Začíná období svařáků a tak možná mnozí z nás vytáhli ze svých spižíren hřebíček, který se do svařeného vína dobře hodí a dává. Někdo jej možná dává ještě do cibule, kterou následně vloží do rýže a společně vše uvaří. Jaké jsou ale jeho benefity. Na co všechno je hřebíček dobrý a jak ho nejlépe užívat?
foto / Freepik
Jeho hlavní složkou je eugenol, který má výrazné dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky, což je jeho velký benefit, který se v lidovém léčitelství často využívá při nejrůznějších onemocnění zubů. Výborné je udělat si odvar, kterým vyplachujeme v případě, že máme zánět zubu nebo dásně, či jej můžeme v případě bolesti žvýkat. Věřte, že v takovém případě za chvíli neucítíte vůbec nic. Lékaři se ale nevyhnete, jen vám dočasně pomůže od bolesti.
Pro svoje vlastnosti ale bývá často využíván v různých drogistických pomůckách. Jeho výtažky jsou v některých ústních vodách, zubních pastách nebo gelech.
Hřebíčková silice má také prokrvující a bolest tlumící vlastnosti a proto se používá při léčbě revmatismu, na bolavé klouby nebo svaly, či do masírovacích prostředků. Příznivý vliv má také při léčbě akné, aftů, pomáhá proti zvracení, nebo při snižování cukru v krvi. Umí zklidnit pokožku, posiluje organismus a zlepšuje spánek. Odvarem z hřebíčku tedy vůbec nic nezkazíte.
Olejíček s hřebíčkovou vůni se skvěle hodí do aromalamp. Ve chvíli, kdy se budete třeba zklidnit je to nejlepší varianta, kterou si můžete „kápnout“
Tinktura
Určitě je skvělé mít doma léčivou tinkturu, která má širokou škálu využití.
Hrst hřebíčku
2dcl vodky
Hřebíček naložíme do vodky a necháme cca dva tři týdny odstát. Používat se může na bolavé zuby, záněty dásni, nebo se může vmasírovat do bolavého svalu či kolene. Určitě pomůže na zklidnění jako jakási první pomoc.
Hřebíčkové mýdlo
Totot mýdlo lze použít i na obličej
• Mandlový olej 100g
• Kokosový olej 150g
• Olivový olej 150g
• Bambucké máslo 150g
• drcený hřebíček, cca 4 hrsti
• 30 % roztok hydroxidu sodného a vody
Hřebíček necháme dva dny macerovat ve směsi olejů. Poté vše s bambuckým máslem vložíme do vodní lázně, rozpustíme, pořádně promícháme. Do zchladlé směsi (na asi 35 stupňů přidáváme roztok hydroxidu a vody, dobře promícháme. Následně si vybereme vhodnou formu, kterou vyložíme třeba pečicím papírem. Směs nalijeme do formy, necháme ztuhnout a následně krájíme nahřátým nožem. Je to trochu alchymie. Kdyby to pro někoho byl problém, lze vzít neparfemované mýdlo, roztavit ho a promíchat s hřebíčkem, načež jej ve formě opět necháme ztuhnout.
S vůní hřebíčku a skořice jsou u nás spojeny Vánoce, ale nejen ty. Protože je hřebíček opravdu výrazný, dávkujeme jej s mírou. Pokrmům dodává nasládlou vůni a přiostřuje jejich chuť. Používá se k ochucení slaných i sladkých pokrmů, jako např. při úpravách masa, k naloženým houbám a zelenině, přidává se do některých kompotů a zavařenin, uplatňuje se při výrobě likérů a cukrovinek, zejména perníků. V zimě se rádi zahřejeme sklenicí svařeného vína nebo punče, které by bez hřebíčku a skořice ztratily své typické aroma. Vánoční dekorace se mnohde neobejde bez pomeranče s ornamenty vytvořenými ze zapíchaných celých hřebíčků.
Napsala Zuzana Zelenková
zdroje:
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Hrebicek-neni-jen-koreni---voni,-chutna-i-leci__s10010x19540.html
https://www.i60.cz/clanek/detail/22486/hrebicek-je-nejlepsi-prirodni-dezinfekce-pusobi-i-proti-vraskam
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.