Dá se říct, že tato bylina původem ze Středomoří u nás už zdomácněla. A není divu, je nám užitečná od narození po stáří. Jestli by si nějaká zelenina zasloužila pomník, byl by to fenykl. Oblíbená je pro své účinky, charakteristickou vůni i nasládlou chuť. Úplně nejznámější je fenyklový čaj. Ten je velice oblíbený především u kojících maminek, neboť jednak podporuje laktaci, a mimo to působí pozitivně proti kolikám a nadýmání, což bývají velmi častá trápení malých miminek. Samozřejmě stejně tak proti nadýmání, či potížích s trávením obecně, ho mohou využít i dospělí.
(fotografie: Pixabay)
Příprava čaje je velice jednoduchá. Jak na něj?
Nečekejte vůbec žádné složitosti, maximálně tak trošku síly při drcení semínek. Připravte si tedy jednu lžíci fenyklových semínek, které, a už jsem u té síly, je potřeba rozdrtit, ideálně v hmoždíři. Díky drcení se ze semínek totiž uvolní větší množství zdraví prospěšných látek než při jejich luhování vcelku. Rozdrcená semínka nasypte do šálku, zalijte vroucí vodou a nechte luhovat cca 15 minut. Poté přeceďte a můžete ochutnat.
Co se dá dále využít z fenyklu?
- Stonky připomínají celer, ale chutnají po anýzu.
- Listy využijete jako koření.
- Semena mají příznivé účinky a také se dají použít jako koření. Bezesporu mají z celé rostliny největší benefit.
- Hlíza je v kuchyni považována za velmi chutnou zeleninu.
Jak použít fenykl v kuchyni
Fenykl je zimní zelenina, která je velmi chutná a zdravá. Nejvíce inspirace pro jeho využití najdeme v italské, francouzské a řecké kuchyni, kde se využívá v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte například aromatický fenyklový salát, který se výtečně hodí jako příloha k pečenému či grilovanému masu. Jak na něj? Fenykl a celer nakrájíme na jemné proužky, jablka na tenké plátky. Z citronové šťávy, oleje, soli a pepře vymícháme dresink v hladkou emulzi, smícháme s fenyklem, celerem a jablkem, dáme na 15 minut odležet do lednice.
Fenykl se hodí jako příloha k rybám, výborný je zapečený s masem. Můžete ho rozpůlit a po vrstvách rozebrat, aby vytvořil jakousi mističku, kterou následně naplníte oblíbenou směsí.
Pokud máte rádi chuť lékořice, jsme si jistí, že si vás fenykl získá a zařadíte ho do svého jídelníčku. Pokud budete chtít silnou chuť zjemnit, stačí fenykl povařit.
Další účinky fenyklu na zdraví?
-
bojuje proti chudokrevnosti
-
zlepšuje zažívání i vylučování a potlačuje pocit nadýmání či koliky
-
prospívá srdci a srovnává krevní tlak
-
upravuje hladinu ženských hormonů, pomáhá při menstruačních obtížích a usnadňuje nástup laktace
-
odstraňuje zápach z úst
-
nálev ze semínek má pozitivní vliv při prevenci nástupu rakoviny
-
posiluje mozkové funkce
-
zvyšuje imunitu a je užitečný při infekcích dýchacích cest
-
zpomaluje zhoršování zraku související s věkem.
Až budete v obchodě vybírat hlízy fenyklu na večeři, sáhněte po těch menších, které jsou zpravidla mladší, šťavnatější a chutnější.
Zdroje použité v článku:
- lekarna.cz (autor Radka Malečková)
- bylinkova.cz/fenyklový čaj
- redakce Babinet.cz (napsala Andrea Pastirčáková)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.