Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Tipy a triky na zdravé vánoční pečení. Není to nic složitého a vaše tělo vám za to poděkuje

Tipy a triky na zdravé vánoční pečení. Není to nic složitého a vaše tělo vám za to poděkuje

30.11.2022 - redakce Babinet.cz

Když se řekne zdravé vánoční pečení, nezní to příliš lákavě. Navíc vynecháním některého tradičního rodinného cukroví, (které přeci pekla už i vaše tchýně), hrozí narušení vánoční pohody. Proto vám nabízíme pár tipů, jak nenápadně ozdravit některé tradiční cukroví, aniž by to kdokoli poznal. Je to možnost, jak se vyhnout surovinám, které nám vyloženě škodí. Není to nic složitého a vaše tělo vám za to poděkuje. Zajímá vás, jak změnit jídelníček, abyste se co nejvíce vyhnuli chemickým zátěžím a vaše tělo mělo dostatek živin a energie na obranyschopnost a regeneraci?

zdroj / Pixabay

1. Místo bílé mouky použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku. Bílá mouka zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje tělo, urychluje stárnutí, ubírá nám vitalitu a způsobuje nadýmání. A přitom nepřináší žádné živiny. K dostání je široký sortiment mouk. Máte-li obavu z výsledku, použijte bílou mouku, tak jak jste zvyklí, a přidejte jen 1/3-1/5 celozrnné.

2. Místo bílého cukru zkuste různé druhy sirupů, například rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný sirup, skvělou sladkou chuť dodá také javorový nebo agáve sirup. Bílý cukr bere tělu energii, ničí zdravou střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, což se projeví na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou. Ale pozor, když použijete sirupy, musíte počítat s tím, že sirupem těsto rovnou i zvlhčujete. Je pravda, že pečení se sirupy je trošku jiné a je dobré ho mít předem odzkoušené. Pokud se bojíte riskovat, určitě se vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, který nebyl chemicky bělen a jeho použité množství v receptu omezte na minimum. Například štrúdl můžete osladit tak, že nastrouhaná jablka promícháte s biorozinkami, pšeničným biosirupem a troškou strouhanky.

3. Místo chemicky ztužovaných tuků použijte kvalitní tuky a oleje. Takzvané trans-tuky jsou podle posledních výzkumů nejškodlivější, protože podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně-cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze. Tyto tuky spolehlivě najdete ve všech průmyslově vyráběných sušenkách a sladkostech či v pokrmech z fast foodů. Raději přidávejte kvalitní ořechy a tuky vybírejte neztužované. Oleje vybírejte také v biokvalitě, nerafinované, do pečení zkuste například sezamový olej.

4. Místo těžko stravitelných a časově náročných krémů zkuste skvělou pomazánku Carob s ořechy slazenou pouze obilným sirupem nebo hotový krém ze čtvero ořechů s rozinkami. Můžete i smíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat zajímavý džem bez cukru. To všechno se dá koupit v každé dobře zásobené bioprodejně.

5. Místo kypřícího prášku, který obsahuje ne příliš prospěšné fosforečnany, použijte tzv. vinný kámen neboli prášek bez fosfátů.

6. Když používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou sociálně a ekologicky férového obchodu - Fair Trade. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády.

7. Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce a nikomu nic neřekněte - má jemně sladkou chuť. Stejně tak i štrůdl jím lze posypat a budete mile překvapeni.

8. Místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 lžíce sojové mouky a 3 lžíce vody). U piškotů ale vejce vyloučit nelze. Další alternativou je pojidlo z předem namočeného a poté rozmixovaného lněného semínka (i s namáčecí vodou). Ale vejce nemusíte vyřazovat, pokud jich sníte menší množství.

9. Pokud jste si nenasušili vlastní ovoce, kupujte jen nesířené sušené ovoce. To poznáte nejlépe podle bioznačky, protože ta síření zakazuje. Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se vyhněte jakýmkoli chemickým barvivům!

10. Když už vyrazíte na biovánoční lov, tak si můžete dopřát i mnoho dalších biolahůdek jako je biovíno, biochipsy či biošunka. Stačí jen trochu přemýšlet a zjistíte, že o trošku zdravější přístup ke stravě nemusí bolet ani o Vánocích!

A jeden recept na závěr: Špaldovo-kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách

/100% vegan, 50 sušenek/ 300 g špaldové celozrnné hladké mouky v biokvalitě, 200 g rostlinného tuku v biokvalitě, 100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu) Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 stupních C) cca 15 minut. Varianty sušenek 1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem (například Karob a Ořechy). 2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky. 3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. A jindy přidejte i koření: tlučený hřebíček a skořici. 4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenkyJednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou! Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.

 

zdroj: Biokuchařka Hanky Zemanové Pevná vazba, 180 stran, 399 Kč Vydalo nakladatelství Smart Press

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz