Tolik zdraví a prospěšnosti v jediné skořápce se hned tak nevidí. Vlašské ořechy jsou plné blahodárných účinků pro náš organismus. Proto by byla ohromná škoda, kdybyste si ořechy neuskladnili. Ale proces uskladnění musíte provést správně. Víte, jak takové bezchybné uskladnění vypadá?
foto / Pixabay
Co se stane, když ořechy skladujete špatně
Skladování na první pohled vypadá, že na něm není nic složitého. Prostě uskladníte ořechy a je to, žádná věda, říkáte si. Ale takto triviálně to bohužel nefunguje. Můžete udělat spoustu chyb, které vás pak následně připraví o sytou a plnou chuť vlašáků, o jejich živiny a vitaminy. A to by byla velká škoda. Abyste chybám předešli a udrželi sílu vlašským ořechům co nejdéle, všechny potřebné informace najdete v našem článku právě teď.
Klíčem je správný čas
Nespěchejte. Sbírejte jen ty, které samy spadnou na zem. Jen opadané vlašáky jsou ty skutečně zralé. Správnou zralost poznáte tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném oplodí, které už však začíná místy tmavnout a praskat. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám. Naopak nezralé vlašské ořechy ještě nemají dostatečně zacelenou slupku. V té snadno vzniknou hluboké praskliny, které přispívají k rychlému zkažení ořechů.
Nenechávejte je povalovat v trávě
Když už se tedy vlašské ořechy samy uvolní a opadají, přichází na řadu pravidelnost. Vlašáky byste měli sbírat v pravidelné frekvenci. Pokud je necháte povalovat delší dobu v trávě, ani se s nimi nemusíte dále namáhat. Budou už totiž nahnilé, nebo uhnilé úplně. Hniloba v mokré trávě začíná být problémem velmi brzy. Objevuje se už během dvou dnů. Opravdu se tak vyplatí si opadání pohlídat a začít se sbíráním téměř ihned.
Jiný případ je ten, kdy víte, že nemůžete ořechy pravidelně sbírat. Tehdy je skutečně lepší je ze stromu setřást. Musíte ale počítat s tím, že zralost ořechů není úplně jistá. Pomocným ukazatelem zralosti je to, že ořechy už z menší poloviny opadaly samy.
Už jen usušit a uskladnit
Když jste ořechy sesbírali a zbavili je slupek, musíte je teď už jen usušit a uskladnit. Kdybyste přeskočili sušení, na sto procent vám navlhlé ořechy uhnijí. Při sušení opět hraje velkou roli čas. Rozložte je hezky na síta, nebo na nějakou plachtu. Pozor, jenom v jedné vrstvě! Ořechy schnou i pět týdnů. Mělo by se tak dít v suché a teplé místnosti. Po dokonalém usušení je nedávejte na zem, je lepší je zavěsit někam do prostoru. Nezplesniví vám, ani se nezapaří. Nyní je můžete uskladnit i na chladnějším, ale ne vlhkém, místě. Pozor, když budete ořechy skladovat příliš dlouho, budou hořké!
Napsala Bára Klímová
zdroj:
vegetablegrowersnews.com
https://www.vitalia.cz/clanky/jsou-vlasske-orechy-horke-muze-za-to-spatne-skladovani/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.