Trnka obecná, trpká slíva, divoká trnka, trn, lop i slivoň trnka. Pod všechny tyto názvy si můžeme dosadit keř, který na jaře nelze přehlédnout. Je zcela obsypaný bílými kvítky a probouzející se krajině dodává půvabný ráz. Tmavomodré plody, tedy mírně ojíněné peckovice, pak sbíráme až po prvních nočních podzimních mrazících. Ty přemění jejich trpkou chuť na lehce nasládlou a my tak můžeme využít i širokou škálu léčivých účinků, které trnka má.
foto / Pexels
Pozor na záměnu
Samotnou trnku obecnou si samozřejmě nespletete s muchomůrkou červenou, ale dost často si pleteme názvy. Hlavně v moravských končinách se můžeme setkat s tím, že se klasické švestce říká trnka. I když je trnka obecná skutečně příbuznou švestek, mirabelek a slív, není to jedno a totéž. Poznáte to například i v souvislosti se slivovicí. Její ocásek chutná přece jen trošku jinak, než je tomu u trnkovice.
K záměně však nemusí dojít jen tehdy, když trnku pojmenováváme. Než se na keři objeví plody, můžeme si ji splést také s hlohem.
Co sbíráme
Trnka obecná je úžasná v tom, že prakticky zužitkujeme téměř všechny její části. Sbíráme tak květy, plody i listy. Kvítky si natrháte za suchého počasí a musíte na ně vyrazit nejlépe tehdy, než úplně rozkvetou. S košíkem se tak na květy trnky vydávejte zhruba od dubna do května a pak si je nasušte.
Na plody si musíme počkat do prvních mrazíků. Až po nich trpkost trochu ustupuje a můžete si tak pár syrových plodů sníst. Trnka ale nikdy není tak slaďoučká jako klasická švestka a chuťové buňky vám větší množství čerstvých plodů stejně nedovolí.
foto / Freepik
Pokud jde o sytě zelené listy, ty si můžete přidat do své pleťové vody nebo k šamponu. Lístky trnky pleť zbavují zašedlého filmu a vlasům dodávají pružnost.
Trnka v kuchyni
Byť syrová trnka není až takový chuťový zážitek, po úpravě je to sto a jedno. Můžete si je zavařit, nasolit i naložit podobně jako olivy. Z trnky obecné také připravíte vynikající povidla, která už se těm švestkovým hodně přibližují.
Plody vám pak skvěle poslouží i při přípravě likérů, vína, jako přísada do sladkých krémů a dezertů. Dále nesmíme vynechat lahodné čaje, pečené čaje, sirupy i míchané čajové směsi.
Zdravotní účinky
Každá část trnky má v lidovém léčitelství čestné své místo a každá část rovněž obsahuje blahodárné složky. Bobulky trnky jsou plné vitaminu C, E, A. Zároveň jsou bohaté na třísloviny, vápník, hořčík, atd. Antioxidační a protizánětlivé účinky jsou jejich parketa. V květech, stejně jako v plodech, pak najdeme např. amygdalin nebo kumarin.
A s čím vším nám všechny tyto zdraví prospěšné látky, které získáme odvarem z plodů, konkrétně pomohou?
- posilují imunitu
- nabudí a probudí unavený organismus
- trnka pomáhá nejen při nachlazení, ale dostane vás dříve do formy i po něm
- hlavně u dětí trnka pomáhá na nekonečnou zadní rýmu
- při podrážděném žaludku
- při nadýmání
- při průjmu
- snižuje nevolnost
- uklidňuje žaludek po zvracení
- v jarním období čistí krev
- pomáhá při hubnutí
- má jemně projímavé účinky, které se hodí i pro děti
- tlumí křeče
- listy trnky pomohou při ledvinových potížích
- plody mají desinfekční účinky
- trnka pomáhá při bolestech v krku
- zklidňují záněty
- při zánětech dásní
- afty
- květy pomohou při problémech s dýcháním
- posiluje srdce
- zkvalitňuje spánek
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/1034-trnka-obecna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
https://www.healthbenefitstimes.com/blackthorn-or-sloe/
https://www.healthdigezt.com/health-benefits-blackthorn/
https://healthybenefits.info/health-benefits-of-blackthorn-or-sloe/
https://www.rxlist.com/blackthorn/supplements.htm
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.