slaninky, hub a krup? Jasná lahoda.

Kroupy a zdraví

I když kroupy dnes bohužel moc nefrčí, jsou základem naší slovanské kuchyně. Jen z málokteré suroviny připravíte tolik lahodných a ryze českých pokrmů. Tato plodina v sobě zároveň ukrývá i spoustu zdraví. Od rozpustné i nerozpustné vlákniny, přes bílkoviny, až po kyselinu listovou. A tím to rozhodně nekončí. V kroupách najdeme také vodu, sacharidy, hořčík, fosfor, draslík, lutein i vitamíny B, E, K a spoustu dalšího. Cenné živiny i nízká energetická a sacharidová hodnota v jednom.

Ječné kroupy jsou zkrátka malý poklad a rozhodně by jim měl patřit velký i návrat. A to se vší parádou, protože si ji bez debat zaslouží. Ne pouze pro svou lahodnou chuť, ale také kvůli zdravotním benefitům, kterých není zrovna málo: regulují hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, posilují srdce a cévy, pomáhají rozhánět úzkostné stavy, snižují vysoký cholesterol, podporují trávení,napomáhají správnému vylučování žluči, posilují zdraví pokožky a zlepšují její pružnost, zlepšují kvalitu rohoviny, zlepšují činnost oběhové soustavy, posilují schopnost soustředit se, napomáhají zrychlit metabolismus, mají močopudné účinky, podporují laktaci, posilují zdraví nehtů a vlasů a detoxikují organismus.

Houbového kubu si však nemusíte připravovat jen na Vánoce. Můžete se do něj pustit kdykoliv během roku. Spíš se ale snažte o konzumaci v chladnějších dnech, protože kroupy vás vždy krásně prohřejí a skvěle zasytí. I když tak asi není úplně nejlepší nápad vařit si kroupy uprostřed července, rozhodně je do jídelníčku zařaďte, pokud jste tak doteď neučinili. Když si pravidelnou konzumaci krup dáte jako nové předsevzetí, uvidíte, že váš žaludek, tělo i organismus se budou tetelit blahem. A vůbec nemusíte zůstávat jen u prověřeného houbového kuby. Vyzkoušejte pomazánky, polévky, kroupové rizoto, nádivky, zavářky do polévek, kaše, saláty nebo je zkuste jen tak, jako přílohu k masu. Kroupy můžete dokonce také připravovat i na sladké způsoby.

Dva recepty na houbového kubu. První tradiční a druhý odle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  • 200 g velkých ječných krup
  • 200 ml vývaru (volitelný)
  • 75 g sušených hub (směs, ideálně stročky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, kmín

Houby namočíme den předem do vlažné vody. Když se pustíme do vaření, tak dáme kroupy vařit do vody. Po jejich změknutí slijeme přebytečnou vodu, pokud nějakou máme, přidáme houby, cibuli, prolisovaný česnek, sádlo, máslo a koření. Dosolíme dle chuti, vložíme do pekáče a při 180 stupních dáme cca na 20 minut zapéct.

Podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Kroupy namočíme den předem. Poté je vložíme do vývaru a vaříme do měkka. Šalotku zpěníme na másle, přidáme tymián a šalvěj. Houby, které jsme předem namočili ve vývaru orestujeme v jiné pánvi. K šalotce prodáme půlku česneku, tymián a orestované houby. Poté vše zalijeme vínem, přidáme krou a den předem namočené houby a rybí vývar. Vše vaříme doměkka. Dochucujeme česnekem, majoránkou, pepřem, solí a petrželkou. Před podáváním lze zakápnout bylinkovým olejem.

Vyzkoušet můžete také pokrm našich předků, prkvoch.

Připravoval se v hlavně v období Velikonoc, ale pakliže máte rádi luštěniny, tak si ho můžete připravit kdykoli a odlehčíme tak svůj jídelníček.

 

napsala Bára Klímová

zdroj: redakce, siluetadoleta.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz