Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Vypěstovanou jí máte za pár dní aneb Čerstvou řeřichu můžete mít v kuchyni kdykoli po ruce

Vypěstovanou jí máte za pár dní aneb Čerstvou řeřichu můžete mít v kuchyni kdykoli po ruce

24.10.2023 - AndreaP.

Znali ji už ve starém Egyptě. Řeřicha zahradní (nebo setá) je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Udělejte to pro své zdraví, organismus nám bude vděčný, a to zvláště v tomto zimním období, kdy je čerstvých bylin nedostatek. Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřete vatu, kterou navlhčíte vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Ty koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech. 

foto / Pixabay

Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout.

Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, obsahuje až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.

Příznivě ovlivňuje metabolismus a zažívání. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.

V kuchyni ji používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, do pomazánek, omelet, do salátů, i na ozdobu.Listy mají chuť podobnou ředkvičce. Tepelnou úpravou ztrácí vitamíny i chuť, proto jak již uvedeno, jí vždy konzumujme čerstvou.

Louis Armstrong měl například rád velký sendvič s řeřichou.

  • Malou bagetu podélně rozpulte, potřete máslem, posypte řeřichou, poklaďte plátky pekingského zelí.
  • lehce přetřete sójovou majonézou, vložte listy salátu a opět přetřete majonézou.
  • Poklaďte kolečky rajčat, přimázněte majonézou,
  • přitlačte plátky okurky, přetřete hořčicí a přiklopte vrchní půlkou bagety.

Vyzkoušejte také další recepty:

Řeřichový salát

pro 4 osoby, příprava 10 minut

4 krabičky rychlené řeřichy

Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr

Ze 4 krabiček rychlené řeřichy (z obchodu) a nebo z naší vlastní rostlinky odstřihněte nůžkami těsně na živnou půdou, omyjte je a nechte okapat.

Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr smíchejte a nalijte na salát.

Květáková roláda

pro 6 osob, příprava 70 minut, 1 porce 1140 kJ 

1 malý květák, 4 vejce, 90 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra, 1/2 lžičky hořčice, špetka strouhaného oříšku, sůl, pepř

Náplň: 1 pokrájený svazek řeřichy, 60 g másla, 25 g mouky, 1,75 dl bílého jogurtu, 25 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra

  • Pekáč vyložte pergamenovým papírem.
  • Uvařte květák v páře, aby byl měkký, a opláchněte ho pod studenou tekoucí vodou. Rozmačkejte jej na kaši nebo rozmixujte.
  • Našlehejte žloutky a přidejte je ke květáku společně s 60 g čedaru a měkkého sýra, muškátovým oříškem, hořčicí, solí a pepřem.
  • Nakonec ušlehejte z bílků nepříliš tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi.
  • Rozprostřete směs rovnoměrně do pekáče. V předehřáté troubě ji při teplotě 190 stupňů Celsia pečte 20-25 minut, až se zvedne a získá nazlátlou barvu.
  • Pokrájejte řeřichu a několik snítek si schovejte na ozdobení. V pánvičce rozspusťte máslo. Za neustálého míchání řeřichu 3 minuty smažte.
  • Přidejte mouku a jogurt, vše promíchejte a smažte další 2 minuty. Přidejte sýry.
  • Vyklopte upečenou směs na navlhčený kus látky pokrytý pergamenovým papírem. Odloupněte z vršku papír a minutu nechte unikat páru.
  • Pak upečenou směs stočte do rolády, včetně nového kusu pergamenu. Roládu rozbalte, pokryjte celý povrch směsí z pánve a zase ji srolujte.
  • Vložte ji do pekáče, posypte zbývajícím sýrem a nechte ji ještě 5 minut péci.
  • Podávejte ji okamžite, pokud chcete podávat teplou, nebo ji nechte před podáváním vychladnout. Na závěr posypte ještě čerstvou řeřichou.

Jablečný pikantní salát

pro 4 osoby, příprava 40 minut, 1 porce 1061 kJ

100 g celeru, 200 g mrkve, 1 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 150 ml nízkotučného jogurtu, 150 ml šlehačky, 2 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce lískových oříšků, 3 aromatická jablka, 1 balení řeřichy seté, sůl a cukr

  • Oloupaný celer a mrkev nakrájejte na úzké nudličky.
  • Smíchejte se 2 lžícemi citronové šťávy a olejem, přikryjte a v chladu marinujte.
  • Z jogurtu a šlehačky ušlehejte krém, ochuťte citronovou šťávou, solí, cukrem a křenem. Vmíchejte nastrouhané oříšky. Jablka omyjte, osušte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
  • Syrovou zeleninu a ovoce zalijte omáčkou a posypte řeřichou setou, kterou do kořínků odstříhněte nůžkami.

 

Zdroj:  archiv autorky, Dadalova kuchařka

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz