Bílá mouka má v jídelníčku většiny z nás nepřirozeně vysoké zastoupení. Tato surovina se díky svým „praktickým“ vlastnostem nachází téměř v každém pokrmu, ať už jde o pokrm doma uvařený, nebo potraviny z obchodů. Čím klasickou bílou mouku z pšenice nahradit?
zdroj foto / DIANA COMPANY
1) Celozrnná pšeničná mouka
Pokud nepatříte k rychle rostoucímu počtu pacientů s celiakií (tedy k pacientům s diagnostikovanou intolerancí na lepek), prvním nejjednodušším krokem, jak svůj jídelníček vylepšit, bude nahradit klasickou bílou mouku moukou celozrnnou.
V případě bílé mouky je ze zrna zpracován jen tzv. endosperm. Ten nemá kromě obsahu lepku a sacharidů prakticky žádné živiny – zrno je zbaveno obalu, klíčku i otrub, kde se přitom nachází vláknina, vitamíny a minerály.
Pro náš trávicí systém je ale výrazně přirozenější konzumovat zrno celé.
2) Mandlová mouka
Pokud intolerancí na lepek trpíte, nebo zkrátka pšeničným a dalším obilným moukám nefandíte, pak se již musíte porozhlédnout po alternativnějších potravinách. Jednou z nich je mandlová mouka. Ta se vyrábí – jak již název napovídá – z mandlí.
Pozor na to, že mleté mandle mají jiné složení a vlastnosti. Jde sice o mouku velice bohatou na vitamíny a minerály, zároveň jde ale o mouku obsahující značné množství tuků. Dobrá zpráva je, že jde o tzv. tuky „hodné“, tedy příznivé pro naše zdraví. Ne vždy ale bude při přípravě pokrmů mandlová mouka plnohodnotnou náhradou mouky bílé. Budete se proto muset ohlédnout po receptech, do kterých se mandlová mouka hodí. Zpravidla jde o zdravé sladké pečení, případně o alternativní chléb z mandlové mouky.
3) Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka patří mezi vůbec nejpoužívanější mouky na světě. Přestože v tuzemsku nemá tato surovina tradici, v jižnějších státech tomu tak zdaleka není. Například v Itálii z kukuřičné mouky připravují svou typickou polentu, tedy kukuřičnou kaši.
Z kukuřičné mouky lze ale připravit i chutné kukuřičné placky, chléb a mnoho dalších pokrmů. Inspiraci naleznete v mexické kuchyni i tradiční kuchyni amerických domorodců.
Výhodou kukuřičné mouky je – kromě dostatku chutných receptů prověřených lidmi po celém světě – absence lepku i příznivá cena.
4) Pohanková mouka
Mouka z pohanky je u nás již poměrně hojně rozšířená. Je bohatá na nejrůznější vitamíny a minerály, navíc je bezlepková. Je skvělou volbou pro ty, kteří nejsou nuceni bílou mouku z jídelníčku zcela vypustit, ale začínají hledat zdravější alternativy.
Ve svých pokrmech můžete část bílé mouky nahradit moukou pohankovou. Zahustit s její pomocí můžete i polévky či omáčky.
5) Kokosová mouka
Kokosová mouka se podobně jakou mouka mandlová hodí především do alternativních sladkých pokrmů, ať už jde o cookies, lívance, nebo různé kaše, zdravé chleby apod. Ani kokosová mouka neobsahuje lepek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.