V období podzimu jsme se podrobně věnovali samotným vlašským ořechům. Hlavní sezóna sklizně vlašských ořechů je pomalu za námi a tak teď přichází na řadu jejich zpracování. Než si však před pečením vánočního cukroví všechny ořechy namelete, čeká vás ještě jedna každoroční záležitost. Pro někoho zdlouhavá a nepříjemná. Pro jiného naopak celkem příjemná zimní tradice, která se do dlouhých večerů naopak báječně hodí. Louskání ořechů. Jestli jste skořápky každý rok kvapem běželi vyhodit, tento rok to určitě nedělejte. Proč?
fotografie: Pixabay
Blahodárné skořápky
Skořápky vlašských ořechů jsou především k prasknutí nabité jódem. Člověk, který nedostatkem takového jódu trpí, si může ve finále zadělat na problémy s celkovou slabostí, pocením, nervozitou, tlakem, štítnou žlázou, ale i cukrovkou.
Není proto nic jednoduššího, než si právě teď připravit odvar ze skořápek a jód doplnit. Ve stejném poměru tedy naplníte hrnec skořápkami a vodou. Přivedete k varu, necháte takto několik minut provařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. To byl však zatím jediný, i když velmi pádný důvod, proč se skořápek nezbavovat. Představme si další způsoby využití.
Rychlý čaj na kašel
skořápky rovnou dáme do vody a pomalu vaříme půl hodiny. Pak necháme ještě chvíli odstát a scedíme. Odvar pijeme vlažný několikrát denně. Získáme chutný tmavohnědý odvar, který je výborným lékem na suchý i vlhký kašel a podporuje odhleňování.
2 tipy, jak skořápky určitě využijete
O jódu už nyní víte a co nevíte, se dozvíte. Právě teď.
- Přírodní barvivo na vlasy
Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, dopřejete jim hned několik bonusů. Vlasy totiž po umytí skořápkovým odvarem budou mimořádně lesklé a posílené. Co je však na odvaru v souvislosti s vašimi vlasy vůbec to nejlepší? Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.
- Bílé zuby a zářivý úsměv
Když pomelete na jemný prášek skořápky vlašských ořechů a přidáte ho do pasty, to se pak začnou dít věci. Při pravidelném používání jdete výrazně naproti bílým zubům. Ale ne bílým jen tak, aby se neřeklo. Budou opravdu zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů totiž zuby nemilosrdně zbavuje plaku a to velmi důsledným a poctivým způsobem. Zkrátka se s plakem a s bakteriemi nemaže.
Minitip závěrem
Jako poslední tečku za skořápkami vlašských ořechů pro vás máme ještě jeden bonusový tip. Lépe řečeno, krásný, roztomilý a tolik něžný tip. Protože budou VÁNOCE mnohem dřív, než se nadějeme, je na čase pomýšlet nejen na samotné dárky, ale také na dárková balení. A skořápka vlašského ořechu, kterou přestříkáte zlatým sprejem a ovážete mašličkou, je velmi nápaditým balením třeba na náušnice, přívěšek, prstýnek, atd.
Napsala Bára Klímová
zdroj: http://cajovy.blog/kdo-by-to-byl-rekl-odvar-ze-skorapek-zatoci-s-kaslem/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.