Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Základní ovoce nahradí i lékárničku. Jablko je nenahraditelným zdrojem zdraví

Základní ovoce nahradí i lékárničku. Jablko je nenahraditelným zdrojem zdraví

1.9.2022 - redakce Babinet.cz

Jablka, rozšířené a oblíbené to ovoce, jsou nejen chutnou a často slaďoučkou svačinkou, ale především bohatou zásobárnou vitamínů. Jablko a šťáva z něj jsou mocní nepřátelé virů. Ti, kdo jedí dost jablek, jsou méně náchylní k rýmám a onemocněním horních cest dýchacích.

Jablka jsou k dostání celoročně, a tudíž je pravděpodobné, že i k vám na stůl se leckdy dostanou. Pojďte si s námi pročíst pár dobrých jablečných rad a k tomu několik netradičních receptů...

fotografie: Unsplash

Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí

Jablko je mimo jiné báječný pomocník pro trávení. V jablku obsažená kyselina vinná a jablečná reguluje kyselost žaludku a napomáhá trávení proteinů a tuků. Je to také výborný detoxifikační prostředek, podporující funkci jater a vylučování moči a napomáhající odbourávání kyseliny močové. Za své projímavé vlastnosti vděčí jablko pektinu, který zvětšuje objem stolice, ale jablko může pomoci i při průjmu. Sníst dvě tři jablka denně může také významně zmenšit hladinu cholesterolu v krvi a snížit krevní tlak. Jablka mohou pomoci dokonce diabetikům, protože regulují hladinu cukru v krvi.  Mají detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu, povzbuzují náladu, zvyšují vitalitu, a dokonce i omlazují.

Slupku neloupejte!

Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka - obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Důvodů, proč na tuto vitamínovou bombu nezapomínat máme víc než dost. Čerstvá jablka konzumovat zvládneme a my vám právě poradíme, jak s nimi netradičně naložit v kuchyni.

fotografie: Freepik

Jablkové crumble s pudinkovou polevou /pro 2 osoby/

  • Na těsto: 300 g másla, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 2 jablka, 4 lžíce cukru krystal, 200 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru
  • Na pudink: 300 ml plnotučného mléka, 300 ml tučné smetany ke šlehání, 2 vanilkové lusky, 4 žloutky, 4 lžíce cukru krystal

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. 100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte do malé zapékací mísy. Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité těsto (drobenku). Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut. Na pudink dejte do hrnce mléko, smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.

Tip: chcete-li mít tento dezert rychleji hotový, místo pudinkové polevy použijte instantní vanilkový pudink.

Vepřové s jablečným zelím na víně /pro 2 osoby/

  • 200 g vepřových řízků, 4 rozetřené stroužky česneku, 2 lžičky olivového oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Na přílohu: 600 ml bílého vína, 2 jablka, 1/2 hlávky bílého zelí, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Polovinu olivového oleje zahřejte na pánvi, přidejte česnek, okořeňte řízky solí a pepřem a osmahněte je na oleji z obou stran asi 1 minutu. Pak je umístěte do zapékací mísy a dejte do trouby péct na 8 až 10 minut, dokud nebudou hotové. Víno přiveďte v hrnci k varu, přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka, a natrhané kousky zelných listů. Vařte 10 minut, dokud zelí nezměkne. Okořeňte solí a pepřem. Hotové řízky podávejte na předehřátém talíři s jablečným zelím.

Pečená jablka se skořicovou omáčkou /pro 2 osoby/

  • 100 g másla, 1 jablko, 2 lžičky skořice, 2 lžičky třtinového cukru
  • Na omáčku: 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 100 g másla, 100 g tučné smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Jablku odstraňte jádřinec a rozpulte jej. V malé zapékací míse rozehřejte na sporáku 100 g másla, položte na něj půlky jablka řeznou stranou dolů a smažte 2 minuty. Jablka otočte, posypte skořicí a cukrem a přemístěte do trouby. Pečte 10-12 minut, dokud nezměknou. Na omáčku dejte do malého hrnce cukr, skořici a máslo a nechejte 3-4 minuty zkaramelizovat. Přidejte smetanu a vařte, dokud omáčka nezačne houstnout. Pečená jablka podávejte na předehřátém talíři politá skořicovou omáčkou.

Jablečná bruschetta s bazalkou /pro 2 osoby/

  • 2 lžičky másla, 2 šalotky pokrájené na kousky, 2 jablka, balzamickový ocet, 1 až 2 bagety rozpůlené podélně, hrst bazalkových lístků

Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Na rozpáleném másle osmahněte šalotku a jablka. Přidejte trošku balzamikového octa a opékejte minutu až dvě. Přidejte bazalkové lístky a podávejte na opečené bagetě či opečeném plátku chleba.

Slaný jablečný koláč s kozím sýrem /pro 2 osoby/

  • 4x8 cm kolečka listového těsta, 4 plátky kozího sýra, 2 lžičky medu, 2 jablka, 2 lžičky cukru krystal

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Plátky těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem. Na každý plátek položte kus kozího sýra, a polijte medem. Nahoru poklaďte plátky jablek a posypte cukrem. Pečte v troubě 8 minut, dokud těsto nezežloutne a bude hotové.

Jablečný salát s rýží a oříšky /pro 2 osoby/

  • 30 g másla, 1 jablko, 55 g vlašských ořechů, 1 citron, 2 hrsti uvařené rýže  nejlépe basmati, čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn..)

Jablko oloupejte a nakrájejte na kusy. Na rozehřátém másle kousky jablka orestujte 3 až 4 minut. Přidejte kousky vlašských ořechů a kůru z citronu. Opékejte ještě minutu až dvě. Vmíchejte uvařenou rýži a za občasného míchání ještě minutku povařte. Sejměte z ohně a vmíchejte posekané bylinky a podávejte.

 

napsala Andrea Pastirčáková

 

zdroj: https://www.zdrave.cz/ovoce-a-zelenina/jablka-vite-jak-jsou-zdrava/

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz