Čokoláda neodmyslitelně patří k našemu životu stejně tak, jako auto, telefon nebo zubní kartáček. Její historie sahá až do 18. století. Sladkou pochoutku má ale většina lidí spojenou s nezdravým životním stylem, nemusí to být ale zdaleka pravda. Kvalitní čokoláda v přiměřeném množství totiž nejen že nevede k nadváze, ale dokonce má naopak plejádu pozitivních účinků na celý organismus.
foto / Freepik
„Kvalitní čokoláda obsahuje především kakao, které patří mezi superpotraviny. Čokoláda, která obsahuje více než 70 % kakaa, pak vyniká obsahem mikronutrientů jako je mangan, měď, hořčík, fosfor, draslík, vápník, a obsahuje i nezanedbatelné množství vlákniny. Tyto minerální látky jsou důležité pro náš organismus a mají pozitivní vliv na naše zdraví. Kakao také obsahuje antioxidanty, což jsou látky, které neutralizují škodlivé volné radikály, které způsobují stárnutí a vznik různých druhů rakovin,“ vysvětluje Jolana Kajzarová, DiS., nutriční terapeutka z nemocnice AGEL.
Čokoláda s vysokým podílem kakaa pak příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů v těle, udržuje v kondici cévní systém, snižuje krevní tlak, působí proti depresi i Alzheimerově chorobě. „Mimo to je čokoláda také palivo pro sportovní výkon. Turisté by měli mít tabulku čokolády vždy v batohu, pro případ pomoci při vyčerpání,“ radí Jolana Kajzarová.
Aby byla ale čokoláda zdraví prospěšná, musí mít obsah kakaa nad 70 %, přičemž toto kakao také musí být správně zpracováno. „Důležité je, aby byly kakaové boby zpracovány šetrně. Při nešetrném pražení kakaových bobů vzniká nebezpečná látka akrylamid, což je karcinogen. Problematický v čokoládě je pak také cukr, tuky, mléko, stabilizátory nebo jiná dochucovadla, která se do čokolád občas přidávají. Čím méně jich v čokoládě je, tím lépe,“ radí Jolana Kajzarová s tím, že právě nezdravé čokolády bývají často součástí jídelníčku klientů, kteří přicházejí do českotěšínské nutriční poradny s cílem redukovat váhu.
„Klientům, kteří holdují nezdravým čokoládám a obecně sladkým pochutinám, doporučuji je doma vůbec nemít a nahradit je právě zdravou variantou. I tu je ale potřeba konzumovat s rozumem. Čtvrtina tabulky čokolády obsahuje zhruba 570 kilojoulů, což už je hodnota celé svačinky,“ prozrazuje nutriční specialistka s tím, že ani zdravou čokoládu není ideální jíst denně.
Při změně stravovacích návyků ale zároveň není vhodné dělat ve stravě okamžité radikální změny. „Lidem, kteří přicházejí do naší poradny s cílem zhubnout, doporučuji vždy postupovat po malých krůčcích. Výsledky se sice dostavují pomaleji, ale efekt bývá dlouhodobý, což je jediná cesta k úspěchu. Velkou roli navíc hraje psychika. Stresu se dnes nevyhneme, ale je potřeba umět s ním žít a eliminovat jeho dopady, najít si koníčky i čas pro sebe. Hubnutí je komplexní záležitost,“ vysvětluje Jolana Kajzarová
Zdroj: Nemocnice AGEL Český Těšín
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.