Pepř byl ceněným kořením již od starověku. S rostlinou pepřovníkem Evropu seznámil Marco Polo ve svém cestopise. Do té doby byla tato rostlina v Evropě neznámá. Pepř pak jako poměrně drahé koření do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie.
Podle doby sklizně a zpracování může vzniknout pepř černý, bílý, zelený nebo červený. Zelený se vyrábí ještě z nezralých plodů / fotografie: Freepik
Pepř obsahuje éterický olej, jež způsobuje jeho osobitou vůni a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře a podporuje již zmiňované trávení. Ve skutečnosti se jedná o látku extrahovanou ze sušených bobulí pepřovníku. Přidáním drcené či mleté formy pepře získává jídlo ostřejší chuť, ve větším množství pak dokáže podpořit trávení a díky termogenezi (prohřátí) prokrvit nejen zažívací trakt, což může mít pozitivní vliv na naše zdraví.
V současné době bývá právě například piperin součástí léčivých přípravků proti střevním parazitům a rovněž jej najdeme v některých přípravcích podporujících hubnutí. Urychluje totiž proces látkové výměny a podporuje a navíc i zlepšuje vstřebávání živin. Piperin bývá často přidáván do nejrůznějších potravinových doplňků, neboť významně zvyšuje účinnost léčivých látek.
Další "zázračné" účinky pepře
Hlavními druhy jsou pepř černý, bílý a cayenský. Všechny tři mají hřejivou, ostrou chuť. Podporují krevní oběh a imunitní systém. Zvyšují vylučování potu a moči a tak tedy pomáhají odstraňovat toxiny a snižovat horečky. Pravidelná konzumace černého pepře pomáhá zmírňovat depresi, což moc pěkně zlepšuje funkci mozku. Obsažený alkaloid piperin působí také jako účinný prostředek proti bolesti. Cayenský pepř za svou štiplavost děkuje alkaloidu capsaicinu. Agresivní účinky cayenského pepře uvolňují ucpané a zanícené dutiny a horní cesty dýchací. Cayenský pepř je také hřejivé a posilující tonikum, používané při únavě, nervové slabosti a nachlazení. Rovněž všechny tři pepře způsobují zarudnutí a působí proti podráždění, vytahují záněty a ulevují bolesti. Mohou se přidat do mazání proti nervovým bolestem a bolestivým kloubům, do kloktadel při bolestech v krku. Pomáhá také odstranit kyselinu močovou a jiné toxiny z těla – ty jsou velmi škodlivé pro osoby s artritidou.
Víte, že: Cayenský pepř není ve skutečnosti pepř. Jsou to sušené drobné a velmi pálivé chilli papričky. Původně rostly u řeky Cayen na území dnešní francouzské Guayany. V angličtině slovo pepper znamená pepř i papriku, a to včetně chilli. Český název je tak dílem špatného překladu.
Funguje jako prevence šedivých vlasů
Šedivé vlasy jsou problémem, kterým čelí i mnoho lidí. Čerstvý pepř může být použit k zabránění tomu, aby tento problém nastal. Recept je jednoduše smíchat čtvrtinu čajové lžičky černého pepře v polovině šálku bílého jogurtu. Vmasírujte tuto směs do pokožky hlavy a nechte působit asi tak půl hodiny. Pak důkladně opláchněte. Pravidelné používání této směsi bude mít významný účinek.
TIP: Pepřové kuličky pomohou proti molům i mravencům
Stará moudra a rady mluví jasně o tom, že byste do sypkých potravin měli přidávat jako prevenci pár kuliček černého pepře. A smysl tato prastará rada dává. Aroma i chuť pepře totiž není nic, co by moli milovali. Aroma kajenského pepře dráždí mravence. Nesnáší ho. Trochu pepře proto aplikujte do rámů oken a k prahu u dveří. Mravenci vás obejdou.
napsala RŘ
zdroj: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/cerny-pepr-a-zdravi-jake-jsou-jeho-ucinky/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.