Věděli jste, že ne každý destilát z cukrové třtiny nebo melasy je možné označit jako rum? Název rum je možné používat jen pro výrobky, které splňují určité podmínky. Mohli jste si už proto všimnout, že na lahvích některých lihovin slovo rum nefiguruje, a tak je důležité být při nákupu pozorný.
Jak poznáte pravý rum?
Česká, ale i evropská legislativa stanoví, že pravý rum musí být ze 100 % vyroben ze šťávy z cukrové třtiny nebo z melasy, nesmí obsahovat více než 20 g cukru na litr a obsah alkoholu musí být alespoň 37,5 %. „Pokud nejsou tyto podmínky splněny, nejedná se o pravý rum, ale o lihovinu nebo likér. Příkladem mohou být slavné karibské elixíry, které se nemohou označovat jako rum. Vždy proto zkontrolujte lahev, že se na ní nachází slovo rum. Pak kupujete opravdový rum,“ říká Jan Sedláček, který má v Palírně U Zeleného stromu na starosti značku Heffron.
Pozor na stáří rumu!
Klíčovou roli v životě pravého rumu hraje doba a způsob zrání. Neplatí tu přímá úměra, že čím starší rum je, tím je lepší. Mladé, lehké rumy zrají od jednoho roku do tří let, těžší rumy od tří do dvaceti let. „Záleží na preferencích lidí, někdo má rád lehčí chutě, někdo naopak komplexnější. Jestliže se bavíme o stáří rumu, je důležité rozumět pojmům, které jsou na etiketě. Pokud je na ní například uvedeno ‚5 let zrání‘, pak se jedná o rum, jehož každá kapka zrála v sudu pět let. To je třeba příklad našeho rumu Heffron 5 YO. Pokud je ale na etiketě uvedeno například ‚až 8letý třtinový destilát‘, pak se jedná o blend různě starých rumů a osmiletého třtinového destilátu tam může být například jen jedna kapka,“ říká Jan Sedláček.
Rum z jedné země versus blend z Karibiku
Pokud hovoříme o blendování, nemusí se jednat jen o mísení rozdílně starých rumů. Mísí se také rumy z odlišných destinací. Můžete tak narazit na karibské rumy, které vznikly blendováním destilátů z různých zemí, ale také na rumy, které pochází z jedné země, mají jasné místo původu a jím daný nezaměnitelný charakter. Třeba rumy Heffron 5 YO a Heffron 10 YO jsou pouze z Panamy. Jedna země původu dodává rumům určitý charakter a intenzivní chuť. Mohli bychom to přirovnat například k terroir u vína. I blendování má svá pozitiva, může přinést originální a nezaměnitelné chutě. „Bohatá paleta chutí, která je pro Heffron 10 YO charakteristická, vzniká blendem desetiletých panamských rumů, které zrály v sudech po sherry, bourbonu a koňaku,“ říká zkušený blend master Roman Petruš z Palírny U Zeleného stromu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.