K pohodě jarních, letních i podzimních večerů patří již léta v našich zemích grilování. Chcete-li při grilování dosáhnout stoprocentního výsledku, musíte se vyvarovat chybám. Nechcete přeci, aby zelenina neměla chuť, sýry vytékaly z alobalu a maso nebylo dodělané. Připravili jsme pro vás několik zásad, které stačí dodržet a budete mít úspěch.
fotografie: Freepik
Zelenina na grilování
Volte cuketu, lilek, papriky, červenou nebo žlutou cibuli, keříkové cherry tomaty.
Nejprve si připravte lilek, který nakrájejte na kolečka asi 0,5cm, vyskládejte ho na talíř, osolte a nechejte „vypotit“. Sůl nám z lilku vytáhne vodu a zbaví se hořké chuti. Asi po 15 minutách lilek ubrouskem otřeme.
Cukety nakrájejte na podobné plátky jako lilek a z paprik vyjměte jádřince a překrájejte na čtvrtky. Červenou cibulku si přepůlte, žlutou cibuli nakrájejte na měsíčky a cherry tomaty na větvičce nastřihejte po třech či více kusech, ale nechte na větvičce.
Červenou cibuli si lehce potřete olejem, osolte a opepřete černým čerstvě mletým pepřem a dejte na gril. Žlutou cibuli nakrájenou na měsíčky vložte do grilovací alobalové misky, pokapte olejem a dejte také na gril, kde si ji opečete hezky dozlatova. Chvilku před dopečením masa na gril přidejte okořeněnou cuketu, lilek a papriku solí a čerstvě mletý pepřem a zprudka opečte z obou stran, ale tak aby zelenina zůstala jemně křupavá. Těsně před podáváním na gril položte cherry rajčátka, které položíme lehce opečené i s větývkou na steak, kterým maso zároveň ozdobte.
Na závěr veškerou zeleninu pokapejte bylinkovým olivovým olejem a můžeme lehce opepřit čerstvým pepřem z mlýnku.
Jak správně grilovat sýry
Fajn je „grilovat“ sýry v keramické misce. Vyzkoušejte sýr Provolone či polotvrdé ovčí a kozí sýry. Výborné jsou s argentinským paprikovým koření Aji molido. Do alobalu důkladně zabalíte Camembert nebo jiný plísňový sýr, který předtím můžete okořenit pikantním kořením, hrubým pepřem, chilli pastou nebo i mačkaným česnekem. Vložte na gril a grilujte z obou stran zhruba 5 a 5 minut. Doba grilování záleží na obsahu tuku a stupni zralosti. Na grilování jsou lepší méně vyzrálé sýry, které jsou pevnější a mají tužší kůru, tak je větší pravděpodobnost že sýr nepraskne.
Jak by mělo být připraveno maso, aby bylo dobře ugrilované
V případě kvalitního hovězího masa stačí jen osolít hrubou mořskou solí a čerstvě mletým pepřem a lehce potřít bylinkovým olejem.
Z tradičního vepřového masa grilujte krkovičku, na kterou můžete použít například pikantní pivní marinádu s dijonskou hořčicí (dijonská hořčice, světlé pivo, olej, chilli papričky, pepř, špetku cukru a trošku sójové omáčky-doporučujeme přírodně fermentovanou). Při použití marinád musíte dát pozor, aby se nám maso nepřipalovalo.
Z drůbežího masa jsou nejlepší kuřecí nebo krůtí vykostěná stehna. Ty marinujte v koření red curry a čerstvém koriandru což je pikantní marináda. Jinak můžete použít čerstvé bylinky, chilli papričky, římský kmín, tandoori masala aj. Směsi koření, co jsou k dostání v supermarketech ve většině případů, obsahují obrovské množství soli a tím pádem nejsou úplně zdravé a jsou hodně drahé. Vždy je lepší na maso použít čerstvé bylinky.
TIP na vinnou marinádu: olivový olej, červené víno, celý černý pepř, třtinový cukr a tymián. Olej s vínem smícháme a přidáme ostatní ingredience. Maso do této marinády naložíme na zhruba 5 hodin. Občas maso otočíme. Před grilováním maso necháme okapat, aby marináda nekapala do žhavého uhlí a nehořela.).
Pivní marinádu můžeme použít například ze světlého piva, hrubozrnné hořčice, olej, sójovou omáčku (přírodně fermentovanou), třtinový cukr, chilli papričku. Maso do této marinády naložte na několik hodin.
Jak celkově grilovat, aby bylo použito co nejméně omastku a jídlo bylo co nejméně kalorické
Na grilování používejte oleje co nejméně. Maso před grilování potřete jemně štětcem. Pokud ho použijete moc, tak olej kape do grilu, který nám hoří a maso se připaluje a vznikají nebezpečné karcinogeny.
Kalorie se dají samozřejmě snížit použitým masem. Místo krkovičky použijte vepřovou panenku, nebo místo vysoké roštěné použijte nízkou roštěnou či rumpsteak z kýty Argentinského býčka.
Jako vhodný doplněk na jakékoli pikniky jsou saláty
Ideální je salát z ogrilované zeleniny (cuketa, lilek, červená cibule, papriky) a pouze dochutit vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem.
zdroj: El Barrio de Ángel
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.