Pravdivé přísloví "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" je známo už od dob našich prababiček, kdy již ony znaly velkou léčivou sílu, kterou tento hojně rozšířený keř umí dát. A jelikož je této magické léčivky právě sezóna, je nejvyšší čas podívat se na ni blíže.
(fotografie: Pixabay)
Smetanové, až nažloutlé květy bezu černého se specifickou a nezaměnitelnou vůní jsou jedinečnou prevencí i přírodním lékem na veškeré choroby z nachlazení, podporují naši odolnost, imunitu, pročišťují tělo od toxinů. Černý bez má významné močopudné účinky, podporuje totiž vylučování vody z těla a činnost ledvin, a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, také při zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu.
Dnes v kuchyni využíváme hlavně květy, které můžeme sbírat téměř do konce června. Ať už je sušíme na léčivý čaj potřebný během podzimních a zimních nečasů, nebo je využijeme čerstvé, do osvěžujících limonád a sirupů, případně je můžeme v těstíčku také smažit. Z květů či plodů černého bezu se dá připravit nespočet léčivých a navíc i chuťově lahodných receptů.
(fotografie: Pixabay)
Pro květy bezu černého si zajdeme vždy do čisté přírody, nikdy nepoužíváme květy od silnic nebo remízků u chemicky často ošetřovaných polí. Sbíráme je za suchého počasí, nikdy ne za deště nebo brzo po něm, jelikož v tomto případě květy chytají rády plíseň. Květenství bezu z keřů odstřihujeme nůžkami tak, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
A co můžeme tedy z nasbíraných květů připravit?
1.) Osvěžující limonáda
Na osvěžení v horkém dnu se hodí rychlá a jednoduchá limonáda, kterou připravíte pouhým vylouhováním čerstvých květů spolu s citronem ve vodě, kterou můžete dle chuti osladit. Voda může být i perlivá. Podobně si můžete připravit i čerstvou „ochucenou vodu“ s meduňkou či mátou.
2.) Bezový sirup
Tento sirup nezaměnitelné vůně i chuti využijeme do limonád, osvěžujících nápojů v létě, koktejlů, do čajů v zimě, i do sladkého pečení nebo domácích zmrzlin. Taková bezová zmrzlina je naprosto bezkonkurenční.
A jak jej připravit? Jsou na něj potřeba pouze zmíněná květenství černého bezu, citron, cukr a kyselina citronová. Hotový sirup můžeme nechat do spotřebování v lednici, zamrazit ho nebo zavařit v klasických zavařovačkách.
(fotografie: Pixabay)
3.) Bezový med
Na chleba či po lžičkách při nachlazení se hodí mít v zásobě „med“ z květů bezu. Příprava je jednoduchá - 25 květů černého bezu a oloupaný citron pokrájíme na kolečka, s květy bezu jej povaříme 20 minut v 1 litru vody. Necháme 24 hodin macerovat, pak přecedíme přes pláténko. Do šťávy přidáme 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Poté uložíme do čistých skleniček.
(fotografie: Pixabay)
4.) Sušené květy na čaj
Jelikož sbírat květy černého bezu máme možnost jen velmi krátkou dobu, ale jeho účinky se nám hodí celoročně, je nutné si v této krátké době sesbírané květy usušit. Jednoduše květy rozprostřete na pečící papír a nechte volně schnout při pokojové teplotě. Usušené pak sesypejte do sklenice a uzavřete. Vynikající bezový čaj tak budeme mít kdykoliv k dispozici. Stačí pak je hrst sušeného květu bezu zalít 2 dcl vroucí vody, nechat cca 10 minut luhovat, pije se horký.
5.) Bezové květy v ledu
Ano, uznáváme, že nadpis zní poněkud podivně, nicméně jde o to, že samotné květenství je na pohled velmi působivé. A není nic snadnějšího, než při přípravě kostek ledu dát do každé nádobky kousek květu, zalít vodou a poté zamrazit. A zázrak je na světě!
6.) Znáte kosmatice?
Ano, je to k neuvěření, ale tyto květy se opravdu dají i smažit. Na tyto bezové smaženky jsou potřeba čerstvě utržené květy (včetně stopky), které namáčíme do jemného slaného palačinkového těsta a po osmažení v oleji se podávají s vařeným bramborem a hlávkovým salátem.
Dáváte přednost sladkým chutím? Květy bezu takto můžeme osmažit i nasladko, v maličko přislazeném těstíčku, ovoněném špekou skořice. Po usmažení kosmatice přes cedník zlehka posypte moučkovým cukrem. Věřte, že chuť je tak dokonalá, že nebudete litovat!
(fotografie: Pixabay)
7.) Polévka z černého bezu
Očištěný, řádně opláchnutý květ bezu vaříme v mléce, přidáme cukr, dochutíme špetkou soli a poté zakloktáme žloutky. Jako zavářka jsou nejvhodnější sněhové noky.
8.) Bezový ocet
Květy černého bezu nasypte do větší sklenice, zalijte octem, aby byly zcela ponořené a nechte zhruba 1 měsíc, poté sceďte. Bezový ocet se používá jako obklad při horečce, ale také k masírování při namožených svalech a bolestech.
Zdroj:
- jimejinak.cz
- toprecepty.cz
- sazenicka.cz
- redakce Babinet
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.