Kynuté těsto je strašák mnoha žen, které rády pečou. Vyučení kuchaři, cukráři či pekaři se však jen usmějí, jelikož tento strach nedovedou pochopit. Je to tedy opravdu tak jednoduché?
fotografie: Freepik
Vlastně úplně jednoduchá záležitost
Pro ně je kynuté těsto úplně lehká záležitost. Také dělají tzv. kuchařskou osvětu. V každé televizi se dneska vaří, je plno pořadů s touto tematikou. Dnes si však něco povíme o tom, jak takové kynuté těsto připravit. Není v tom žádná věda, ale lidé mohou být zmatení, jelikož každý televizní kuchař to dělá po svém. Ovšem existuje v zásadě jeden jediný recept, který vyjde pokaždé. Není možné, aby tomu tak nebylo. Ony totiž ty pořady v televizi a způsob, jakým se tam kynuté těsto předvádí, není správný.
Kynuté těsto od začátku
Na kynuté těsto se používá hladká mouka. Ne polohrubá, ne hrubá, prostě jen hladká. Ovšem ještě předtím je třeba připravit si kvásek. Na to si vezmeme mísu či nějaký hrnec, prostě cokoliv. Do nádoby nalijeme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Čím více droždí, tím více posléze buchet. K tomu přidáme ještě cukr. Takto dáme někam na teplejší místo vykynout. Můžeme klidně přiklopit. Zatím si dáme do mísy hladkou mouku, vejce, citrónovou kůru, cukr, sůl, rozpuštěné vlažné máslo a nakonec i vykynutý kvásek. Začneme propracovávat těsto. Pokud je příliš tuhé, přiléváme mléko. To už musí každý odhadnout sám.
Kynuté těsto a jeho další zpracování
Nyní, když je těsto zpracované, dáme ho na teplé místo vykynout. Mělo by být zakryté útěrkou. Během kynutí ho občas propracujeme. Kynutí může trvat různé dlouho, nedá se to říct přesně na minuty. Prostě až zvětší svůj objem minimálně dvakrát, tak v té chvíli je vykynuté. Následuje už další zpracování. A nyní je otázka, co kdo chce dělat. Mohou to být různé šátečky. buchty, koláče, bavorské vdolky a mnoho jiného. Dokonce si každý může vymyslet svoje vlastní náplně. Fantazii se meze nekladou. Základem je prostě umět připravit kynuté těsto.
Kynuté těsto není žádná věda
To je vážně pravda. Ten, kdo neumí vařit, potažmo péct, by však mít problém mohl. Existují typy, že připálí i vodu na čaj. V tomhle případě se nejspíš kynuté těsto asi opravdu nepovede. Ale kdo je zvyklý vařit, neměl by mít problém. Doufáme, že tahle rada pomůže k tomu, aby si každý mohl připravit domácí kynuté těsto a z něj pak kouzlit další různé dobroty nejen sladkého, ale i slaného charakteru. Rozhodně není čeho se bát.
napsala Jana Plecháčová
zdroj: redakce, prozeny.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.