Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.
fotografie: Freepik
Metoda kvašení potravin vznikla už před mnoha tisíci lety, kdy lidé hledali vhodné způsoby, jak uchovávat potraviny na delší dobu. Po další roky pak sklízela úspěch téměř ve všech světových kulturách, na ústup se dala až s příchodem prvních ledniček a dalších moderních technologií. V poslední době se tento trend ovšem opět vrací zpátky do popředí a čím dál tím častěji se můžeme setkat nejen s fermentovanou zeleninou, ale také s méně častým ovocem nebo třeba limonádami.
Kouzlo fermentace
Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Vedlejší produkty fermentace, jako jsou kyseliny nebo alkohol, navíc zajišťují, že zpracované potraviny vydrží skutečně dlouho, a sáhnout tak po nich můžete v podstatě kdykoliv!
Dodržujte hlavní zásady
V první řadě dbejte na to, abyste pracovali pouze s čistými a sterilovanými sklenicemi. Také suroviny by měly být dostatečně vyzrálé a bez náznaků hniloby. Myslete i na to, aby byly po celou dobu fermentace ponořeny ve šťávě a v neposlední řadě pak pamatujte, že čím více soli přidáte, tím kyselejší bude finální výsledek.
Kvalita základ úspěchu
Jedním z důsledků fermentace je vedle dlouhé doby trvanlivosti a vzniku prospěšných látek i zvýraznění chuti potravin. A aby byla skutečně prvotřídní, radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství, které zaručují vysokou kvalitu a v obchodech nesou označení biolistu a biozebry. Během nákupu biopotravin si můžete být jisti, že při pěstování nebyla použita nežádoucí chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy, a zároveň svojí volbou podpoříte zemědělce, kteří pomáhají zachovat přírodu v dobrém stavu nejen pro nás, ale i budoucí generace.
foto se svolením mesicbiopotravin.cz
Fermentovaný květák s kurkumou
- 1 kg květáku
- 1 l vody
- lžička mořské soli
- lžíce kurkumy
Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, kurkumu. Pak hrnec odstavte a nechte vodu vychladnout. Mezitím si připravte sterilované sklenice a do nich naskládejte květák nakrájený na růžičky. Vodou květák přelijte a sklenice důkladně uzavřete. Uložte je na temné místo a při pokojové teplotě nechte kvasit alespoň týden.
Náš tip: Chcete mít jistotu, že si květák během procesu fermentace zachová svoji dokonalou křupavost? Zkuste do sklenice přidat jeden rybízový nebo vinný list!
foto se svolením mesicbiopotravin.cz
Fermentovaná jablka s medem
- 1,5 kg jablek
- 200 g medu
- 1,5 l vody
- 1 lžička mořské soli
Vodu převařte ve větším hrnci, nechte vychladnout, přidejte do ní med, sůl a důkladně promíchejte. Teplota vody by neměla přesahovat 40 stupňů, aby med neztratil nic ze svých prospěšných látek. Do sterilovaných sklenic vkládejte celá jablka a poté je zalijte medovým nálevem. Nádobu pořádně zašroubujte a na tmavém místě ji při pokojové teplotě fermentujte 2 až 3 týdny. Kvašená jablka s medem si můžete vychutnat v nejrůznějších koláčích, originálních salátech nebo jen tak samotná.
zdroj: mesicbiopotravin.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.