V jarním období nastávají ideální podmínky pro odlehčovací kúru v podobě zdravějšího jídelníčku a pohybu. K využití se nabízí celá škála barevných pochoutek - čerstvých bylinek, mladé zeleniny, naklíčených semínek. Ideální doba, kdy se dá v kuchyni se stravou zatočit. Také počasí nám v tomto směru nahrává, protože hladící hřejivé paprsky lákají ven na procházku. Obezitologové dokonce dokazují, že na jaře lidé mnohem snadněji hubnou. Organismus je v této době připraven na celkovou očistu a potřebuje ji. Což už dobře věděli i naši předkové.
foto / Freepik
Řada z nás se ve snaze zhubnout vrhá do spárů nejrůznějších drastických diet, jejichž výsledkem je obvykle tzv. jo-jo efekt, kdy váha po dietě spíše stoupne. Hubnout není jednoduché a ještě těžší je váhu si udržet. Vhodné hubnutí by mělo spočívat v komplexní změně životního stylu a stravovacích návyků, dostatečném pohybu a omezení stresových situací. Ano, uznáváme, že zejména poslední bod je v současné době velice obtížné splnit. Statistiky jsou ale neúprosné. Češi bohužel patří mezi nejtlustší národ Evropy, pětina z nás je obézních a zhruba 30 procent má nadváhu.
Vhodné kroky k lepšímu životnímu stylu reprezentuje následující DESATERO:
1. Pravidelnost:
Nepravidelná strava je zátěží pro organizmus, který pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení rovnováhy. Dodržujte proto v jídle pravidelnost - stravu si rozdělte zhruba do 4 až 5 menších denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.
2. Vyváženost:
Dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek a stravu jezte co nejpestřejší.
3. Tuky:
Tuky, ač mnohdy zatracované, k vyvážené stravě prostě patří. Podle odborníků by měly dokonce tvořit 30-35 % celkového denního příjmu energie. Při odlehčení je však omezte a vybírejte kvalitní druhy - ze dvou třetin by mělo jít o tuky rostlinné, z jedné třetiny o živočišné. Je proto lepší sáhnout po rybě než po tmavém mase a na chleba nebo k přípravě pokrmů používat rostlinné tuky a oleje. Vyhýbejte se uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.
4. Zelenina a ovoce:
Zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe 5 porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je 500 g zeleniny a ovoce denně.
5. Fast food:
Grilované klobásy, hamburgery a smažené hranolky jsou kalorické bomby. Navíc se prodávají velmi často u stánků, kde ani není možnost si k jídlu sednout. Tímto stravováním si zakládáme na trávicí obtíže.
6. Cukrárny:
Návštěvu cukrárny si schovejte až na opravdu mimořádnou příležitost. Tučné a přeslazené dortíky plné cukru a máslových krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké dezerty z čerstvého ovoce nebo ovocné saláty.
7. Jídlo si užívejte:
Jezte v klidu, nestresujte organizmus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.
8. Pitný režim:
Každý den vypijte nejméně 2,5 - 3 litry tekutin. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, minerálkám, přírodním ovocným šťávám. Vyhýbejte se nápojům slazeným, alkoholickým. K hrazení pitného režimu je nevhodná i černá káva a silný černý čaj, které působí močopudně a organizmus odvodňují.
9. Pohyb:
Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje náš srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí.
10. Odpočinek:
Odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, snažte se zvládat stres. Nezapomínejte na relaxaci na čerstvém vzduchu.
A k snadnému jarnímu odlehčení docela dobře poslouží i lehké jarní recepty, ve kterých použijeme to, co nám příroda nabízí. A nemusí jít o striktně dietní záležitosti. Bylinky, jarní zelenina nebo naklíčená semínka přidají vašemu jídelníčku kus zdraví a přinesou nevšední zpestření. Zajímavou změnou tak můžete potěšit sebe i celou rodinu.
PAMPELIŠKA: čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. Kvítky se využívají k výrobě medu, mladé lístečky můžete s klidem použít do oblíbeného salátu - obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A.
foto / Usplash
Velice oblíbený je například pampeliškový med, jehož příprava je velice snadná.
Pampeliškový med
- 220 květů pampelišek, 1 l vody, 1 pomeranč, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru
Květy pampelišek propereme ve vodě, dáme do hrnce a přidáme vodu, nakrájený pomeranč, kyselinu citronovou. Směs necháme 1 den máčet. Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Při jarním nachlazení je to nejlepší domácí medicína.
foto / Usplash
Přečtěte si také: Jarní bylinková omeleta. Vynikající snídaně pro skvělý start dne! Bylinky dodají tělu potřebnou energii a svěžest.
KOPŘIVY: ze sušených kopřiv se nejčastěji dělá čaj, čerstvé a mladé kopřivy ale také skvěle doplní řadu pokrmů a vyrobit z nich můžete třeba oblíbený velikonoční kopřivový špenát. Kopřiva mimo jiné snižuje hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě a lehce močopudně, regeneruje pokožku a byla oblíbeným středověkým lékem proti chudokrevnosti.
foto / Unsplash
ŠPENÁT: vědci už opravili odvěký omyl s obsahem železa ve špenátu, ovšem takového vitaminu C obsahuje syrový špenát téměř stejné množství jako citron. Navíc je bohatý na provitamín A a minerály hořčík, draslík a vápník.
foto / Unsplash
JAHODY: z 90% je tvoří voda, zato mají vysoký obsah vitaminu C - tím výrazně přispívají k posílení imunitního systému a pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení.
foto / Unsplash
CHŘEST : Chřest přezdívaný také "král zeleniny" byl a je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť. Ovšem ani jeho blahodárné účinky nejsou nevýznamné. Chřest je zvláště bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu a dost draslíku, sodíku, manganu a železa. Věděli jste třeba, že chřest čistí ledviny, podporuje činnost jater a dá se s ním báječně hubnout?
foto / Unsplash
zdroje:
redakce
https://www.zdraviamy.cz/vyvazena-strava-snizovani-vahy/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.