Pokud chceme zhubnout a zároveň nijak nestrádat, tuňáková dieta není vůbec špatný nápad. Dvojnásob to platí v zimním období, kdy se kvůli riziku respiračních onemocnění držíme doma v teple, máme sníženou možnost pohybu a pak nám snadno hrozí potíže s nadváhou či přímo obezitou. Jak netrpět hladem, zhubnout a cítit se atraktivní? Podívejme se, jaké benefity může mít tuňák.
Co obsahuje tuňák? Bílkoviny na prvním místě!
Tuňák je velmi oblíbená a chutná ryba, který má výborné výživové hodnoty, zejména je bohatá na proteiny, jež tvoří základ naší stravy a jsou důležité pro stavbu svalů i při hubnutí.
Nedostaneme žádné prázdné kalorie a neobsahuje sacharidy. Podíl tuku závisí na tom, zda tuňák v plechovce obsahuje rostlinný olej, anebo ne. Například jedna 170g konzerva Franz Josef Kaiser tuňák steak ve slunečnicovém oleji obsahuje neuvěřitelných 44,2 g bílkovin. To je téměř kompletní denní dávka u dospělých, která se obecně pohybuje mezi 46 a 56 g.
Další výhodu tuňákové diety je 0 g sacharidů a pouhých 1,36 g soli. I pokud byste olej nenechali okapat, dostali byste do těla jen 4,25g tuku, který je navíc tvořen z 20 procent mastnými kyselinami! Energetická hodnota tuňáka ve slunečnicovém oleji je 584 kJ/139 kcal.
Plechovka tuňák steak Franz Josef Kaiser ve vlastní šťávě o stejné hmotnosti obsahuje o něco málo bílkovin, konkrétně 37,4 g. A s necelým 1,5 g je téměř úplně bez tuku. Tomu odpovídá i celková energetická hodnota výrobku, která je 410 kJ/97 kcal.
S čím kombinovat tuňáka při dietě?
Samotné maso z tuňáka je velice zdravé. Kromě kvalitních bílkovin obsahuje vitamín A, vitamín D, niacin i další vitamíny skupiny B, železo, vápník, draslík, selen, jód a hlavně již zmíněné cenné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Ty nejen že patří mezi potraviny zdravého životního stylu a podporuje hubnutí, ale také přirozeně nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi a dodávají tělu spoustu prospěšných látek. Nemusíte zrovna držet předepsanou tuňákovou dietu a jíst ho třikrát denně, ale stačí jej zařadit do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Protože tuňák v konzervě neobsahuje žádnou vlákninu, pokud si například rovnou nedáte Franz Josef Kaiser tuňákový salát, je velmi vhodné tuňáka s nějakou vlákninou zkombinovat. Skvěle chutná právě se zeleninou, a to třeba formou vlastnoručně připraveného tuňákového salátu. Výhodou je, že si do něj můžete přidat dle vlastní volby čerstvou zeleninu. Takovou, jaká vám chutná a jakou máte rádi, ať už jde třeba o ředkvičky, pokrájenou salátovou okurku, rukolu, cherry rajčátka, červenou papriku nebo třeba i černé olivy, které dodají vašemu salátu zdravé tuky a zcela luxusní chuť. Vyzkoušejte například také těstovinový salát s grilovanou zeleninou a tuňákem!
Tuňákový salát si můžete připravit nejen jako výživnou odpolední svačinu či večeři, ale třeba i jako lehký pozdní oběd. Výborný může být i sendvič s tuňákovým salátem a avokádem. A pokud chcete hubnout, nezapomeňte, že je vhodnější večeřet nejpozději okolo šesté až sedmé hodiny večerní, nikoli si otevřít vašeho oblíbeného tuňáka Franz Josef Kaiser uprostřed noci po návratu z rande či večírku.
Proč hubnout s tuňákem?
Benefity tuňáka již známe, ale neuškodí si je shrnout. Výhodou je tedy nejen to, že tuňák může tvořit plnohodnotné jídlo, které dodá potřebné živiny a zažene pocit hladu, ale neobsahuje žádné cukry a nezpůsobí nám chuť na něco jiného či chuť vyloženě na sladké jídlo. Žaludek bude spokojený a my také.
Klasikou je zdravá tuňáková pomazánka na celozrnném pečivu. Pokud si chcete opravdu pochutnat, kromě typického tuňákového salátu si můžete tuňáka v konzervě přidat do těstovin nebo do rizota. Skvělým tipem na oběd může být třeba i pečená cuketa plněná tuňákovým salátem s quinoou. Pro své vynikající výživové hodnoty, dostatečný obsah jódu, omega 3 a 6 mastných kyselin i vitamínu D je maso tuňáka považováno za velmi zdravé a nešlápnete s ním vedle.
zdroj fotografie: GASTON
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.