Citrusy se na podzim těší oblibě i jako zdroje vitamínů. Dopřáváme si je především ve snaze podpořit přirozenou obranyschopnost organismu. Mnoho vitamínů má přitom v popisu práce i snížení míry únavy a vyčerpání. Patří k nim niacin, riboflavin (B2), B6, B12 a C. I když se v souvislosti s vitamínem C mnoha lidem vybaví právě citrusy, jsou tu ještě cennější zdroje. Patří k nim na podzim dozrávající šípky a rakytník řešetlákový. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou také trnky nebo jeřabiny.
foto / Freepik
Pokud jde o vitamíny, není důležitý jen samotný zdroj, ale i způsob, jak s ním dále zacházíte.
- Zvlášť vitamíny B6 a C hůře odolávají vysokým teplotám, a tak se jejich množství v potravinách dlouhým vařením výrazněji snižuje. Menší ztráty si vyžádá například zpracování v páře. Další vitamíny skupiny B, třeba právě B2, B3 (niacin) a B12, dokážou vysokým teplotám čelit lépe a hlavně déle.
- Při úpravě potravin bohatých na vitamíny, třeba právě zeleniny, platí, že se při zpracování může jisté množství vitamínů vylouhovat. Proto se je snažte vařit, pokud možno, neoloupané a ve větších kusech.
- Vitamín C je citlivý i na světlo a vzduch. V praxi z toho vyplývá, že například citrusy je lepší loupat těsně před konzumací. Totéž platí třeba při krájení papriky.
K látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání, patří také železo. V jeho případě je dobré podpořit takzvanou biologickou dostupnost, tedy to, jaké množství z konzumovaného železa tělo opravdu vstřebá. Zvlášť důležité je to u železa z rostlinných zdrojů, k nimž patří například luštěniny, olejnatá semena (jako dýně, mák nebo slunečnice), listová zelenina nebo sušené ovoce a hřiby.
Vstřebatelnost železa podpoříte, pokud si současně s potravinami, které jsou na něj bohaté, dopřejete i vitamín C. Stačí jako přílohu zvolit zeleninu s vysokým obsahem céčka, dochutit pokrm citronovou šťávou nebo jídlo zapít sklenkou pomerančového džusu. Naopak s kávou a čajem, které obsahují tanin, raději počkejte půl hodinky po jídle. Mohou totiž vstřebatelnost železa snížit.
Podzimní tipy pro uvolnění těla i duše
Osvěžující čaj…
Na podzim volíme spíše teplé čaje, které zároveň zahřejí na těle i na duši. Pokud ale potřebujete opravdovou vzpruhu, připravte si nehledě na roční období voňavý, výtečný, a především osvěžující ledový čaj. Na čtvrt litru vody použijte jednu čajovou lžičku zeleného čaje, několik sušených okvětních plátků růže a špetku sušených květů levandule. Bylinky přelijte horkou vodou, nechte pět minut louhovat a sceďte. Nápoj nalijte do sklenice s kostkami ledu a ozdobte citronem a badyánem.
… i koupel
Po těžkém dni si dopřejte rozmarýnovou koupel, která vás povzbudí a zbaví napětí. Do vany s teplou vodou stačí vložit tři větvičky čerstvého rozmarýnu. I tato původem středomořská bylina se dá v květináři pěstovat v našich podmínkách. Koupeli by se měly raději vyhnout těhotné ženy a malé děti. Opatrní také buďte, pokud máte vysoký krevní tlak.
Báječné citrusy
Hřejivou atmosféru vytvoří aromalampa. K povzbuzení se skvěle hodí pomerančový nebo citronový éterický olejíček. Náladu vám může zlepšit pouhých osm kapek, které se vlivem tepla snáze uvolní a provoní váš domov.
napsala Hana Jánská
zdroj: bylinkářka Hana Jánská, Byliny pro vás
Vaše názory
Establishing a company in Dubai تأسيس شركة في دبي
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.