Konzumaci ovoce a zeleniny ovlivňují stravovací preference. Obecně platí, že dívky a ženy konzumují větší množství ovoce a zeleniny, než chlapci a muži. Rozdíly mezi pohlavími se objevují už ve věku, kdy je ještě nepravděpodobný vliv vědomostí o výživě.
fotografie: Freepik
Na spotřebu ovoce a zeleniny má vliv i věk. U dětí a adolescentů má spotřeba sklon s věkem klesat, u dospělých je vztah mezi věkem a příjmem opačný, spotřeba s věkem stoupá. Čím dříve jsou děti se zeleninou seznámeny, tím pravděpodobněji budou mít vyšší míru spotřeby v předškolním věku. Dospělí, kteří v dětství konzumovali velké množství ovoce a zeleniny, je konzumují ve větším množství i později.
Vědci uvádějí, že 400 gramů ovoce a zeleniny denně zabezpečí přijatelné množství biologicky aktivních látek[1]. Nejlépe je, když jsou přijaty v syrovém stavu.
Jak poznat, čím je nám ta či ona zelenina prospěšná? A jak různé barvy ovoce a zeleniny ovlivňují naše zdraví?
Bílá
angrešt, banán, bílá ředkev, celer, cibule, cukrový meloun, česnek, čínské zelí, fenykl, hruška, jablko, květák, patizon, pórek
Draslík zklidňuje organizmus a udržuje činnosti svalů a srdce. Vláknina podporuje správnou funkci trávení, předchází zácpě a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Žlutooranžová
ananas, broskev, citron, mango, cukrový meloun, dýně, grep, kaki, kukuřice, mandarinka, meruňka, mrkev, nektarinka, papája, paprika, pomeranč
Beta-karoten dodává tělu vitamín A, chrání organizmus před volnými radikály a působením UV záření, posiluje imunitu, zlepšuje zrak, podporuje funkci žaludku a střev.
Červená
brusinka, červená paprika, červená řepa, červený rybíz, červený pomeranč, granátové jablko, jahody, maliny, meloun, rajčata, rakytník, ředkvičky, třešně, višně, šípek
Vitamín C zvyšuje odolnost organizmu vůči onemocněním. Beta-karoten a lykopen udržují díky antioxidačním účinkům tělo déle mladé. Červené plody také přispívají ke zdraví pokožky, kostí, zubů, dásní a chrupavek.
Modrofialová
blumy, borůvky, černý rybíz, fíky, lilek, modré hrozny, ostružiny, švestky
Vitamín C a spousta dalších živin chrání organizmus před civilizačními chorobami (nemoci cév, obezita, cukrovka, nádory, duševní nemoci. Antokyany chrání svými antioxidační účinky tělo před volnými radikály.
Zelená
artyčoky, avokádo, brokolice, cuketa, fazolové lusky, hrášek, chřest, kapusta, kiwi, okurky, hlávkový a ledový salát, špenát, zelí, zelené hrozny
Kyselina listová přispívá ke správnému růstu a vývoji, ke správné tvorbě krvinek a krevních destiček, podporuje duševní zdraví. Beta-karoten jako antioxidant udržuje tělo déle mladé. Některé druhy obsahují vitamín K, který má za úkol přesun vápníku z tepen do kostí.
zdroj: [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473347/
https://m.magazinplus.cz/styl/1806-jist-podle-barev-se-vyplati-co-ktera-barva-dokaze-a-jaky-maji-vliv-na-nas-organismus.html
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.