Podzim je tady a s ním přišlo i chladno. Abychom zůstávali zdraví a zároveň se pěkně zahřáli, tak by to chtělo více než kdy jindy přemýšlet nad tím co jíme a jaké komponenty, tedy i koření, používáme do pokrmů. I to totiž dokáže udělat velký kus práce na cestě ke zdraví a k tomu, abychom se během celého podzimu prostě cítili lépe.
foto / Unsplash
Navíc nyní v období, kdy ze všech stran slyšíme informace o nejrůznějších chorobách, mezi něž samozřejmě patří i hrozba koronaviru, musíme tělu dodávat dostatek prospěšných vitamínů a látek, které pomohou naší obranyschopnost.
Zázvor
Zázvor je vynikající koření, které se získává z oddenků stejnojmenné rostliny. Nejčastěji jej využíváme do čaje, na přípravu skvělé limonády. Populární jsou také zázvorové bonbony a v asijské kuchyni je hojně využíván k přípravě nejrůznějších pokrmů.
Jeho chuť je velmi výrazná, pokud se to se zázvorem přežene, může pokrm nebo nápoj spíše zkazit. Zároveň se jeho použití nehodí v počátku nemoci, kdy její propuknutí zastaví a choroba může zaútočit jindy a mnohem hůře. Proto je lepší jeho použití až ve chvíli kdy se nám viróza rozjela. Preventivně si ale můžeme dělat zázvorový čaj, kdy stačí zalít dvě lžičky nastrouhaného zázvoru horkou vodou. Určitě vám pomůže k posílení obranyschopnosti organismu.
Skořice
Aromatická kůra skořicovníku byla využívaná už ve starověku. Je dokonce i léčivá a tak se z ní vyrábí nejrůznější silice, tinktury a oleje. Podporuje chuť k jídlu a podporuje trávení, výborně také pomáhá od revma, ale hodí se také pro lidi, kteří se snaží hubnout.
Skořice má ale i antibiotické účinky, ničí bakterie a velmi dobře působí při nachlazení, kašli, proti bolesti v krku a chřipce. A to je právě ten účinek, který na podzim potřebujeme. Její užívání je ideální do nejrůznějších sladkých dezertů, ale lze si její pomocí také ochutit kávu nebo čaj. Lze ji tedy, podobně jako zázvor, používat preventivně.
Ideální je skořici kombinovat s medem. Pokud na vás něco leze, anebo také preventivně zle každé ráno a večer pojídat lžičku medu s trochou skořicí.
Muškátový oříšek
Poslední z naší dnešní trojice je muškátový oříšek. I on má nepopiratelné účinky na lidský organismus. I on pomáhá při nachlazení a má také skvělé prohřívací účinky. Ovšem pozor, na muškátový oříšek musíme velmi opatrně. Pokud se to s ním přežene, tak by nám celý pokrm totiž mohl zhořknout. Ideální je jeho přidání do nejrůznějších sladkých dezertů nebo do zeleninových polévek. Ve velmi vysokých dávkách působí také jako droga. Po požití takové dávky ovšem hrozí i velmi rychlá smrt.
napsala Zuzana Zelenková
zdroje:
https://living.iprima.cz/bydleni/ostatni/vanocni-koreni-muskatovy-orech-muskatovy-kvet-ucinky-stres-plet
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Skorice,-vanilka,-zazvor-ci-muskat---vonava-zdrava-koreni
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.