Patří mezi nejvýraznější postavy letošní řady MasterChef Česko. Kromě svého kníru zaujal svými hláškami, které pravidelně sdílí na svých sociálních sítích. Martin Pecina se kromě gastronomie zabývá také grafickým designem. Je uznávaným typografem a ve volném čase se věnuje odkazu knih Jaroslava Foglara. V 15. díle kulinářské show ovládl bagetovou výzvu se svým receptem na způsob vietnamského Bún bò Nam Bô.
Od malička rád kreslil a četl knihy, což se promítlo i do jeho dalšího života. Vystudoval grafický design a díky své knižní zálibě v textech se začal věnovat typografii. Za posledních patnáct let upravil přes 300 knižních titulů, sám napsal tři knihy a dále se věnuje také grafice. Mimo jiné také pro Skautskou nadaci Jaroslava Foglara, a vliv tohoto autora se promítá také do jeho každodenního života. „Věnuji se takzvanému foglarismu – sbírám foglarovky a žiji dle pravidel Modrého života. Kromě toho ve volném čase tisknu grafiku, kouřím fajfky a trollím Ovčáčka na Facebooku,“ říká o sobě Martin Pecina.
S vařením začal během studií, kdy ho k tomu donutily okolnosti. Bydlel s dalšími studenty na privátech. Kapesné většinou propil, měl často velký hlad a přestal ho bavit gastronomický stereotyp studentského života. „Jednu dobu jsme pořád jedli jenom čínské polívky a těstoviny s vajíčkem. Tak jsem se začal učit italskou kuchyni, protože je technicky nejjednodušší, a nějak mě to chytlo,“ popisuje Martin Pecina své začátky v kuchyni.
Od mudrování u televize k finálové desítce MasterChefa
Postupně se ve vaření zdokonaloval a zaměřil se také na domácí kuchyni. Nejraději připravuje konfitovaná masa a omáčky, oblíbil si také pečení chleba a zavařování masa a zeleniny. Během sledování kuchařských pořadů často nevybíravě hodnotil výkony účastníků a upozorňoval na jejich chyby či nesprávné postupy. To vše samozřejmě z pohodlí domova u televizní obrazovky. „Nikdy by mě nenapadlo se přihlásit do televizní soutěže. Ale zároveň jsem velkým fanouškem všech kuchařských pořadů od panoptikálních receptů Ládi Hrušky až po michelinské profíky v Chef’s Table,“ přidává Pecina.
Právě kvůli těmto poznámkám ho začala manželka hecovat, aby si nějakou soutěž zkusil na vlastní kůži, a proto podal přihlášku do MasterChefa. Jak sám říká, bylo to z recese. „Bral jsem to jako legraci, ale když jsem postoupil do finálové šestnáctky, smích mě přešel.“
V 15. díle letošního MasterChef Česko došlo na již tradiční kulinářskou výzvu v podobě přípravy originální bagety. Martin Pecina vsadil na inspiraci vietnamskou kuchyní a kombinaci marinovaného telecího masa, wasabi majonézy, nakládané zeleniny a čerstvých bylinek v čele s koriandrem. A právě tato bageta, připomínající chutě tradičního vietnamského pokrmu Bún bò Nam Bô, nakonec u porotců zabodovala nejvíce. Díky tomu byla jeho vítězná bageta zařazena do nabídky Bageterie Boulevard a je již dostupná na všech pobočkách.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.