Všechny tučné pokrmy, které jíme, nemusejí vždy přispívat ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Některé tuky škodlivé nejsou a jejich pravidelná konzumace naopak podporuje zdraví organismu. Jsou jimi především omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám.
foto / Freepik
Omega-3-nenasycené mastné kyseliny tvoří nezbytnou součást naší výživy, protože mají významné zdravotní účinky na celý náš organismus. Omega-3-mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob, blahodárně působí na mozek a kvalitu zraku, posilují imunitu, pomáhají v léčbě ekzému, akné, lupenky a jsou prevencí mnoha druhů nádorových onemocnění. Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit a musíme je tedy přijímat stravou. Do omega-3-mastných kyselin patří tzv. alfa-linolenová kyselina, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina. Jejich pravidelná konzumace může přispět k dobrému stavu celého kardiovaskulárního systému. Snižuje se tak hladina „zlého“ LDL cholesterolu, vysoký krevní tlak i riziko tvorby krevních sraženin v krvi. Tím lze předcházet vzniku infarktu a mrtvice.
Nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová radí: „Esenciální omega-3 mastné kyseliny si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Protože jsou však nepostradatelné nejen pro zdraví srdce a cév, ale i pro správnou funkci mozku, očí a imunitního systému, měly by být samozřejmou součástí naší stravy.“
K čemu jsou tedy dobré?
Na omega-3 mastných kyselinách je úžasná jejich "univerzálnost". Ať už si vzpomenete téměř na jakoukoliv chorobu nebo zdravotní problém, tyto kyseliny v těchto případech značně pomáhají:
- prevence srdečně cévních chorob
- schopnost bránit tvorbě krevních sraženin
- prevence infarktu myokardu a cévních onemocnění
- účinkuje protizánětlivě
- zmírňují vznik chronovy choroby, roztroušené sklerózy a artritidy
- u děti napomáhají k rozvoji mozkových funkcí
- snižují škodlivý cholesterol
- snižují krevní tlak
- blahodárný vliv na činnost mozku
- zmírňují menstruační bolesti
- zmírňují společně s omega-6-mastnými kyselinami kožní poruchy
- důležité užívat také při lupénce
Tip nutriční terapeutky
Nedostatek omega-3-mastných kyselin
- únava
- suchá pokožka
- časté nachlazení
- deprese
- bolesti kloubů
Doporučení:
- konzumovat v průměrně 2 porce ryb/týden
- (losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs, sumec, úhoř a pstruh)
- rybí konzervy doplnit kvalitním rostlinným tukem bohatým na omega 3 mastné kyseliny (tuk se při zpracování z ryb odděluje – minimální množství omega 3 mastných kyselin, nutno doplnit jiným zdrojem)
- používání různých druhů olejů lisovaných za studena (především lněný - nejvíce těchto kyselin, řepkový,...)
- preferovat kvalitní tuky rostlinného původu
- zařazovat do stravy rostlinné margaríny, jimiž jsou o omega-3 mastné kyseliny obohacené
- konzumace dýňových, slunečnicových, konopných, lněných semínek, vlašskýcho ořechů, mandlí a sezamu
- v krajním případě i doplnit ve formě potravních doplňků (pokud někdo nejí ryby)
I přesto, že omega-3-mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, tak jejich nadměrná konzumace může způsobit mozkovou mrtvici, v důsledku nadměrného zředění krve. Také doporučuji přijímat tyto esenciální mastné kyseliny jen formou zdravého jídelníčku, nikoliv potravními doplňky.
napsala RŘ
zdroje:
https://www.dafit.cz/omega-3-mastne-kyseliny-prinos-ucinky-a-vliv-na-zdravi-aneb-kdy-a-proc-je-uzivat-a-jake-vybrat/
https://www.fitness007.cz/blog/omega-3-a-vliv-na-zdravi-dlouhodobe-uzivani-ucinky/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.