Broskve jsou ovocná bomba plná vitamínů a dalších cenných látek. Přestože je velmi sladká, neztloustnete po ní ani deka. Velmi pozitivně působí na srdeční problémy nebo problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Těšte se na jejich sezónu a vychutnejte si je bez jakýchkoliv výčitek.
foto / Freepik
S broskvemi ke zdraví
Broskve jsou až z 86% tvořeny vodou. Cukry tvoří pouze 7 až 10%. Vedle toho tam jsou zastoupeny vitaminy skupiny A, B, a E. Nesmíme opomenout ani celou řadu minerálů jako je draslík, hořčík, železo, vápník a zinek. Jak jejich vzhled napovídá, působí blahodárně na srdce a napomáhá mu v jeho činnosti. Mají mírný projímavý účinek a ve střevech působí jako změkčovadlo. V neposlední řadě dokáže ulevit od problémů s močovým měchýřem a ledvinami.
Skvělý bojovník proti obezitě
Zralé broskve jsou lehce stravitelné a navíc hodně zasytí. Je to účinný pomocník při snižování kalorií, i když už sami o sobě mají pouze 86 kcal na 200 g. Dále se podílí na odstraňování špatných látek z těla, které se u obézních lidí často vyskytují ve velkém množství. Sodík ani tuk se v jeho složení prakticky nevyskytuje. Konzervované broskve jsou vhodnou zimní variantou, avšak doporučujeme si udělat do zásoby vlastní. Máte jistotu v tom, jaký bude mít váš nálev složení. Ve většině případech jsou slazené a rapidně sníží magické účinky broskví a navíc bude mít rozhodně více kalorií. Níže pro vás máme skvělý recept na zavaření broskví bez cukru.
Čistá a jasná pleť
Obsažený vitamín A má velmi blahodárný vliv na kůži. Působí proti akné, vzniku vrásek a dokonce proti problémům s pigmentací. Vitamin C je zase skvělý antioxidant, který vaši pleť vyčistí a dodá ji svěžest. Vyzkoušejte si vlastní pleťovou masku v pohodlí svého domova. Pro mastnou pleť smíchejte rozmačkanou broskev, bílek a med. Stáhne póry a vypne pleť. Pro suchou pleť si smíchejte rozmačkanou broskev, žloutek a med. Dodá výživu a hydratuje.
Broskvový kompot bez cukru
Nejdůležitější je mít důkladně sterilizovanou sklenici a všechny kuchyňské potřeby, které budeme používat, jinak hrozí zkvašení. Pak už je to naprosto jednoduché. Broskve vložíme do vroucí vody na pár minut, aby změkly. Poté je nakrájíme na půlky. Do sklenice dáme na dno špetku soli, vyskládáme broskve a čistou vroucí vodou přelijeme. Soli se opravdu nebojte, díky ní broskve pustí své vlastní cukry. Nádobu důkladně uzavřete a položte víčkem dolů na jeden den. Poté můžete uložit do sklepa a v zimě si vychutnat lahodnou chuť broskví.
Napsala Michaela Procházková
zdroje:
https://www.mojezdravi.cz/prirodni-medicina/zhubnete-a-podporte-sve-srdce-jednoduse-diky-broskvim-4863.html
https://www.jimeto.cz/broskvova-dieta-muze-vam-konzumace-broskvi-pomoci-zhubnout/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.