Podzimní měsíce jsou vhodným obdobím pro každého, kdo chce začít s redukční dietou a s pohybem. Díky mírnému počasí a nižšímu výskytu alergenů v ovzduší je ideálním obdobím například i pro alergiky. Začít hubnout by měli také lidé, kteří do dalšího léta potřebují shodit co nejvíce kilogramů.
foto / Freepik
Proč polévky?
Představte si, například Francouzi jí polévky opravdu pouze na podzim. Už naše babičky věděly, že polévky k podzimu prostě patří. Zavodní nás a zároveň velmi dobře zahřejí a to je na podzim právě to, co potřebujeme.
Naši předci však polévky pojídali po celý rok. A to i kvůli tomu, že se nám jejich přípravou významně snižují náklady. Dobrou polévku dokážete uvařit za pár korun. Dříve lidé právě na podzim připravovali polévky spíše hutnější – luštěninové a zeleninové. Na jaře, když docházely zásoby, se do polévek dávaly první jarní bylinky nebo nejrůznější planě rostoucí natě. Tím lidé doplňovali důležité vitamíny a minerály.
Přečtěte si také: Působí blahodárně na organismus aneb Polévky jsou základ jídelníčku
Polévky navíc také podle odborníků na výživu patří k nejlepším a nejdůležitějším jídlům, která si můžeme dát. Nic se ale nemá přehánět. Polévka a ještě hlavní chod, to je zbytečně mnoho jídla. Za to polévka k večeři, to je naprosto ideální věc. Polévky obsahují mnoho zdravých ingrediencí, především zeleninu, a hlavně velké množství tekutiny. Proto pomáhají vašemu tělu odbourávat odpadní látky. Zvyší tvorbu žaludečních šťáv a povzbudí váš metabolismus.
Polévka k snídani?
Polévku je možno podávat už k snídani. Makrobiotici, kteří ji mají každý den na jídelníčku, si tento pokrm velmi cení právě díky tomu, že zahřívá organismus. A kvůli těmto prohřívacím účinkům a díky tomu, že nás zavodní, je fajn si jí čas od času naservírovat k snídani.
Instantní ne
Instantní náhražky nekonzumujte. Polévku si zvládnete udělat opravdu snadno a rychle. V těch instantních je jen plno látek, jež tělu zrovna neprospívají. Je v nich plno soli a ta způsobuje například zvyšování tlaku a zavodňování organismu.
Kupodivu zcela ideální nejsou ani poctivé vývary. Tělo příliš zatěžují. Jejich užití je ideální v případě trpíme-li chudokrevností, nebo pro ženy, které mají zrovna své dny.
Nejlepší jsou polévky zeleninové a to ať krémové nebo vývary, případně luštěninové, s bramborami, vločkami, pohankou nebo kroupami.
Inspirace
Podzimu vévodí dýně a právě dýňovou polévku můžete vařit se stejným postupem ve více variantách.
Dýni, ideálně Hokkaidó rozkrájíme, vydlabeme a opečeme na lžíci másla. Jakmile změkne, tak ji zalijeme litrem vody, vše rozmixujeme, osolíme a můžeme přidat také dvě lžíce smetany. Polévku provaříme a přidáme koření, které zrovna chceme – ideální je kari, muškátový oříšek nebo kajenský pepř. Hnedle máte tři varianty snadno a rychle.
a další recepty ...
Rajský krém s bazalkou a sýrovými knedlíčky
- Polévka: 400 ml rajského protlaku, 300 ml vody, 1 - 2 kostky zeleninového bujónu (nejlépe BIO), 1 lžíce třtinového cukru (dle chuti), 2 bobkové listy, dvě lžíce jemně strouhaného celeru, 1/2 lžičky bazalky, 1 lžička olivového oleje, sůl
- Knedlíčky: 100 g strouhaného Eidamu (ideálně uzený), 1 vejce, pohanková (nebo klasická pšeničná) krupice dle potřeby, špetka soli
Z eidamu, vejce, krupice a špetky soli připravíme tvarovatelné těstíčko, mokrýma rukama formujeme drobné kuličky (pozor, zvětší objem asi o 1/3). Ingredience na polévku, kromě bazalky a oleje, smícháme a uvedeme do varu. Když se polévka vaří přidáme připravené knedlíčky. Vaříme asi 5-8 min, poté knedlíčky ochutnáme, zda jsou již uvařené. Nakonec dochutíme promnutou nebo čerstvě nasekanou bazalkou a přilijeme panenský olej.
Kuřecí bylinková s kuskusem
- 2 velká kuřecí stehna bez kůže, 1 l vody, 1 velká mrkev, 1 cm tlustý plátek celeru, petržel ve velikosti 1/2 mrkve, 1 střední cibule, velmi jemně pokrájený pór, 4 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 5 lístků šalvěje, 4 snítky tymiánu, sůl, kuskus (jste-li zvyklí, ideálně celozrnný)
Do vroucí vody vložíme očištěnou zeleninu (kromě pórku), bylinky, kůže zbavená stehna a sůl. Polévku vaříme do té doby, dokud se maso viditelně neodděluje od kostí. Poté vývar přecedíme vsypeme kuskus, pórek a povaříme do změknutí. Nakonec přidáme část uvařeného nakrájeného masa a rozmačkanou zeleninu. Zbylé bylinkami provoněné maso lze zkonzumovat s hořčicí a jablečným křenem :-). Tato polévka je bezvadná při nachlazení.
Pórková s nočky z francouzského droždí
- Polévka: 1 pórek, 1 mrkev, lžíce francouzského droždí, 2 kostky zeleninového bujónu (nejlépe BIO), lžíce pohankové (nebo klasické pšeničné) krupice, lžička čerstvého másla
- Nočky: 1 vejce, 2 vrchovaté lžíce francouzského droždí, pohanková (nebo klasická pšeničná) krupice dle potřeby, sůl
Do vroucí vody přidáme bujón, rozčtvrcenou mrkev, pokrájený pórek a vrchovatou lžíci francouzského droždí. Vše opatrně, ještě před varem, zaprášíme - zahustíme krupicí. Z ingrediencí na nočky připravíme polotuhé těsto, které z namočeného prkénka házíme mokrou lžící do vroucí polévky. Vše vaříme do změknutí nočků, mrkev nezapomeneme rozmačkat. Nakonec přidáme máslo.
Zeleninová s pohankou a sušenými hříbky (velmi jednoduchá příprava!)
- 1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, 1 menší cibule, 1 menší brambora, pokrájený pórek, hrst sušených hub, 2 zeleninové bujóny (nejlépe BIO), 2 bobkové listy, hrst pohanky, 2 lžičky olivového oleje, sekaná petržel
Do vroucí vody dáme bujóny, pohanku, proprané houby a na větší kusy pokrájenou zeleninu mimo pórku a petrželky. Vše vaříme do změknutí pohanky. Zeleninu vyjmeme a jemně rozmačkáme, dle chuti "vrátíme" do polévky (není nutné, ani dobré přidat všechnu). Nakonec vsypeme pokrájený pór a 2 minuty povaříme. Jednotlivé porce zdobíme petrželkou.
napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.