Zaměřit bychom se měli na základní suroviny a ty vhodně kombinovat. Například balíček instantní ovesné kaše nás vyjde mnohem dráž, než když si ji připravíme doma jen z vloček a mléka. Tak navíc máme kontrolu, kolik čeho do pokrmu dáváme, nemusíme se bát zbytečných přidaných cukrů a podobně. Takové vločky s bílým jogurtem a jablkem nám navíc ráno dodají mnohem víc energie a hlavně na delší dobu, než takové pečivo s uzeninou.
fotografie: Freepik
Pomoci nám také může plánování nákupů a domácí příprava jídla. Domácí strava je samozřejmě zdravější – pokud ji připravíme z čerstvých surovin. Jedno jídlo nás může vyjít výrazně levněji než v restauraci.
Tipy, jak jíst zdravěji, a přitom levněji
- Choďte na nákup najedení. Je téměř jisté, že nakoupíte méně zbytečného a nezdravého jídla.
- Plánujte si svůj jídelníček. Kromě toho, že budete mít kontrolu, kolik čeho sníte, nebudete jídlo zbytečně vyhazovat.
- Nekupujte levné polotovary s velkým obsahem aditiv, raději si přichystejte jednoduché jídlo ze základních surovin. Vyhněte se také nákupu ochucených potravin.
- Pamatujte, že jablko je levnější než sušenka. Dodá vám navíc nejen energii, ale i další živiny, jako třeba vitamíny, minerální látky a vlákninu.
- Zajímejte se o svou stravu, čtěte etikety, hledejte si informace, porovnávejte je a nebojte se zeptat.
- Před nákupem sepište seznam, co opravdu potřebujete a co vám doma chybí. V obchodě nakupujte s rozumem základní potraviny a nedělejte si velké zásoby.
- Zařaďte potraviny, na které často v jídelníčku zapomínáte, i když obsahují kvalitní živiny a přitom jsou levné - např. luštěniny. Levnější varianty nalezneme také u ryb, například sardinky ve vlastní šťávě, uzená makrela nebo sleď. Z nich můžete připravit chutnou pomazánku nebo je jednoduše přidat do salátu.
- Naučte se celou potravinu dobře využít a zpracovat, zbytečně neplýtvejte a nevyhazujte. U čerstvých potravin jako je například místní sezónní česká zelenina se snažte do salátu zpracovat i listy kedluben nebo ředkviček, které ale většina lidí vyhodí.
- Pokuste se jídlo připravit šetrně, aby si zachovalo co nejvíce živin. Vhodné je například vaření, dušení, pečení, příprava na páře, nebo v alobalu. Zdravé jídlo můžete totiž nevhodným tepelným zpracováním úplně zničit.
- Místo kupovaných dochucovadel a kořenících směsí používejte čerstvé nebo sušené bylinky a natě, sůl, pepř, kvalitní olej, čerstvou šťávu z citrónu či limetky nebo balsamiko.
- Je možné vařit více porcí a dvě nebo tři vždy zamrazit na situaci, kdy nebudete mít na vaření čas. K zmražení se nehodí pouze přílohy, které ale většinou uvaříte během 15 až 20 minut.
- Pokud máte balkón (nebo v ideálním případě zahrádku), naučte se pěstovat vlastní zeleninu nebo třeba brambory. Sbírejte plodiny v přírodě a naučte se je konzervovat – mrazit, nakládat, zavářet. Například při přípravě vlastních marmelád ušetříte hodně.
- Nebojte se nakupovat potraviny v akcích, zařazené tam bývají i ty “zdravé”. Neorientujte se ale pouze na nakupování ve slevě, protože tím můžete nakoupit i položky, které nespotřebujete, a vlastně je ani vůbec nepotřebujete. Pokud ale vidíte v akci potravinu, kterou byste si sami koupili a běžně ji jíte, nebojte se ji koupit.
zdroj: https://varmejinak.cz/2020/05/03/jak-jist-zdrave-a-levne/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.