Chilli papričky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují vitamín C a ve velkém množství i beta-karoten. Podporují chuť k jídlu, tvorbu slin a žaludečních šťáv. Zlepšují krevní oběh a trávení. Ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. Dobře působí i proti bolestem hlavy a zdravé lidi chrání před žaludečními vředy. Ostrá paprika chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě. Podle některých expertů hrají významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačují bolest.
foto / Unsplash
Papričky můžeme seřadit od sladkých až po extremně pálivé. Zdrojem pálivosti je kapsaicin, který se nachází hlavně v semenech a v přepážkách lusku. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náladu. Tato látka stimuluje oblasti kůže a jazyka, které potom obvykle pociťují horko a bolest a tím matou mozek, aby si myslel, že jsou spálené.
Pomáhají také předcházet kardiovaskulárním nemocem, jelikož kapsaicin snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách a pak také brání vzniku krevních sraženin. Kapsaicin také reguluje množství inzulínu v těle a snižuje tak i riziko výskytu cukrovky, takže chilli papričky by rozhodně neměly chybět v jídelníčku diabetiků. Schopnost kapsaicinu dráždit nervová zakončení a vysílat jimi „falešný signál bolesti“ se využívá také pro tlumení nejrůznějších obtíží. Masti s obsahem této sloučeniny umí ulevovat od artrózy, revma i bolestivých svalů a kloubů např. po sportovní námaze. Asi největším přínosem pro tělo je schopnost kapsaicinu navázat se na rakovinové buňky a zničit je. Výzkumy ukázaly pozitivní dopad především na léčbu rakoviny prostaty, plic, žaludku i slinivky.
Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU. Toto drcené chilli obsahuje 15% semen a dosahuje pálivost 100 000 SHU. Výborně se hodí do mlýnků nebo do kořenících směsí. Tento systém vytvořil a inovoval v roce 1912 Wilbur Scoville.
Ve spojení s chilli se setkáte i s názvem kayenský pepř takto se označují rozemleté sušené papričky, prášek. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z Číny a Pakistánu. Jde o druh Capsicum Frutescens. Jako koření se používá v pokrmech Západu od 18. století.
Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé vypěstovány před více jak sedmi tisíci lety domorodými kmeny v Karibské oblasti. Ačkoliv je do světa začali rozšiřovat až Španělé a Portugalci několik desítek let po kolonizaci Nového světa, dnes existují stovky různých chilli druhů, každý s odlišnou vůní, chutí, tvarem, barvou a pálivostí. Roste na exotických druzích křovitých paprik v tropech a subtropech. Nejprve se začaly úspěšně pěstovat ve Španělsku, Číně, Thajsku, Indonésii a Indii. Právě Indie patřila dlouho k největším producentům. Tato teplomilná rostlina se s ubíhajícím časem používala jako oběživo, zelenina, ozdoba, koření, medicína a dokonce jako desinfekční prostředek ke zbavení se krys, potkanů a štěnic z domácností. Chilli se pěstuje i jako okrasná květina.
Zajímavosti
* Čím déle se chilli papričky vaří, tím je jejich chuť ostřejší.
* Smažení dodá pokrmům jen vůni a lehkou kořeněnou příchuť.
* Velké papričky bývají méně pálivé než malé.
* Badatelé Joshua Tewksbury a Gary Nabhan uvádějí, že rostliny chilli se vyvinuly tak, aby produkovaly capsaicin k odpuzení savců, ale současně umožnily ptákům konzumovat plody a šířit semena.
napsal Petr Matura
Zdroje:
https://www.woch.cz/o-chilli/chilli-zdravi-2/
https://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/dabelska-pochoutka-chilli-papricky
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.