Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Jeřabiny na každý podzimní stůl. Kdy je trhat a jak poznat ty jedlé

Jeřabiny na každý podzimní stůl. Kdy je trhat a jak poznat ty jedlé

5.10.2023 - redakce Babinet.cz

Jeřabiny pomalu dozrávají a najdete je všude, hlavně kolem cest. K čemu se hodí v kuchyni a jak poznat ty správné?

foto / Unsplash

Až do loňského podzimu jsem jeřabiny, stejně jako obtížný hmyz, považovala za něco nadbytečného. Záplava svrasklých kuliček ze stromu od sousedů každoročně zasype naše dětské pískoviště (a nechte je tam, když máte doma dítě, které ještě vzhledem ke svému věku považuje všechny červené bobule za oblíbené maliny). Aby toho nebylo málo, když pak po měsíci ustavičného opadávání konečně dojdou statnému jeřábu jejich zásoby, nechá nás postarat se ještě o hromady suchého listí.

Udělejte si z nich jeřabinku, vytrhl mne před pár dny z přemýšlení o střední délce života jeřábu sladkého sousedčin hlas. Stará paní si evidentně můj zasněný pohled, upřený na strom, vyložila úplně obráceně. Jako by to samo o sobě nebylo k uvedení do rozpaků dost, navíc jsem ani netušila, že se z jeřabin dá vůbec pálit nějaký alkohol. V nestabilním duševním rozpoložení jsem vyhrkla slib, že se nejdřív pokusím o něco jednoduššího, třeba o marmeládu. K navrácení ztraceného klidu mi ani tak nepomohla její rada, že bych si měla dát pozor na tuhé slupky jeřabin, jako spíš záplava zajímavých informací, které se potulují tam někde venku na internetu.

Kvůli obsahu flavonidů, železa, vápníku či jódu jsou totiž jeřabiny velmi hodnotné, zejména při potížích s krevním tlakem, při stresu, zánětech nebo ve spojení se špatnou činností štítné žlázy. 

Která jeřabina je jedlá, a která ne?

Ty sladkoplodé mají vroubkaté lístky jen v jedné třetině. Ty, které mají svíravou chuť, mají listy vroubkované celé. Další rozdíl je, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek. Nicméně já bych je takhle nerozdělovala. Jeřabiny jsou jedlé všechny, jen by se neměly jíst syrové. Je důležité je tepelně důkladně upravit.

Jeřabiny se prý mají nechat přejít prvním mrazíkem, tak se sběrem počkejte

Jeřabiny chutnají po podzimu, stejně jako jablka, jen konzistenci mají jinou, měkkou a jemnou. Na závěr přijde lehká, ale vytrvalá natrpklost. Ideální surovina na to, aby byla dochucena skořicí, hřebíčkem a cukrem. A nebo taky použita jako doplněk k masu. Přestože existuje nejeden recept na naložení jeřabin á la brusinky, jeřabiny si zaslouží své vlastní recepty a samostatný přístup, z dýně také ananas neuděláte. Já jsem se pro tentokrát rozhodla pro snadnou marmeládu a stejně tak jednoduché kuře na jeřabinách.

Jeřabiny se prý mají nechat přejít prvním mrazíkem, na který si letos ještě počkáme. Pak budou ještě lepší. Hvězdičku, která se na nás směje zespodu každé bobulky, si prostě jeřabiny právem zaslouží.

foto / Freepik

  • Jeřabinová marmeláda

500 g očištěných jeřabin, 500 g cukru, 10 hřebíčků, kousek skořice, 20 g pektogelu (1/2 sáčku)

Postup: jeřabiny s jednou lžící vody podusíme v zakrytém hrnci 15 minut. Přidáme polovinu cukru a pektogel, přivedeme znovu k varu, vsypeme i zbývající cukr a povaříme ještě 5 minut. Odstraníme koření a ještě horkou marmeládu plníme do čistých předehřátých sklenic. Ihned zavíčkujeme.

  • Kuře na jeřabinách

4 kuřecí stehenní řízky, 3 lžíce másla, 250 g očištěných jeřabin, 1/2 kelímku šlehačky (120 ml), sůl

Postup: Maso nakrájíme na větší kousky a na rozehřátém másle ho osmahneme ze všech stran dozlatova. Podlijeme trochou vody, přidáme jeřabiny, osolíme a dusíme přikryté na mírném plameni 30 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou, šťávu s měkkými jeřabinami propasírujeme přes síto. Do omáčky přidáme šlehačku a ještě několik minut povaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Maso přelijeme omáčkou a podáváme s rýží nebo knedlíkem.

 

napsala Florentýna

zdroj: pardubice.rozhlas.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz