Kdo z nás by neznal šťavnaté kousky pomeranče? Právě ony (ale i další citrusové plody) jsou v domácnostech hojně využívány. Především pak v době Mikuláše a vánočních svátků mají na stole své nepostradatelné místo. Ti dříve narození jistě s nostalgií vzpomínají na to, jak v nadílce od Mikuláše byly téměř vždy krásné kusy tohoto ovoce, v té době jindy během roku celkem nedostupného (v dnešní době už celkem nepochopitelné). A má vzpomínka směřuje pak ještě k tomu, jak v této době vždy na topení byly uloženy "nepotřebné" slupky pomerančů, které v bytě navozovaly nádhernou vůni. Ano, už naše babičky věděly, že slupky není radno vyhazovat, protože jsou cenné.
ilustrační foto / Freepik
Pomeranče jsou šťavnaté, osvěžující, chutné a doslova nabité vitamíny. Jíme je buď samostatně, případně z nich lisujeme čerstvý džus. Přidáváme je také do různých ovocných dezertů, ale také do salátů. Schované jsou pak ve slupce, která bohužel ve většině případů končí v koši. Přitom ale také v kůře najdeme mnoho cenných a zdraví prospěšných látek, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B, minerály (draslík a vápník), nezbytnou vlákninu a další. Proč se tedy o ně připravovat? Pojdme si ukázat, jak pomerančové slupky využít. Nejen, že využijeme tímto způsobem pomeranč beze zbytku a ušetříme tak naší planetu, ale i peněženku, navíc nás bude hřát pocit, jaký už zažívaly naše babičky, a sice že správná hospodyňka spotřebuje vše. Provoněný byt pak bude bonusem navíc.
Základní pravidlo pro další využití je to, že každý pomeranč, s výjímkou BIO, je chemicky ošetřen, obsahuje tudíž pesticidy, kterých se musíte zbavit. Voda a kartáček jsou první volba, tudíž než se dáte do práce, řádně všechny pomeranče umyjte. Čím důkladněji práci odvedete, tím lépe.
1. Čaj z kůry pomeranče
Možná jste si všimli, že mnoho čajových směsí má v sobě i pomerančovou kůru. Proč ale kupovat něco, co máte doma? Očištěnou kůru nakrájejte na proužky a pokaždé, když si uvaříte čaj, přidejte ji. Pokud kůru dopředu i usušíte, vydrží vám uschovaná i několik měsíců.
2. Aromatická chuť v prášku
Pomerančová kůra zjemnňuje chuť pokrmů, ať už se jedná o různé koláče, dezerty, omáčky, nápoje a podobně. Není tedy nic snažšího, než očištěnou kůru nastrouhat na struhadle, lehce prosušit a poté uschovat do dózy. Pak už jen při vaření stačí přidat do pokrmu.
3. Marmeláda si s kůrou rozumí
Pokud si děláte domácí marmeládu, tak věřte, že přidáním kůry jí chuťově pozvednete do výšin. Mimochodem, víte o tom, že pomeranče povzbuzují trávení a pomáhají také při hubnutí?
4. Kandovaná pomerančová kůra
Kandovaná kůra stoprocentně patří k Vánocům. Cukroví si bez ní nelze představit. Připravit si jí doma je velmi snadné. Kůru řádně očištěte, to znamená odstraňte z ní všechny zbytky dužiny a poškozené části. Poté ji nakrájejte nadrobno. Dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořena a uvařte. Poté sceďte. Tento postup opakujte alespoň 3x, zbavíte tak slupky veškeré nežádoucí hořké chuti. Po posledním varu nechte kůru okapat, a poté jí zvažte. Opět vemte hrnec, dejte do něj kůru a stejné množství cukru a trošku vody. Přiveďte k varu a takto vařte zhruba hodinu (kůra musí získat sklovitý vzhled). Zceďte (tuto tekutinu můžete použít při pečení cukroví místo medu). Kandovanou kůru nechte několik dní prosušit (můžete urychlit sušením v troubě při velmi nízké teplotě). Skladujte v uzavřené dóze.
5. Změkčuje třtinový cukr
Pokud se vám stane, že se vám hnědý cukr slepí a ztvrdne, smíchejte jej s pomerančovou kůrou.
V kuchyni pochopitelně nejen že vaříme, ale také občas bojujeme s nečistotou.
6. Univerzální čistič
Stačí obyčejné řádně očištěné slupky z pomeranče a ocet. Slupky dejte do sklenice s víkem, zalijte octem, zavíčkujte a nechte minimálně 14 dní louhovat. Poté sceďte a přendejte směs do rozprašovače. A univerzální čistič je na světě.
7. Vodní kámen je prevít...
... to už všichni víme, ale víte také to, že obyčejná kůra z pomerančů s ním dokáže zatočit? Stačí vnitřní stranou pomeranče přejíždět po zaneseném povrchu a během chvilky bude vše zase zářit čistotou.
A jak už bylo zmíněno v úvodu tohoto článku, pomerančová kůra nádherně voní.
8. Aromaterapie
Stačí, když si na topení rozložíte kousky pomerančové kůry. Během schnutí nádherně provoní byt. Uschlé slupky poté rozemelte v robotu či mixéru, dejte do sáčků a tyto pak rozmístěte v bytě dle potřeby.
Zdroje použité v článku:
- vseokoreni.cz
- ireceptar.cz
- dumazahrada.cz
- redakce Babinet.cz - napsala AP
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.