Kdo má rád kvalitní černou kávu, s příchodem léta přechází na cold brew. O jaký nápoj se vlastně jedná, jak se správně připravuje a jak by měl chutnat?
Cold brew / se svolením CrossCafe
„Někdo může cold brew interpretovat jako studenou filtrovanou kávu. Označení filtrovaná ale není úplně přesné, protože cold brew se připravuje macerací” upozorňuje manažerka tréninku a kvality CrossCafe Lucie Pultarová. Ani s klasickou ledovou kávou toho cold brew snad kromě teploty a využití kávových zrn nemá moc společného.
Jak se připravuje cold brew
Klasická ledová káva se dělá z teplého espressa, které se následně zchladí ledem a případně mlékem. Kvůli tomu si tak naplno nevynikne identický chuťový profil konkrétní kávy. Naproti tomu cold brew se nefiltruje, nýbrž maceruje, a to po dobu alespoň osmi hodin. „Čerstvě namletou kávu večer zalijete studenou vodou a necháte ji přes noc v lednici. Druhý den tak máte připravenou neskutečně dobrou kávu, která se od té klasické liší především vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými a ovocnými tóny,“ popisuje Pultarová.
Jak cold brew chutná
I přesto, že na chuti je tento ledový nápoj jemnější, obsahuje více kofeinu než espresso. Zároveň ale nechutná silně ani hořce, proto jde o nejlepší způsob přípravy ledové kávy. Cold brew také obsahuje méně kyselin, a tak je šetrnější k žaludku, jelikož není tolik kyselé.
„Při použití horké vody se sloučeniny uvolňují rychle, během několika minut. U espressa, také díky tlaku, během pár vteřin. Vyšší teplota však způsobuje, že kávové kyseliny a oleje degradují a oxidují rychleji. To může vést ke kyselosti a hořkosti u kávy extrahované horkou vodou. Metoda cold brew se oproti rychlé extrakci spoléhá na dlouhou dobu přípravy a místo vysoké teploty využívá studenou vodu,“ přidává další výhodu odbornice.
Cold brew je zkrátka pro opravdové milovníky kávy.
zdroj: CrossCafe
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.