Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využít americké brusinky v kuchyni? A cože je to vlastně americká brusinka? Americké brusinky neboli cranberries jsou zářivě červené plody o velikosti oliv, které chutnají příjemně ovocně sladko-kysele. Jsou známé díky svému pozitivnímu vlivu na lidské zdraví a právě již zmíněným širokým možnostem využití v kuchyni. Známé jsou především čerstvé a sušené Cranberries či Cranberry nektar. V některých zemích je také při vaření hojně používaný brusinkový prášek či želé a omáčka. Bez ní by byl například Den Díkuvzdání v USA nepředstavitelný stejně jako bez tradičního krocana.
(fotografie: Pixabay)
Čerstvé Cranberries jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. Čerstvé americké brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.
(fotografie: Pixabay)
Z nadrobno pokrájených nebo rozmělněných brusinek a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy lze připravit chutnou ovocnou omáčku, tzv. relish. Ta je skvělá k výrazným sýrům a k masu.
Čerstvé Cranberries můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při 18 °C vydrží nejméně jeden rok.
(fotografie: Pixabay)
Sušené Cranberries se hodí nejlépe jako rychlý snack, malá chuťovka mezi hlavními jídly, v müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. V mnohých receptech můžete nahradit čerstvé Cranberries sušenými. Tyto sladké bobule se například skvěle hodí do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, činí z jablečných koláčů, muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí výtečné pochoutky. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu. Sušené Cranberries můžete doma uchovat nejméně rok, a to v provzdušněném uzavřeném obalu v suchu při teplotě nejvýše do 18 °C.
(fotografie 1,2: Pixabay)
S Cranberry nektarem lze namíchat především vynikající koktejly. Díky své lehké nasládlosti a intenzivní ovocné chuti je jak stvořený pro kombinaci s vodkou nebo rumem, likérem či šampaňským. V letním období či po sportu jej můžete pro osvěžení namíchat také s ledově vychlazenou minerální vodou, jinými ovocnými šťávami nebo mlékem. Obzvlášť zajímavý je bílý Cranberry nektar. Tento ovocný nápoj se získává ze zrajících bobulí před tím, než se zbarví do červena, a je velice žádaný především v gastronomických kruzích, kde se používá při míchání exotických nápojů.
Zdroje použité v článku:
- vitalia.cz
- nasezahrada.com
- redakce Babinet - napsala AP
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.