Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Jak na správné opékání špekáčků? Vyzbrojte se trpělivostí

Jak na správné opékání špekáčků? Vyzbrojte se trpělivostí

7.8.2023 - redakce Babinet.cz

Oheň plápolá, pivo se chladí, kytary jsou naladěné. Je čas přistoupit k tomu nejdůležitějšímu – k opékání špekáčků. Připravte si pruty a ostré nože a vyzbrojte se trpělivostí. Nic se nesmí uspěchat.

foto / se svolením krasnosvet.cz

Zářezy veďte do kříže

Jak postupovat při opékání, aby byl kulinářský zážitek pod širým nebem co nejlepší? Základem úspěchu je samozřejmě kvalitní uzenina a důležitá je i správná úprava. Osvědčenou metodou je křížový zářez z obou stran zhruba do jedné třetiny špekáčku. Stačí opravdu jen dva řezy, více řezů by na konci uzeniny vytvořilo tenké špičky, které by nad ohněm snadno zuhelnatěly. Zářezy neveďte příliš hluboko, abyste neporušili střed špekáčku, který následně propíchnete prutem.

Vyhněte se přímému ohni

Zuhelnatělý na povrchu, studený uvnitř. Tak dopadne špekáček netrpělivého opékače. Aby byl špekáček dobře propečený, je třeba jej nejprve prohřát ve větší vzdálenosti od plamenů a počkat, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak přibližte špekáček asi na deset centimetrů k ohni a za stálého otáčení jej opékejte dozlatova. Udržujte prut se špekáčkem v horkém vzduchu, který stoupá z ohně. Nikdy nenechávejte uzeninu klesnout přímo do plamenů.

Nebaví děti klasika? Udělejte jim chobotnici nebo ježka

Zářez do kříže je sázka na jistotu, občas ale můžete popustit uzdu fantazii. Připravte dětem špekáčková zvířátka.

Špekáček jako pavouk s dlouhýma nohama: Špekáček napíchněte na prut a nakrojte oba konce do kříže, zakrojte však velmi hluboko, až téměř k prutu. Nad ohněm se od pavoučího tělíčka oddělí osm dlouhých nohou.

Špekáček jako ježatý ježek: Hřbet špekáčku nařízněte do diagonální šachovnice. Čím bude vzor hustší, tím bude ježek ježatější. Zaoblené konce špekáčku můžete nechat nenakrojené nebo je nakrojte do mělkého kříže.

Špekáček jako záludná chobotnice: Špekáček překrojte na půl, na straně řezu jej nařízněte třikrát (do hvězdice) do hloubky asi dvou třetin. Tímto způsobem vznikne během opékání šest chapadel. Aby se vám chapadla více zakroutila, přidejte na jejich vnitřní straně ještě pár mělkých zářezů. Špekáček poté napíchněte na prut až k zaoblenému konci – hlavičce chobotnice. Z jednoho špekáčku získáte dvě chobotničky.

 

Zdroj: redakce, krasnosvet.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz