Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Nejoblíbenější náplně do koláčů a buchet, které zvládne i méně zručná kuchařka

Nejoblíbenější náplně do koláčů a buchet, které zvládne i méně zručná kuchařka

18.9.2023 - redakce Babinet.cz

Pomalu nastává doba posvícení a k němu neodmyslitelně patří plněné buchty, koláče, koláčky, kynuté, křehké, plněné i zdobené. Jsou o vyvážené kombinaci těsta a náplně. A náplně jsou hlavní hvězdou. Dobrá náplň udělá z trochy kynutého těsta vláčnou lahodnou buchtu, koláček, závin či rohlíček. Náplní je opravdu velké množství a každý má svoji oblíbenou variantu. My se v článku zaměříme asi na ty nejoblíbenější. Uvidíte, že pečení buchet či koláčů s vláčnou a voňavou náplní není žádná věda.

foto / Pixabay

Tvarohová náplň

Začínáme s tou nejjednodušší. Základ je tedy tvaroh ve vaničce, v žádném případě v kostce, ten nikdy nedávejte do náplní. Nebylo by to ono. Dejte si ho do misky, přidejte k němu cukr podle vaší volby, poté vanilkový cukr, mléko, kdo chce, může přidat rozinky, ale je to lepší bez nich. Dále změklé máslo a vše pořádně promíchejte. Touto náplní pak plňte buchty.

Maková náplň

Tak tady je to už o něco těžší, co se týká přípravy. Základem je mít mletý mák. Pokud neseženete, nedá se nic jiného dělat, než si pořídit mlýnek na mák. Do hrnce si dejte vařit půl litru mléka, do něj nasypte 300 g mletého máku a nějakou dobu vařte. Náplň by měla mít hustější konzistenci. Během vaření přidejte cukr, klidně můžete i vanilkový, aby to bylo sladší, protože mák potřebuje hodně cukru. Odstavte z ohně a tady je to všechno. Někdo přidává citrónovou kůru a třeba i rozinky, ale nemusí to rozhodně být.

Přečtěte si také: Kynuté těsto nemusí být strašák. Naučte se triky, aby správně vykynulo

Povidla a jablka

U povidel je to vcelku jednoduché, protože ty už jsou hotová a velmi dobrá. Někteří je ředí alkoholem, ale osobně to v žádném případě nedoporučuji - neexistuje, aby se tímto způsobem kazilo něco tak dobrého. Jablka, to je jednoduché. Stačí nastrouhat, osladit cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme skořici, rozinky a citrónovou šťávu. Kdo nemá rád rozinky, nemusí je dávat.

Ořechová náplň

Zakončíme to s ořechy, kde je podobný princip jako s mákem. 300 g ořechů pomeleme a dáme je svařit do půl litru mléka. Odstavíme, přidáme cukr a med. To je jedna varianta. Může se dělat i ta bez vaření. Opět musí být pomleté ořechy, přidá se med, citrónová šťáva, cukr, mléko, smetana ke šlehání a celá náplň se pořádně promíchá a pak už jí plníme koláče.

napsala Jana Plecháčová

zdroj: redakce, kuchynelidlu.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz