Story: Už dlouho jsem chtěla upéct cookies made in USA. Takové ty křupavé a vláčné zároveň. Protože se ale neřídím receptem a ingredience sypu od oka a podle svýho, tak se mně to zatím nikdy nezdařilo. Ale tentokrát jsem už měla tušení předem, že to půjde. S těstem jsem se mazlila a zpívala si. Byla jsem děsně nedočkavá, takže pět minutek chlazení stačí a už jsem si je cpala do pusy. Michal zrovna vstával, tak jsem k němu okamžitě přiletěla s radostí pejska vítajícího pána, a rozespalému jsem mu je hned dávala ochutnat. Chutnaly, moc!
asi 16 ks
příprava 30 min. + pečení 10 min.
220 g špaldové hladké mouky
100 ml slunečnicového oleje
80 g sušených švestek
30 g hnědého cukru
4 lžíce sirupu (viz. tip) nebo tekutého medu
2 lžíce citrónové šťávy
čerstvý zázvor velikosti vlašského ořechu
½ lžičky prášku do pečiva
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte olej, sirup, citrónovou šťávu, zázvor vymačkaný v lisu na česnek a propracujte do těsta.
Na závěr přidejte sekané švestky a z těsta tvarujte malé ploché, ale ne příliš tenké placičky. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 195 °C (v horkovzdušné troubě při 175 °C) asi 10 minut dozlatova. Hotové nechte vychladnout.
Tip: Nemám na mysli sirup ovocný do šťáv, ale sirup používaný jako přírodní sladidlo (např. Sladěnka).
Recept i fotografie převzaty z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si švestky", bližší informace o této kuchařské edici na www.zapalena-kucharka.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.