S olivami se pojí hned několik překvapení. Například taková redukce hmotnosti. Byť jsou olivy poměrně hodně tučné, do dietního režimu je v pohodě můžete zařadit. Dalším překvapením pro některé z nás může být fakt, že tyto plody olivovníku řadíme mezi ovoce a to dokonce mezi jeden z nejpěstovanějších druhů. Překvapivá fakta pak souvisí také s velmi pestrou škálou zdravotních účinků, které olivy na lidský organismus mají.
foto / Freepik
Zelené nebo černé?
Další překvapení pak může souviset také s barvou oliv. Jsou snad ty černé v něčem lepší? Jde o kvalitnější kousky? Vůbec ne. Zelené i černé olivy jsou v podstatě jedno a totéž. Jde o jeden a tentýž plod. V čem se však liší, je zralost a chuť.
Zelené olivy velikostně sice odpovídají zralým plodům, zralé ale ještě nejsou. Jejich struktura je tvrdší, jsou křupavějš , výrazně slané, ale přitom také lehce nahořklé. Naproti tomu černé olivy, které časem ke své černé barvě a měkčí konzistenci dozrávají díky ostrým slunečním paprskům, mají chuť o poznání jemnější. Za jejich změknutím můžeme hledat také mnohem vyšší obsah kvalitního oleje.
Olivy v kuchyni
Jde-li o olivy, jde zároveň také o dva poměrně nesmiřitelné tábory. Někdo si totiž bez oliv svůj jídelníček neumí představit i přesto, že žije v našich českých končinách, a někdo jiný tyto super zdravé plody stromu olivovníku nemůže ani vidět. I na základě různých výzkumů, studií a sociálních průzkumů je nad slunce jasné, že olivy buď milujete, nebo nesnášíte. Nic mezi tím.
Pokud snad zatím patříte do skupiny odpůrců, zkuste to s nimi znovu. V kuchyni se s olivami dá kouzlit přímo náramně a jejich potenciál je ohromný. Rozhodně je využijete jak v teplé, tak ve studené kuchyni a estetiku pokrmu také posunete o kousek dál.
Díky olivám pak připravíte božské obložené mísy, perfektně se hodí k pečeným masovým pokrmům, ke grilovanému masu, do zapékaných jídel, na pizzu, do studených polévek, k rizotu, do zeleninových a těstovinových salátů, poslouží jako úžasná dochucovací přísada k pečení různého slaného pečiva, využijete při nakládání nejrůznějších sýrů, vychutnáte si je s rybami a skvěle se hodí také do omáček rajčatového charakteru. Dále také bulgur, kus kus, humus nebo sýrové omáčky k těstovinám. I v těchto případech se vám olivy budou absolutně báječně hodit. Nebojte se s nimi pracovat.
Olivy a zdraví
Že jsou olivy zdraví prospěšné, to se všeobecně tak nějak ví. Ale že je jejich blahodárnost až tak rozmanitá, to už povětšinou jen tušíme nebo se pouze domníváme. Což je velká škoda, protože oblastí lidského zdraví, do kterých se léčivá síla oliv propisuje, je skutečně až mimořádně mnoho.
Za takovou skutečností pochopitelně stojí zdravé složky, které olivy obsahují. Zmiňme tak například ty nejvýznamnější z nich, jako je třeba vitamín A, E, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vláknina, vápník, železo, draslík i hořčík. Díky těmto pak olivy excelují v různých oblastech našeho zdraví.
- posilují imunitu
- podporují sílu kostí
- blahodárně přispívají ke zdraví očí
- jsou silně protizánětlivé
- posilují srdce a podporují jeho správnou činnost
- mohou chránit před vznikem některých druhů rakoviny
- čistí střeva a podporují jejich aktivitu
- olivy rozhodně pomáhají při redukci hmotnosti. Mýtus o tom, že olivám je potřeba se vyhýbat, jste-li zrovna v redukčním režimu, byl již několikrát vyvrácen. Olivy sice tučné skutečně jsou, jde však o tuk zdravý. Navíc vás dobře a na dlouho zasytí
- jen málokterá potravina tak výrazně pomáhá v boji proti sezónním alergiím. Olivy jsou v tomto boji úspěšné
- podporují trávení
- pomáhají proti zácpě
- olivy snižují hladinu špatného cholesterolu
- díky olivám máme zářivější a vypnutější pokožku
- pomáhají s vysokým krevním tlakem
- podporují správnou cirkulaci krve
- příznivě působí na cévy
- mohou působit jako prevence proti infarktu
- mohou zabránit vzniku žlučníkových kamenů
- pozitivně působí na artritidu
- pomáhají předcházet problémům s chrupavkami
- tlumí bolestivost otoků
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/olivy-10-ucinkov-na-zdravie
https://sjidelnicek.cz/potravina/olivy/
https://biolekar.cz/11-duvodu-proc-jist-olivy-kazdy-den/
https://www.vitalia.cz/clanky/olivy-zdravi-a-kalorie-zdani-klame/
http://www.olivy.cz/o-olivach/proc-jist-olivy
https://pikant.cz/zdravi/483-olivy-maji-mnohem-vice-pozitivnich-ucinku-na-lidske-telo-nez-jste-si-mozna-mysleli.html
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.